藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

[quote:813daec336="Tomato"]

我又想問 如果用者自付 村巴係由我地要搭呢架車ge住宅住客比錢 咁默可以唔比酒店有藉口話交左管理費 用我地條線lor....我都唔係好懂呢d野 我有無諗錯呀 h: (錯左唔好鬧我呀 :face13: )?[/quote]

期實酒店同住宅條數係分開o既.
只要村巴係為100%由住宅部份o既管理費出.
酒店住客就冇權用.
(唔知有冇講錯呢???)
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

如果村巴車費要貴過依家,又重要係管理費補貼,又咩理由要我贊成開村巴呢?重有,會否有10%或以上的住客搭村巴呢?我見很多時候都是去葵芳的人多,所以要村巴自付盈虧,咁即係要有25%以上的住客搭村巴去青衣,試問更加無可能!因此,我是不贊成在此情況下開村巴的。

我填填下份問卷都有好多個 :?:  :?:
Anyway 填左自己既意願先啦~ 再睇下點~
好似4月4日之前要交... :roll:
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

坦白講我日日都搭88f我覺得不知幾方便或者因為比較喜歡早d返工所以通常車等人多d.當然我都試過等20mins車等到頭頂都出煙就好似今個星期二咁我當日就立即打電話去運輸署投訴第二日即時車等人.所以我覺得問題不大.
當然你唔可以expect一落去即刻有車但都可接受.

agnes.

[quote:31c897cc56="AgnesSarah"]坦白講我日日都搭88f我覺得不知幾方便或者因為比較喜歡早d返工所以通常車等人多d.當然我都試過等20mins車等到頭頂都出煙就好似今個星期二咁我當日就立即打電話去運輸署投訴第二日即時車等人.所以我覺得問題不大.
當然你唔可以expect一落去即刻有車但都可接受.

agnes.[/quote]

very agree~
在繁忙時間落樓就有車等你上車 根本就唔係一個夢想 而係一個幻想
如果佢班班車都要等客 公司唔執先奇.....

吾知道係吾係一個錯誤觀念 (至少我以前都有)既係村巴一定會好過小巴?

可能因為和黃失信mo提供村巴 基於情意節我地就一定要爭取?  或者有人認為有村巴一定可提供方便同埋提高屋苑ge形象.

但係心水清ge消費者都明白 一個交通方便ge屋苑(e.g. 地鐵上蓋屋苑)從來不用村巴來招募客人. 反以大大隻字寫住有村巴服務ge屋苑 其實豈不是無形中自認交通極其不便?

現時88F同88G響繁忙時刻ge班次應該密過10分鐘一班. 吾知村巴係吾係一定可以好過黎個ne?

我希望大家放開陳見 客觀分析利與敝 作出明智選擇.

liuh

冇錯啦
我地上年上當以為
1. rc 有村巴
2. 有村巴既屋宛好d
3. 我地右有好多neighbour都唔想比錢
4. 我地右有好多neighbour都氣頂頂因為比x黃昆左
咁我地只下以做一d假村巴消息同arrangement
等到下一個替死鬼買左我地間屋為此

所以大家就算係唔攪
都要講得oil妹D...
我地已經錯左啦
返唔到轉頭

不歸路

如果要用 mgt fee 補貼 隔離酒店都應該要貼啲.

[quote:945e88e999="hales"]我都係覺得要用管理費補貼村巴並不合理
我個人認為應該要用者自付
其實有無諗過現管理費水平 每年在管理費上既營餘已經不是很多
假如管理費上再將一大舊錢拎左去補貼村巴的話 在不加管理費的情況之下
營餘就會更少 無事無幹就無問題 假如有一日有屋苑乜野大維修要洗錢既
時候 分分鐘個管理費庫房唔夠錢既話 業主們就有機會要再夾錢出來了
所以我個人在基於用者自付的原則下 絕對地贊成開村巴
但是如果要唔知補貼幾多錢既話 唔係太贊成囉[/quote]

我贊成有居民村巴!

1. 只要有一條居民專巴線短時間到地鐵,可為RC增值,提升IMAGE!
2. 青衣城小巴吾係點到點 。由青衣城返RC好似青衣遊,真係好耐!
3. 唔想同自遊行一起等車!
4. 我唔介意比多少少可以享受到真正'居民專巴'服務,如樓書所提出的居民專巴'服務,這是我們應有的!
Janice & Philip

[quote:b4b5ddfbb8="532"]如果要用 mgt fee 補貼 隔離酒店都應該要貼啲.

[quote:b4b5ddfbb8="hales"]我都係覺得要用管理費補貼村巴並不合理
我個人認為應該要用者自付
其實有無諗過現管理費水平 每年在管理費上既營餘已經不是很多
假如管理費上再將一大舊錢拎左去補貼村巴的話 在不加管理費的情況之下
營餘就會更少 無事無幹就無問題 假如有一日有屋苑乜野大維修要洗錢既
時候 分分鐘個管理費庫房唔夠錢既話 業主們就有機會要再夾錢出來了
所以我個人在基於用者自付的原則下 絕對地贊成開村巴
但是如果要唔知補貼幾多錢既話 唔係太贊成囉[/quote][/quote]

如果酒店都要夾一份 就完全無可能阻止酒店客人上車了
那就等於解決唔到個等車既問題了