藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

[quote:55f9ef6b69="unicorn"]一定唔止...
油錢預一個月4000左右(保守估計)
你未計公眾責任保險 牌費而且如果得一架車想做5~10分鐘一班車跟本無可
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
hales講出左個重點
我地如果要村巴呢個service而我地右唔mind
班次
我地就唔係比好多$
相反如果要達到某某某
既水平
我地就要比一個significant amount
e.g. 400K per month which means $0.1K per unit per month
不過值唔值真係見人見志[/quote]

應該係每年400k
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

我同 saga 尋日先睇問卷.

有樣野想請教.
點解開全日村巴 而 assume 車費係 $3 既話 管理費要補貼既錢比起只得繁忙時間為平呢?

I drive to my office everyday. However I will support the shuttle bus services if this services can really serve the residents here. If the shuttle bus has high usage I think that we don't need to subsidize too much from our management fee. Why not we trial run it for 6 months? If the usage is very low we can cancel it anytime.

真我都唔係好贊成整條村巴線去青衣站 使用人數唔多 但係補貼 如果要有村巴線 我寧願村巴線去 TST 或者香港島

[quote:8ee653fc78="enny & Matt"]講真我都唔係好贊成整條村巴線去青衣站 使用人數唔多 但係補貼 如果要有村巴線 我寧願村巴線去 TST 或者香港島[/quote]

同意...或者荃灣同美孚都唔錯...

返正都有車去青衣. 為何不開村巴到其他地方?
可能多d 人可以答.唔使補貼咁多呢.
===

[quote:e859155082="Jess&Burns"]返正都有車去青衣. 為何不開村巴到其他地方?
可能多d 人可以答.唔使補貼咁多呢.[/quote]

agree

[quote:fb911915b1="草龍"]同意...或者荃灣同美孚都唔錯...[/quote]agree
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:103c1dd6db="H&H"][quote:103c1dd6db="草龍"]同意...或者荃灣同美孚都唔錯...[/quote]agree [/quote]

Kwun Tong 有落呀唔該! :!:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

大家都有早上被自由行爭上車 二三十團友排係你前面....等等..所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的$400000 /12月/1500<?..每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自你由人甚至不久將來和黃寫字樓的人第三座酒店啟用九月disneyland開幕一起共用88f88g引起問題嗎?????
再者現在88f 小客係長期班次不足不穩如果以搭地鐵計其賞由東涌線轉係快過係葵芳因rc去<藻蝷韖X葵芳真係快好多約三至五分鍾.
所以如果專巴做得好係會多好多居民support maybe no need to 補貼.
當然大家想專巴應一早由和黃入伙前應要做而且應自付盈虧但我們有辨法同pk玩嗎?如果無辨法 就要自己想啦!!
當初個個都話要有專巴現在又話要錢就唔好這就是香港人性恪?????
就算一早由pk 和<鶹貑M巴你估唔洗錢嗎? 可能亦要三四元啦如果唔夠客咪又要加.
概然入伙前已唸住係有專巴這是基本rc設施 如果$ 20/<C人幾元一個月都唔try try 我也無話如說業委會做左咁多但亦有咁多reject.......苦了你們了