藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

1) 一戶一信有無用?
2) 其他屋苑send 信到傳媒,而成功徹消這不公平的交易? If yes can we try? 

堅決反對 堅決反對   
我朋友住麗港城他話慢到死轉hkbn
李先生禁多錢做乜?織翻D陰得啦 無慧日日比人罵!
我舉腳反對希望可以禁住佢不要比佢戀黎否則RC將無運行

[quote:df1944ff33="Y&T"]1) 一戶一信有無用?
2) 其他屋苑send 信到傳媒,而成功徹消這不公平的交易? If yes can we try? [/quote]

I sure I try at tomorrow law :wink: because I think this problem我係要面對&唔係話要咩爭議只係想得個明白 :| 等管理公司&電聯以為我點俾佢control都得 :em16: 香港依家係重有言論自由 我重可以將我不滿反影/通知俾佢知 我唔可以成日都禁 "被動" 反正依家都係要等噤點解我唔去將發現倒問題解決先呢 :?: 我就算唔多人去做呢個action起碼都叫做有人出聲發表個問題而唔係 "等入去住之後先嘈/面對嘛" :em16:  :em05: 就算只係得我1個 "傻妹"發表不滿/俾信佢我都要佢俾個明白/交代我rc業主 (我1定唔會俾佢暪天過海law :em16: )

p.s.: 我只係想表達我意見 (絕冇對任何人不滿 因為大家都係有自由去choice點做 我亦唔係想生事只係想得個明白) ops:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

再者,大家記唔記得
我地還有十個咩衛星電視台,大家咪又係要比支出,
其實起藍澄有好多工程同酒店一齊做,佢地有衛星,我地咪有囉
佢地有寬頻,我地咪又用埋囉。
唔通我地聽日同佢講,我地唔要十個衛星電視,收平D管理費。
最多叫酒店睇無線同亞視.....咩....
:em18: 唉....
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:c8eaa95a41="wychan"]dick I agree with you.

- If the cost do not included from management fee:- Why not?
- Maintainence cost (included in management fee) for just a little bit say below 50/month :- ok.
- 100/month above.... :- no way...[/quote]

1. 錢既 issue
如果真係免費 或者計過條數平過 50 (50x1.1 = 55 連管理人酬金)
錢既問題基本解決 呢個要睇返個合約 第一年免費第二年收返 13X 已經唔合標準

2. 壟斷問題
大家或者唔明咩野係壟斷既唔好處 ...
Microsoft 俾美國政府告 差唔多要一分為二 係因為壟斷 ...
佢整死其他對手時 令佢地消失於消費者面前 消費者就死死地氣都要用佢
任人魚肉

大家而家打長途電話之所以會咁平 係因為政府反壟斷 賠左幾十億俾 HKT
為咩政府肯無啦啦俾幾十億? 因為 HKT 無得壟斷要開放電訊市場之後 IDD 既通話價格會因為同業之間競爭而去到一個合理價錢 到時大眾受益比賠償既付出為多 換句話講 如果俾 HKT 繼續壟斷 咁大眾既好多錢都會入左 HKT 袋 ...  動輒超過百億 得佢一間 收你 9 蚊一分鐘 隨非你唔打 否則局住俾貴...

想一想RC實行左呢個壟斷 plan 之後 住客會點?
由於用又要俾 唔用又要俾 有好多要求唔高既客戶甚至要求高但無多餘錢俾多份搵其他 ISP 既客戶 會唔選用其他 ISP cheap cheap 地用住先;

咁其他 ISP 呢? 因為好多客都俾電聯壟斷左 唔係D 客佢地鍾意用電聯 只係局住用 咁其他 ISP 發覺鋪線去 RC 無客路 就唔會投資 咁 RC 既住戶就會等到頸都長埋都無得用其他 ISP ...

到時電聯加價 又無其他 ISP 到 到其他 ISP 知 RC 有客路時 先 plan 鋪線人屋都要兩三年 係呢段時間 隨非你地唔使上網 唔係要硬食

Dick 聽你講要俾 200 一個月上網費 你應該唔係未試壟斷之害 ..
如果一個屋苑得 pccw 咁佢一個月 298 你都要硬食用佢

我而家住o個度 之前 i-cable 一個月 298 點知 hkbn 同 和記鋪到埋來
i-cable 即時上門同我講 68 一個月 ....
點解之前佢夠膽死收咁貴? 獨市囉! 唔怕你唔用
一見有對手 拿拿臨減價送埋禮物添!

有無試過而家俾好貴 broadband 想轉台但發覺無其他 ISP 覆蓋?
如果你地而家住緊o個度係咁 咁你地已經受緊壟斷既逼害 .

要有平 broadband service 壟斷既"免費" 係扼人
要有自由市場既公平競爭 收費先會回落至合理水平!

聽我講句

壟斷 難 但反壟斷要付出既 effort 會係更多更多!
趁佢未壟斷之前阻止佢

如果佢收 50 甚至 100 1000 但唔係包係管理費 我唔返對!
自由市場 大家用唔用佢會自動調節
佢收一千 我挨 dialup
唔使一年 其他 ISP 肯定殺入黎!
但佢包係管理費 ... 壟斷左 今日收 0 明日收 1000
你仲唔死...

[quote:be8bf1f7af="Y&T"]1) 一戶一信有無用?
2) 其他屋苑send 信到傳媒,而成功徹消這不公平的交易? If yes can we try? [/quote]

途徑
1. 電訊管理局
2. 管理公司
3. 議員
4. 傳媒

Saga

Agree

We should fight for the our rights!

[quote:b321997291="ptsom"]堅決反對 堅決反對   
我朋友住麗港城他話慢到死轉hkbn
李先生禁多錢做乜?織翻D陰得啦 無慧日日比人罵!
我舉腳反對希望可以禁住佢不要比佢戀黎否則RC將無運行[/quote]

hkbn 已經叫好一般 ..
估唔到有人為左唔用電聯走去 HKBN ..
麗港城叫好呀 有 HKBN  PCCW

RC ... 無 pccw socket 架 ... 用和記電話架...
即係無得用 sonet 架 ...
要壟斷 比其他居苑易!

一個月前,我同netvigator續約,我仲問我搬守去rc有無覆蓋,佢地say es ga 話唔sure 6m 但實有3m. 唔知係唔係sales 為取得客仔 呃我. :em01:

let me call them to re-confirm tomorrow sin.