藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

[quote:fae9baf4f4="AgnesSarah"][quote:fae9baf4f4="&R"][quote:fae9baf4f4="diedsee"]村巴 ge 好處係幫 RC 增值[/quote]

或者我可以有一部自己的車 增值屋 車費多少反而不重要. 反正大家都是在幫自己絛增值. 就算在管理費小小津貼都不算什麼. 大家就當買樓時樓價的一部份.
[/quote]

純粹我個人之見,我真係十分之不同意以上的睇法,我係度諗有一部自己的車係咪就可以為屋增值呢?係咪就唔駛考慮其管理的支出使費呢?如果車費唔重要,咁大家乘坐的士也可以啦,駛乜要村巴呢? :
我自己就覺得車費多少是很重要的,因為直接影響使用者生活的開支(交通費)。而管理費津貼方面,何為小小呢? 我覺得要用几十萬一年o既津貼實在太多了,記住羊毛出自羊身上,呢個係一個無底深潭啊! 重有我冇想過個津貼會係買樓時樓價的一部份呢? :em06:
以上純粹個人之見,只係對事不對人,希望P&R唔好見怪,大家記住將自己的意見填在問卷上,並於4月4日前交回。[/quote]

AgnesSarah 當然不會見怪大家都是對事嗎!

其實 管理處話要成四十幾萬補貼? 真定假? 有冇數據呀? 買十架八架小巴呀!
如果只是一架24座15分鐘來回一次青衣城又怎會要四十幾萬補貼..管理處作大.

現在不計會所都$1.3個個月成八佰幾. 啲錢去左邊. 盈翠海欣....管理費都一樣但包會所.

我自己和大家一樣都好小去青衣城那裡一星期來回二次左右 小弟都好少用到村巴/小巴.

但大家想一想 買藍澄灣時大家已準備了有村巴這東西了...不過沒想到"話要四十幾萬開支補貼". 如果真的要花那麽多錢做新項目而有很多邨內人用不到就真的有點問題..

如果村巴只提供好像收樓時十五分鍾一班次直通又怎麽了.相信可能都是幾萬圓內的補貼.而這樣又可以幫屋邨增值

大家想想巴

深入d諗...如果淨係開點對點巴去青衣城結果只有2個

1.居民繼續用88g多d巴人次一小一係車費超貴 一係要"滾你費"補貼----------->居民點都要比多d錢

2.居民變相地出入rc只有一種交通工具同埋一個目的地選擇------------------------->要巴車費平同唔駛"滾你費"補貼一定要維持高人次要集中人次就只可以有一條巴存在一有得選擇人次就會散唔夠收入維持運作

我諗唔到第3個結果...

所以如果要自己攪巴而又唔比多d錢...只有自己攪晒去葵芳同青衣城...用多收入果條補貼蝕果d...唔可以只pick一條線黎做...
仲有要考慮以下問題....
rc夠唔夠人次用$3一程左右呢個價錢去開2條巴?
如果要$4一程先可以run d人實走去搭平d交通工具...咁又會跳返去結果(1)....

[quote:c2e789a6d6="smallpotato"].........只有自己攪晒去葵芳同青衣城...用多收入果條補貼蝕果d...唔可以只pick一條線黎做...
仲有要考慮以下問題....
rc夠唔夠人次用$3一程左右呢個價錢去開2條巴?
如果要$4一程先可以run d人實走去搭平d交通工具...咁又會跳返去結果(1)....[/quote]

根本就應該係咁~ 係和黃狗餅之嘛~ 如果跟返樓書講 用村巴o既話~ 咁就唔會攪到今時今日 佢地做樣都要爭取o下o掛 可惜佢地真係 cheap 到咁~
:nowords:
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:d0f5d23e3d="&R"][quote:d0f5d23e3d="AgnesSarah"][quote:d0f5d23e3d="&R"][quote:d0f5d23e3d="diedsee"]村巴 ge 好處係幫 RC 增值[/quote]

或者我可以有一部自己的車 增值屋 車費多少反而不重要. 反正大家都是在幫自己絛增值. 就算在管理費小小津貼都不算什麼. 大家就當買樓時樓價的一部份.
[/quote]

