藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

問卷上有一項 就係開左村巴 取消 88F / 減少 88F 點對點
我個人覺得非常反感 極其反對

而家我地係自力更新 用自己錢 "改善交通"

而唔係要我地自己接手個交通問題既爛攤子
爭取到村巴 而減少左 88F 服務 咁只係將交通問題攬上身 左手交右手 而唔係"改善"
攬上身之後自己做得好就叫改善 (可能要補貼唔少先可以有好既服務) 自己做得差就係你地管理得差 ...

所以不論村巴爭取成功與否 千其千其要保留 88F 88G 既一切服務承諾

村巴 ... 反而係開條新線 行走繁忙時間 e.g. 過海 有用D

[quote:108318adf9="saga"]問卷上有一項 就係開左村巴 取消 88F / 減少 88F 點對點
我個人覺得非常反感 極其反對

而家我地係自力更新 用自己錢 "改善交通"

而唔係要我地自己接手個交通問題既爛攤子
[/quote]

我意見同你一樣
我認為個priority係爭取取善公共交通 應該排在爭取村巴之上
村巴應該係supplementary既性質 而唔應該係主要甚至唔應該係唯一既
交通工具

有更好既交通 住宅同酒店都會升值
但更好既交通 責任誰屬?
如果係一d 奢華既要求 咁當然係住宅同酒店自己俾 無理由要立稅人俾
如果係一d 好基本既要求 咁運輸處唔該快快手搞掂佢 ... 我地都俾緊稅架 ...

現時情況睇 呢個係奢華要求 因為條龍唔叫好勁喇 ... 相比起我以前搭來返放學既綠 Van ... 放學有時要等四五架車先上到  :em06:

但未來既情況 可以嚴重到成為一個好基本既切身問題 因為旅客會越來越多

但 RC 一個屋苑仔 唔可能咩都攬上身自己搞

村巴絕對值得開來為屋苑增值
開條尖咀 過海線 一定要酒店客無份俾錢無份搭 (專貴式服務)
補貼少少

RC 住宅就增值喇 ... 其他青衣私人屋苑邊有呀  

不如日日返工過海o個d人 交錢每朝早租架褓姆巴一齊返工  :

我既意見係:

村巴 應該開 補貼 唔係問題
但要係加一d extra 既服務去令 RC 增值 達到交通更四通八達 又方便到居民;
最好係好多居民都有用既 route 仲有 要想定昂船大橋同幹線落成後既情況 同預其未來幾年既交通

絕對唔好犧牲一d 已經有既服務去爭取一d未知將來發生甚麼事既服務

觀塘有落呀,司機! 你做乜唔停車呀,你貴姓呀? :em17:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:a4f66d6733="grassman"]觀塘有落呀,司機! 你做乜唔停車呀,你貴姓呀? :em17:[/quote]

假日觀塘我都o岩架  

[quote:867b579891="saga"]
假日觀塘我都o岩架  [/quote]

你咁奇o既? :?:

[quote:948b37d986="grassman"][quote:948b37d986="saga"]
假日觀塘我都o岩架  [/quote]

你咁奇o既? :?:[/quote]

可能馮假日都去觀塘 :
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:a63e145419="Royhk"][quote:a63e145419="liuh"][quote:a63e145419="Royhk"]大家都有早上被自由行爭上車 二三十團友排係你前面....等等..所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的$400000 /12月/1500<?..每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自你由人甚至不久將來和黃寫字樓的人第三座酒店啟用九月disneyland開幕一起共用88f88g引起問題嗎?????
再者現在88f 小客係長期班次不足不穩如果以搭地鐵計其賞由東涌線轉係快過係葵芳因rc去<藻蝷韖X葵芳真係快好多約三至五分鍾.
所以如果專巴做得好係會多好多居民support maybe no need to 補貼.
當然大家想專巴應一早由和黃入伙前應要做而且應自付盈虧但我們有辨法同pk玩嗎?如果無辨法 就要自己想啦!!
當初個個都話要有專巴現在又話要錢就唔好這就是香港人性恪?????
就算一早由pk 和<鶹貑M巴你估唔洗錢嗎? 可能亦要三四元啦如果唔夠客咪又要加.
概然入伙前已唸住係有專巴這是基本rc設施 如果$ 20/<C人幾元一個月都唔try try 我也無話如說業委會做左咁多但亦有咁多reject.......苦了你們了[/quote]

酒店有交管理費 所謂"專巴"自由行都可以用 問題未解決.

liuh[/quote]

Are you sure we need to share with 自由行 although we  have 專巴?? 100% sure????? You study law? or you meeting with 和黃discuss with them yet???? If yes why we still need 專巴?? ......???....???[/quote]

如果你有份交管理費 專巴須要管理費津貼 但係你mo的用專巴 合吾合理?

酒店有交管理費 同你我無分別. 雖然小弟不才 沒有高深ge法律知識 但係ni個簡單ge推理好易明即.

liuh

如果酒店出聲話要用我地攪既專巴仲好!依家就係佢地唔出聲,闊佬懶理!佢地一出聲就一于狂插佢!