藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Emil and Jeff
打印 上一主題 下一主題

太可惡! 決定要投訴88F路線 [複製鏈接]

[quote:8f2538951b="alankle"]唔緊要 唔緊要 既然你地呢度咁唔接受意見 我自然有其他方法去表達.
我係度發表意見本來都係要睇下你地會有咩架好意見 唔使我下下都去宫府同議員度投訴 既然你地已經有共同架意見 睇黎我都唔使點黎講意見......
雖然唔黎講意見 但係如果發現有咩係唔0岩 我都會提出反對的聲音.
你地唔睇仲有好多人會睇架 唔好以為開個網出黎就係你地班小圈子玩晒至得架
rc係有幾千人住架...............[/quote]

alankie,你唔好咁啦。 :cry:
見字裡行間,都感受到你係因為關心大家生活環境而已。
每個人的表達方式唔一樣,同樣地接收都會唔同
試想想,曾幾何時,一班年青人,來到這個網相遇,都因為係緣份。
當日那份衝動要你登記成為網友的時候,目的都係因為對藍澄灣充滿曈景。 在戰戰兢兢的心情底下,找尋答案。 :?
若然這個地方,都係大家用愛與關懷地建築出來,又何雖在意半點字裡行間的執著呢? :wink:
今天.....大家有緣生活在澄天空下,目的都係想這片天更更美。...   
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:420897efa3="alankle"]唔緊要 唔緊要 既然你地呢度咁唔接受意見 我自然有其他方法去表達.
我係度發表意見本來都係要睇下你地會有咩架好意見 唔使我下下都去宫府同議員度投訴 既然你地已經有共同架意見 睇黎我都唔使點黎講意見......
雖然唔黎講意見 但係如果發現有咩係唔0岩 我都會提出反對的聲音.
你地唔睇仲有好多人會睇架 唔好以為開個網出黎就係你地班小圈子玩晒至得架
rc係有幾千人住架...............[/quote]
朋友....如果呢度係唔接受意見的話 一早就把所有文章都砍掉了
老實說 慨然你心中已經有了一個很堅定堅決的想法 又何必再去徵求意見呢?
我覺得絕不能夠你講完一大堆意見之後 其它人的想法和你不同 你就話人地
唔聽你意見....所以我才會在之前的文章中建議你可以反思一o下乜野叫"俾意見"
乜野叫"俾指令"囉....

我一再重申一次 本網開出黎係俾rc的鄰居分享生活上既野 和有一個地方
聚腳搞聚會 而不是用來給別人借個地方投訴管理處和向業委會下達指令
呢度無話乜野小唔小圈子 有聚會大家都會很歡迎大家 但是我唔應同你
覺得有一些人和你的意見不一樣 他們就是在搞小圈子.

我唔知道這樣對你來說會不會難度太高了 希望你在說別人不接受
其它反對聲音 或是罵其它人為了自己省時間自把自為提意小巴不入青
衣村的同時 嘗試換過角度來看 當事情人物身份對調的時候
你自己會有甚麼感受囉 好簡單 你只要把你罵人的說話全部都反過來
e.g. 為了小部份人可以更快去到青衣村自把自為提意小巴不直線行走
要很多人浪費時間..

在這事上我唔覺得你發表意見係有錯 只係直接o的講 我唔係咁應同
你只係鬧呢個自私 鬧呢個業委點點點 人地唔係你個仔 又唔係同你
打工 你憑乜野去鬧人? 人地叫你去做 也只係想你可以試著換個角度
來看事物 你唔需要自己去做 你可以坐在家中指指點點 到你自己
設身處地去做既時候 又會有乜野感受呢? 唉

在立場上我係絕對支持你的意見 我係絕對地支持要有車去青衣碼頭和
青衣村的 因為如果小巴係去青衣碼頭 我都會選擇去碼頭轉乘49X
而不是去葵芳坐47X的...換句話說個小圈子係點既呢? 好似你所認為
的小圈子當中亦有兩方面的意見喎...更奇怪的是你會覺得唔接受你
既意見囉...無問題喎 你既意見我全部都接受...但有乜野用呢?呵~

