藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: chitsui
打印 上一主題 下一主題

樓下車位出售 [複製鏈接]

首先家冇人知道佢想賣幾錢, 如果賣 $0.5M, 個 return 就得返 3.84%, 賣 $0.6M 就得 3.2%, 個回報又 ...
ada.fish 發表於 2012-11-21 15:07

車位不同屋
當年沙士我買rc
其實無想話特別要搬出去
因為老家始終係市區
10幾年前市民心態好少會patpat痕搬去好遠(而家唔同, 人人買樓唔係tuen mum就元朗 天水圍, 馬安山都叫做6000幾蚊尺好貴)
所以turnout多左間屋我用來放下"玩具" 比如hifi 間中入來游下水, 什至招呼下大陸親戚
事實上如果屋平, 買左無特別需要可以當"改善生活"
我當年試過一條友住rc住左一排, 間屋大d唔好咩?

但車位如果唔"就腳", 你買個車位返來就算好平好平基本上都無咩用
唔通特登買架車, 怕蝕底放口係rc度咩

車位不同屋
當年沙士我買rc
其實無想話特別要搬出去
因為老家始終係市區
10幾年前市民心態好少會pa ...
unicorn 發表於 2012-11-23 11:20

你意思係...?

美聯本來放風話呢幾日賣, 但今日又打來話長實話唔賣住, 搞左名城先算, 大家有冇收到其他消息?

冇收到風

不過我又收到風, 隔離美景大維修, 一戶要夾好多錢

回復 64# 一家四口

佢地04年呢度入伙時已經開始傾架喇, 個示範裝修放咗响惠康隔離成10年喇! 3年又3年啦, 10年都嚟緊喇! 都唔知仲有幾多個3年. 睇怕仲有排傾!

冇收到風

不過我又收到風, 隔離美景大維修, 一戶要夾好多錢
一家四口 發表於 2012-11-23 20:30

http://www.rcrest.bzone.com.hk/Discuz/viewthread.php?tid=13450

老實咁講句, 每戶最多夾 10 萬蚊真係唔算好多...

堅尼地城嘉輝花園如果冇維修, 個樓價都唔會飛升咁多 (當然, 佢隔離起地鐵站亦係樓價升嘅主要原因)

我就俾agent夾左張放賣紙在車鏡
kwokhocheong 發表於 2012-11-23 09:56

其實可以同管理處投訴

去地產代理監管局投訴張傳單上面個 agent 亦得!

等到冇哂消息,
L1見到重髹地線同封泊位

等到冇哂消息,
L1見到重髹地線同封泊位
chitsui 發表於 2012-11-25 15:57

我都諗佢家未必賣... 都放風話賣話咗 > 一個禮拜啦!

係收風 (票) 嘅都應該一早收完, 家仲未有動作 = ???

可能回應唔係咁理想, 賣又賣唔得貴, 佢諗住繼續放喺度收租算數

你意思係...?
ada.fish 發表於 2012-11-23 18:02

一件野有MARKET VALUE
仲有USE VALUE
比如買間山頂大宅
如果市價跌, 又租唔出, 你叫朋友上來玩都仲有USE VALUE
車位如果市價跌, 又租唔出, 你唔係自用就無USE VALUE
不過自用就要KEEP架成日DEPRECIATE既車
基本上製唔過