藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

住藍澄灣的人都有家人的 佢地老家係青衣村及碼頭附近架屋苑
咁你話 影唔影響到佢地.......
(你知rc個廚房有幾大架啦 唔返老家吃 都唔知吃咩好)

上次選代表架方法幾公平呀 出0左通告 黎唔黎就個人自負 用業主業權計數.
都唔係好難啫.

當然有更好架投票方法 你都可以提出....到時再揀......

[quote:f8b4b84102="alankle"]住藍澄灣的人都有家人的 佢地老家係青衣村及碼頭附近架屋苑

上次選代表架方法幾公平呀 出0左通告 黎唔黎就個人自負 用業主業權計數.
都唔係好難啫.

當然有更好架投票方法 你都可以提出....到時再揀......[/quote]

:em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:
:nowords: 費解 很費解. :?:  :?:  :?:  :?:  :?:

點解講極(你)都唔明?真係好蠢!!!
===

我仲費解 點解無啦啦 無0左返老家架車.......... :em18:

原來講0左咁耐都無人知 發生咩事架....
所以話咨詢係好緊要架...........
如果唔係 唔知詳情架人會 :em18:  :em18:  :em18:

首先我要指出 政府是如何諮詢 運輸署諮詢地方居民 係要先經過民政署發問卷 然後由業委會在會上決議 再把信件寄回民政署 運輸署先叫做完成諮詢工作.

小巴問題業委會跟本未正式討論過 是關政府都係今個月先確認藍澄灣成立了業委會. 之前政府只係諮詢管理公司意見.

藍澄灣公契列明業委會所有事項 都要白紙黑字寫清楚. 會議記錄副本可以問管理處.

[quote:b2428b6faf="alankle"]住藍澄灣的人都有家人的 佢地老家係青衣村及碼頭附近架屋苑

都唔係好難啫.

當然有更好架投票方法 你都可以提出....到時再揀......[/quote]

我都好嬲呀!!!
我三e 住南丫島.
我四e 住西貢.
我返工在紅磡.
我表哥住西環.

我竟然要轉幾廿次車先可以找佢地!! 好嬲呀!!!
點解對我地咁唔公平丫?!

.
.
.
.
burn burn: Jessica 做人唔可以咁自私 只係想自已架! 咁點得呀?!
===

[quote:d05a8641e3="alankle"]住藍澄灣的人都有家人的 佢地老家係青衣村及碼頭附近架屋苑
問題係...咁你又買RC?.... :em18:

都唔係好難啫.

樓書上都已經話左你知個廚房有幾大....
樓書上雖然話會申請好多村巴去呢度果度(需然都無係未有)
但都無話過會開條線會途經青衣村....
你買果時都唔知有88F咖喇...買果時都係無車去青衣村咖喇...
這些一切一切在你make decision的時候應該是在你自己掌握之中
的問題了呢

如果佢搵個好多人都唔得閒既時候去開會 咁就唔算係公平了...
如果佢搵個地方放唔到咁多人入去既地方開會...咁就唔公平了..
用業權來計算只是選擇了一個sampling method 在統計學上
是一種normal cause 沒有正確/錯誤的意義存在 需要把sampling
的method應用在一個case之內 才可以決定這個sampling method
在該項統計中是一個proper/improper method 如果一個correct method
應用在一個統計當中之後在未能反影實際情況的話 這是一個
correct but improper method....在統計中樣本所講求的是
樣本的公信力 要計算出樣本是否能代表整體 所以是絕不能夠話
求求其其有人出席開會就ok 與會的人如果未能代表整體 即係話
sampling唔夠公信力 其decision是絕對地invalid 在rc的情況...
咪問我點係好既sampling method 點先有公信力..在統計學上
我又唔係專家...只認識皮毛 未敢亂俾意見...呵呵

話說回來我唔覺得用業權來計算投票是一種很能反影我們現實情況的
投票方法 因為只要酒店業主一出招 大家亦無乜野可以搞...

無錯 做人唔可以太自私 但係有0的人為0左令自己可以快0的到達佢自己想去架地方 而放棄0左其他人架需要 呢0的人真係好自私....... :em10:  :em13:

樓書裡面係講到交通四通八達 無講過會係而家咁架喎 如果係咁差我當時一定唔會買.........

88F係補償樓書無俾我地架誠若 但係呢0的小恩小惠竟然都俾人擅自更改...

至於投票方法可以好多種 唔一定要個個人出席 只要有共識...
可以毎戶根據業權派一張票 再造一個票箱 咁都好方便啫 有幾難呀...

再者 我地屋苑架事 關酒店咩事呢 我唔相信佢地會加入我地0羅
如果到時佢地黎破壞 我地可以到時再想方法解決 無理由做都唔做就假設失敗
咁樣不如咩都唔好做..........0羅..........合唔合你心意...........

[quote:b8b9f44dff="alankle"]再者 我地屋苑架事 關酒店咩事呢 我唔相信佢地會加入我地0羅
如果到時佢地黎破壞 我地可以到時再想方法解決 無理由做都唔做就假設失敗
咁樣不如咩都唔好做..........0羅..........合唔合你心意...........[/quote]
奇奇奇........
佢地唔係黎搞破壞....你好似都仲係未明白....
業權是以整個地段計算 我們是這一個地段的其中一個業主
酒店亦是這個地段的其中一個業主 他們亦占了當中的一部份業權
我們住戶的業主 在這個地段上的身份 和酒店業主在這個地段上的身份
是一樣的 所以我也很奇怪你會問關酒店咩事...再者 商場 會所 停車場
亦有其業主存在 他們也占了一部份的業權 換句話說 這些"party"
亦有投票權 大家唔影響到佢地既時候佢地可能會唔出現唔出聲
到影響到佢地既時候 你估佢地會唔會由得你...