[quote:17e7a6d68b="Tomato"]我覺得呢 呢個網又唔係官方網、又唔係業委會official網站.......都係比個地方等d鄰居互相認識0下 吹0下水...所以如果有野真係忍唔到想投訴 大家記把握每次開會機會 多多出席 踴躍發言 利用直接方法發表意見!!![/quote]

無錯喇...係度 "B呢吧啦" 有乜鬼用呢....
真係開會果時出聲先有用嘛
最緊要係發表意見的時候也同時多聽別人的意見 咪一味人地覺得反對意見
的時候都話人針對先得嘛... :

[quote:06c3586e6d="eric_818"]平心而論
其實現時 88F o既 路線對 RC 居民嚟講
並唔係最佳路線
但運輸處作以上路線更改時
所諮詢 o既 一定唔止 RC 居民
當中好有可能包括小巴營運商、管業處同區議會
所以路線安排並唔一定從 RC 居民出發.

而一以來我相信大家爭取 o既 都係:

1. 延長 88A 至 RC (方便社區聯繫)
2. 88F (或村巴) 直出青衣城

如果我冇理解錯誤
業策會成員正從呢方面向有關單位爭取
是嗎?[/quote]

絕對同意~大家如果首先已經當左88F係RC既專巴 這個想法在一開始
既時候 在本質裡已經係錯誤了 再下去說也沒意思呢
我覺得其實係可以隔班車既 或者改成直青衣城中途不停站
然後另開一條線係會行經青衣村青衣碼頭 再去埋荃灣廣場後再回程
做循環線囉...嘰嘰嘰~~因為我係真係好想會有一架車可以由RC開出去荃灣 :

不過我今日要返工 唔可以出席個大會俾意見.... :dead:

[quote:9b0168c60c="Royhk"]怪不得這網有900多位會員Y珛o表意見的來來去去都係個十數人啦有時見到的會員初時都會發表卞但漸漸發覺這處真糸有~礞p圈子feel你一句我一句其他人漸漸無興趣講不同意見咪得閒上來下便算聽下軸心會員幾時去邊個屋企食蛋糕....等等

如不合意聽.sorry![/quote]

發表不同意見 同時亦要專重別人! 先前有段 post 見到 "你地呢班小圈子" 我覺得有少少過份囉~ 可能他並不是有意的~ 不過每個人都要自律囉~ 重有~ 呢度係比 rc 所有鄰居o係度交流 聯絡感情 吹水(對於我o黎講呢個係重點) 都市閒情一下 以及提出或討論有關 rc 之問題或改善方法~
有時有爭議在所難免 大家成年人 不要再說什麼小圈子了 人類對於螞蟻來說都是小圈子 何況我們只是 1585戶鄰居呢~
既然大家有咁o既緣份做鄰居 應該好好珍惜~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:3f0ade3a86="dracula"][quote:3f0ade3a86="Royhk"]怪不得這網有900多位會員Y珛o表意見的來來去去都係個十數人啦有時見到的會員初時都會發表卞但漸漸發覺這處真糸有~礞p圈子feel你一句我一句其他人漸漸無興趣講不同意見咪得閒上來下便算聽下軸心會員幾時去邊個屋企食蛋糕....等等

如不合意聽.sorry![/quote]

發表不同意見 同時亦要專重別人! 先前有段 post 見到 "你地呢班小圈子" 我覺得有少少過份囉~ 可能他並不是有意的~ 不過每個人都要自律囉~ 重有~ 呢度係比 rc 所有鄰居o係度交流 聯絡感情 吹水(對於我o黎講呢個係重點) 都市閒情一下 以及提出或討論有關 rc 之問題或改善方法~
有時有爭議在所難免 大家成年人 不要再說什麼小圈子了 人類對於螞蟻來說都是小圈子 何況我們只是 1585戶鄰居呢~
既然大家有咁o既緣份做鄰居 應該好好珍惜~[/quote]

我都係少說話為妙!!!! 多謝指教!