純粹我個人之見,我真係十分之不同意以上的睇法,我係度諗有一部自己的車係咪就可以為屋增值呢?係咪就唔駛考慮其管理的支出使費呢?如果車費唔重要,咁大家乘坐的士也可以啦,駛乜要村巴呢? :
我自己就覺得車費多少是很重要的,因為直接影響使用者生活的開支(交通費)。而管理費津貼方面,何為小小呢? 我覺得要用几十萬一年o既津貼實在太多了,記住羊毛出自羊身上,呢個係一個無底深潭啊! 重有我冇想過個津貼會係買樓時樓價的一部份呢? :em06:
以上純粹個人之見,只係對事不對人,希望P&R唔好見怪,大家記住將自己的意見填在問卷上,並於4月4日前交回。[/quote]

AgnesSarah 當然不會見怪大家都是對事嗎!

其實 管理處話要成四十幾萬補貼? 真定假? 有冇數據呀? 買十架八架小巴呀!
如果只是一架24座15分鐘來回一次青衣城又怎會要四十幾萬補貼..管理處作大.

現在不計會所都$1.3個個月成八佰幾. 啲錢去左邊. 盈翠海欣....管理費都一樣但包會所.

我自己和大家一樣都好小去青衣城那裡一星期來回二次左右 小弟都好少用到村巴/小巴.

但大家想一想 買藍澄灣時大家已準備了有村巴這東西了...不過沒想到"話要四十幾萬開支補貼". 如果真的要花那麽多錢做新項目而有很多邨內人用不到就真的有點問題..

如果村巴只提供好像收樓時十五分鍾一班次直通又怎麽了.相信可能都是幾萬圓內的補貼.而這樣又可以幫屋邨增值

大家想想巴[/quote]
你無收到問卷咩?

[quote:70c8056359="hales"]你無收到問卷咩?[/quote]

可能佢唔係業主或唔係RC住! :?:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:398d252b81="肥度"]如果撘村巴. 點到點. 6-7分鐘左右到香港站. 走左一架車等5分鐘. 上車之後去荔景1分鐘. 加埋都吾使15分鐘.
你地話補貼吾好. 又同你計計. 每個月加多20蚊一個星期返5日. 一日都係$1.
之後你吾撘88g 撘村巴. $3-2.6 平0.4  來回平$0.8. 一個人就0.8 . 一戶兩個人就1.6 3個人就2.4啦. 一日就袋返2.4-1 = 1.4 落袋啦. 有村巴之後 88g 轉撘村巴既人返而仲賺左 . 時間又快左 . 而撘開88f 既人又快左舒服左. 不失為一個win-win situation.
就算吾係過海既人. 轉撘村巴都吾會慢好多. 通常荔景轉車去旺角太子個邊既人都吾係好使係嗰位等車. 最多係等5分鐘東涌線既姐.但係你去青衣機鐵站又快過去葵芳5-6分鐘而且都吾會日日都要等5分鐘車. 但係就日日都有1.4 回贈喎. 吾錯架啦[/quote]
there're at least 4 assumptions involved under this situation.
1. shuttle bus fee must be $2.6 or below
2. every household should have at least 3 members
3. all residents will take shuttle bus for round trip
4. all residents will take mtr afterward

in my opinion if we have to subsidize a shuttle bus i prefer:
1. to tst
2. via marina square to tsuen wan

