藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leemoksau
打印 上一主題 下一主題

提前出雙糧 [複製鏈接]

Jess&Burns 寫到:
我做電子零件釆購.. 多多指教.

I am electronic engineer 多多指教.

Hi I'm working in an electronics distribution company. Responsible for Logistics. 多多指教

[quote:13a62a34a7="kam1100"]
Jess&Burns 寫到:
我做電子零件釆購.. 多多指教.

I am electronic engineer 多多指教.

Hi I'm working in an electronics distribution company. Responsible for Logistics. 多多指教[/quote]

多多指教

[quote:2dd84ec5a1="Jess&Burns"][quote:2dd84ec5a1="grassman"][quote:2dd84ec5a1="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]

唔怪之得啦!過市咁hot! :idea:[/quote]

hot 唔 hot 就唔知啦.. 不過最近d 料好似平返.
年頭時 d 價搶得好高呀.. 貴到死. 要"唉" 先可以分返d 貨咋...
我最初入行果時 諗住做買野喎. 可以好大支野啦. 應該好過做sales 好多啦~~~原來 做釆購 要追貨啦(每小時打一次電話) 又要報價啦... (今時今日 原來多報價都有罪 d 供應商個個都唔想報價. 只係想有生意..  但唔報價又點會有生意呢? ) 又要計料價啦... 等等... 都幾多野.
追唔到貨呢. 老闆會怪你啦..  ( eg. lead time 35 日的 要催到一個星期交貨喎 )  :em05:
報價報得慢呢.. 老闆又會怪你啦...( 上午才問 下午要價喎.. 但係人地係美國 . )  :em05:[/quote]

你D經歷係我公司一樣咁發生,天下烏鴉一樣黑! :em01:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

係咁架啦~~間間公司做野都會有d 無奈啦~不過睇下得多d  定係失多d law.

so far  我老闆係會push 得勁d. 但又不致於唔講道理. 所以我都覺得算係咁架啦~
而我地公司文化係唔會講人是非. 如果一有人講 那個人一定會被杯葛. 我覺得呢種風氣好好... 我最怕小圈子.
===

我公司d同事幾好; 好小有是非..最多係係講下公司壞話 !  :mrgreen:  :mrgreen:

好開心 ! 剛剛公司出左memo話我地有雙糧出喎 !
都裁人喇 ! 點解仲出雙糧比我地lee幾個死凈種呢 ?
公司都會cut埋我地啦 ! 好晤明 ????
JANICE :em11:

你個雙糧係公司好先有.
定係唔係year end 都有.

晤係啦 ! cut 左兩年了 無啦啦今日話我地有雙糧喎 !
JANICE :em11:

是咪全公司有錢"讚".

公司有錢"讚" 就應該同員工分享 員工做得開心 老闆都會得益~
見過鬼就唔怕黑啦~