藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2143|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

冷氣滴水 [複製鏈接]

細房部用左十年的Toshiba冷氣機滴水,係近右邊風葉位置下滴來。
攞開所有機殼,用粗電線通左去水喉出水吼,但都唔得。
本來想今次都想係要Call CF,因為真係滴得好利害,連下低衣櫃到濕了。
後來發現去水喉出水吼左邊仲有一個好隱蔽的小吼,用左一條長cable tie通左幾下,
立即無滴水好番。
部機用左咁多年依然夠凍,用到都唔想換。
耶和華所賜的福,使人富足,並不加上憂慮。

咁你果幾部機咁多年有沒有搵師傅上門大洗過?

曾經搵CF洗過兩次,今年在youtube https://www.youtube.com/watch?v=xB8iqbWdA1E
學到點樣洗就決定自己洗。雖然有點辛苦,因為沒有高壓水喉,只用加壓水壺來洗,
有些位可能清洗得冇咁乾淨,但效果都唔錯。

我果部都用得唔想換,但又打算裝修,如果唔換,裝修完壞咗就真係不得了。

KCs 發表於 2015-6-8 00:02
曾經搵CF洗過兩次,今年在youtube https://www.youtube.com/watch?v=xB8iqbWdA1E
學到點樣洗就決定自己洗。 ...

其實部機排水槽空間好窄,自己都好難洗得乾淨,不過Toshiba機最多問題都係遙控接收板失靈。

我部冷氣應該係接收板失靈,開唔倒机,平時call開姓李洗冷氣的師父修理。但李生出了門,都唔知幾時返,十分痛苦 請問有冇相熟師父介紹?

muimui 發表於 2015-8-5 12:02
我部冷氣應該係接收板失靈,開唔倒机,平時call開姓李洗冷氣的師父修理。但李生出了門,都唔知幾時返,十分痛 ...

早輪我有一部係咁, 人手開咗部機個蓋按那個掣先得, 打去TOSHIBA問佢話要預1XXX來睇加換零件. 但點知無啦啦自己又得番.

muimui 發表於 2015-8-5 12:02
我部冷氣應該係接收板失靈,開唔倒机,平時call開姓李洗冷氣的師父修理。但李生出了門,都唔知幾時返,十分痛 ...

其實我係專冶呢部Toshiba冷氣遙控接收板失靈的,知道設計有何不良,房細機特別容易壞,要換零件再要加以改良才唔會年年翻發,有些改了Panasonic機一樣可以改,因為住得比較遠,一般好少來呢區整。