and before operating any shuttle bus we should think thoroughly.
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:b7dc67b341="肥度"][quote:b7dc67b341="AgnesSarah"]我平日間唔中都會去青衣城,其實又唔係大家講到咁鬼差,要成半個鐘先到rc,就以昨日為例,我由青衣返rc,一去到車站就有車,上車上唔洗兩三分鐘,架車就開,時係4:16pm,跟住架車就4:25到達rc,雖然唔係點到點,但係都好快,我諗車程約10分鐘都好合理,咁當然多人上落客就有些差別啦。
sarah[/quote]
我屋企人日日都去青衣城 我一個星期都有3-4日. 我自己呢間吾中都要等起碼10幾分鐘. 佢仲要一路行一路停. 上到美景又等4-5分鐘. 行到長康又停一停. 一落涌美. 就慢溜尾袋咁落個山. 落完個山先似返d 正常車速. 有d人成日撘. 但係可能因為時段吾同所以未試過呢d情況. 但係要知道吾係個個人都一定係所謂煩忙既時間先出門口架. 請你地都睇諒其他人啦.
中國人最鍾意針吾拮到肉吾知痛.自己吾係成日撘88f就話88f 呢條線攪村巴係無用. 88g 真係好快咩. 吾知有幾多人係撘地鐵過海既呢. 我同你計一計啦. 煩忙時間開車. rc 開出過埋橋用5分鐘. 但係開始塞下燈. 塞下車. 去到mtr 最快到5-6分鐘啦.跟住等一等地鐵2分鐘. 去到荔景咁啱走左一架又等5分鐘其實夾夾埋都要20多分鐘先上到東涌線去香港.
如果撘村巴. 點到點. 6-7分鐘左右到香港站. 走左一架車等5分鐘. 上車之後去荔景1分鐘. 加埋都吾使15分鐘.
你地話補貼吾好. 又同你計計. 每個月加多20蚊一個星期返5日. 一日都係$1.
之後你吾撘88g 撘村巴. $3-2.6 平0.4  來回平$0.8. 一個人就0.8 . 一戶兩個人就1.6 3個人就2.4啦. 一日就袋返2.4-1 = 1.4 落袋啦. 有村巴之後 88g 轉撘村巴既人返而仲賺左 . 時間又快左 . 而撘開88f 既人又快左舒服左. 不失為一個win-win situation.
就算吾係過海既人. 轉撘村巴都吾會慢好多. 通常荔景轉車去旺角太子個邊既人都吾係好使係嗰位等車. 最多係等5分鐘東涌線既姐.但係你去青衣機鐵站又快過去葵芳5-6分鐘而且都吾會日日都要等5分鐘車. 但係就日日都有1.4 回贈喎. 吾錯架啦[/quote]

just in my case...just in my case.....
我出葵芳係轉巴士...或是去青衣碼頭轉巴士....唔係轉地鐵...... :sweat:
唔能夠assume每個人坐88G/88F/村巴既人都係搭地鐵 我意思係....
有好些人唔係為左轉地鐵而選擇搭88G或是搭88F 如果要轉架巴士
係葵芳先有既話 就算架村巴 $1.0 一程 都係唔會由88G轉搭村巴..

而且每日$1條數係點計出黎?
1. assume每戶有兩人搭村巴..
2. assume所有人之後會轉地鐵
3. assume個補貼能支持車資去到$2.6

如果我出旺角太子 點解唔坐5.6既42A 而要坐$2.6+$7.5 = $10.1既
村巴+地鐵? 同一個計法 10.1 - 5.6 = $4.5 回來就$9.0 兩個人就$18.0
每日俾多$18.0 一個月20日 就$360 一年俾多$4320 20年計係$86400
仲未計埋通漲 一個100萬按揭既人 大將都係30萬息 這個數已經係
占總利息既 28.8%.....如果這些人 都係照舊坐42A 每戶$1/day 一個月$20
一年$240 20年 = $4800 數目係少 占總利息1.6%.

就以20年兩個人來計算:
我坐村巴轉地鐵出旺角太子:
20年車費: ($2.6 + $7.5) x 20日 x 12個月 x 20年 x 2人 x 每人來回共2程
=  $192000.00

我坐42A:
20年總支出係 ($5.6 x 20日 x 12個月 x 20年 x 2人 x 回來共2程)
= $107520.00

有村巴之前和之後:
1. 我坐地鐵出旺角太子:
- 有村巴之前: $192000.00
- 有村巴之後: $192000.00 + $4800.00 = $196800

2. 我坐42A
- 有村巴之前: $107520.00
- 有村巴之後: $112320.00

對於一個出旺角太子既人 村巴的吸引力何在?
如果有村巴之後唔影響呢個人既乘車習慣的話
有村巴前後有村巴之後 係慳左 $ - 4800.00...即係話佢20年內
無改變自己既生活方式之下 都損失了 $4800.00元
如果這兩個人為左要享受架村巴 改為坐地鐵 佢20年內
慳左既時間 係要用 $82280.00 來買的...

其它assumption:
assume所有去青衣機鐵站既人 乘車時間比金錢更重要...
重點係 由88F改村巴既人 車資沒有變 但整體資出多左
無錯係每個月無俾多到錢 但以長遠計 管理費洗左就係洗左
到有大資出既時候 就會將你過去所慳左既時間 換算成金錢一次
過嘔返哂出黎...

世界上無咁著數的 只有用錢去買時間 無可能會出現 又慳時間又慳錢

而且其實都有一部份人係兩架都唔搭 而係走出蛇仔路上邊
既巴士站坐車返工....

in my opinion......... :

講真 我好少坐 88f & 88g 有冇村巴對我都冇影響
我唔打算賣樓 有村巴增值 我都係唔會令我賣 RC
但對於某啲人村巴有一定 ge用途 只係唔能夠 fulfill 每個人ge wants 遮
假如 rc 大部份人想村巴去某個 (其他) 地方 到時要補貼又話冇所謂 ga 啦.....

當初要村巴時 某些人又話樓書有講 最後得 88f & 88g 極之不滿 當初又唔見班人諗成本
好喇 想攪有村巴時 又唔諗吓當初 :dead:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:d9decd00da="diedsee"]in my opinion......... :

講真 我好少坐 88f & 88g 有冇村巴對我都冇影響
我唔打算賣樓 有村巴增值 我都係唔會令我賣 RC
但對於某啲人村巴有一定 ge用途 只係唔能夠 fulfill 每個人ge wants 遮
假如 rc 大部份人想村巴去某個 (其他) 地方 到時要補貼又話冇所謂 ga 啦.....

當初要村巴時 某些人又話樓書有講 最後得 88f & 88g 極之不滿 當初又唔見班人諗成本
好喇 想攪有村巴時 又唔諗吓當初 :dead:[/quote]

有少少分別既 :

例如 XYZ 開支係已經有村巴 $1.3已經包左呢條數 仲有 ABC 既營餘
而家係 XYZ 係未包村巴 $1.3 係包左XYZ + 村巴 只有 ABC - 村巴支出 既營餘

e.g.: 如果一開始計算 1.3/sq ft 係已經包村巴既話
如果總收入係 200萬 總支出係100萬(已包村巴) 的話 營餘係 200萬-100萬 = 100萬
但而家係100萬未包村巴 咁即係 200萬 - 100萬 - 40萬 = 60萬....

即係如果要keep返同樣咁多既營餘 有村巴之後 就唔係$1.3管理費
當然應該唔會因為村巴而加管理費(我諗) 但係營餘少左 到你住20年30年
要大修既時候 先會一次過要你夾返o的錢...到要夾錢既時候 先可以計到
你過去住咁耐 其實唔係交$1.3/sq ft.......而且唔好忘記個泳池係一個計時炸彈..
當o的設備老化之後 舊錢係極之寵大.....

你講得岩 唔可能每個人都會同意既 其實都只係發表一下意見
開新線路係唔同講法 因為係由無變有. 但現在係已經有車 就無必
要再去增加個支出囉...更何況村巴係唔可以保証服務必然好過小巴的

以我沙田呢邊為例 由屋企去火車站 巴士係 $3.7
如果坐村巴 繁忙時間5分鐘一班車 車費係 $2.0 平左 $1.7
而且管理費係唔需要補貼村車支出
不用補貼之下車資比巴士仲要平左.....而且個路程係比我地rc去機鐵站遠
點解人地做到? 因為佢地唔係只做一個屋苑 少人搭車既時候 15分鐘一班車
就有車隊同司機空出黎 再調派到其它搭客量高既更大型屋苑...
個情況就係由好多個屋苑去平分左個支出同收入 而家我地個case唔同
無人同我地平分 就變成只可以唔搭車既人去補貼搭車既人 分別就係呢度了

如果乎合大多數人既意願 咁當然無辨法 只好接受現實.. :wink:

一句到尾...

1.如果巴做得比88f好(點到點準時&居民專用only)
2.維持$2.6 一程
3.$1.3/尺 "滾你費"包埋兼唔駛再加錢

咁樣我好歡迎

(唔好話我扭屎忽花囉冇果陣話要攪攪果陣又嫌貴suppose 寫向樓書度"滾你費"包埋架唔應該要另外再比錢先有...)