其實有無諗過,輕鬆去討論係有建設性o既態度,不過閒話家常係應該去吹水區或其他相關興趣區傾。

大家都係獨立o既成年個體,應該明白各人對同一事物有唔同o既接收及接受程度,甲之熊掌,乙之砒霜,有人會覺得討論激烈係好事;有人會覺得偶一為之o既玩笑係無可厚非;有人覺得發表言論不受尊重;有人覺得言論幽默好笑,有人覺得內容屈辱無比......大家有緣透過文字去認識,都應該明白文字既貧乏又威力無窮。

網上o既世界係應該有網上o既標準,其實o係其他討論區可能文章牽涉其他內容或吹水成份就會立即被刪除,o黎度無咁做係因為本身建網目的係用o黎聯誼,所以自由度係非常高,亦唔會有版主動不動就砍文o既情況,但係自由度基本上係要互相尊重,互相體諒。自由度高唔代表可以不負責任去發言,自由度高亦唔等如無王管。

不如大家還原基本步,傾相關o既事去相關o既版區,有時d正經文有多兩三篇o既離題回覆,就應該去吹水區或其他相關興趣區繼續傾,之前亦有網友做到,發覺有離題就提議去其他相關區討論,可能會覺得傾o野窒住窒住,但係大家讓一步,好多事都會簡單d

o黎篇回覆係俾我自己及各個網友睇o既,大家互勉之!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:32692bebf6="Ice"]

我個人認為 一個好既討論區 係可以容納唔同既聲音. 同時每一個人都以理性 尊重他人既態度去發表意見. 同埋大家千祈唔好有敵對既感覺同想法.
曾幾何時 saga 同 dick 少都係意見相左既時候 就某一個問題 我同 saga 都唔同意 dick 少既言論. 但最後 都無影響到我地同 dick 少既友好丫![/quote]

仲互相燒 PS2 game  呵呵呵  :

人多 就梗有利益同資源既不同意見
講野 打字時 又會有唔同語句口吻

都係o個句
上網傾下計o者 唔使咁緊張 ~

一個人係度等車等左好耐好耐先發覺架車唔再過呢個站 係好令人唔開心...

對於RC 相信由一開始到而家 大家都會有唔同既不滿  不快 甚至怒不可遏

我地做既 係應該點去令 RC 成為一個更適合大家居住既地方
大家當然可以爭取去令 RC 成為一個最適合你自己住既地方 (我一直做緊同期望緊架  :face13: )

自己既選票 絕對可以投給自己喜歡既人 等其代表自己反映意見及爭取自己想要既野

意見只係意見 無話對或錯
呢個委員唔理你 搵第二個
個個都唔理你 自己搵Gary 下次投票投俾支持自己理想既人 etc....

RC 真係太似一個大 family
有反對聲音而且語帶挑釁時 反對者好易就會俾人群起而攻之

我家人俾人話 有時明知我家人錯
但對方唔禮貌 我都一定護我屋企人先

但俾人圍既 好多時並非意見 或者訴求本身
而係語言

"投票選一個更合適既人去代表我 幫我反映"
"我想88F 經我居企"
"saga 想做有錢人" ...
etc etc
都係意見 訴求 無話o岩定錯既...

這世上既一切稱之為無常 沒有所謂絕對正義或絕對邪惡的東西
就我所見的 saga 是邪惡的  :zdevil:

一人少句
唔係少句意見 係少句爭吵

[quote:f7386ca70d="Royhk"]
我都係少說話為妙!!!! 多謝指教![/quote]

唔好少說意見  8)
反對聲音對一個群組黎講係寶藏黎
我幾時都咁欣賞反對者企出來講野但又唔會引起罵戰

一面倒係唔健康 ~~~

來 ~~ 出來講多d意見 ~~~~~~  

一面倒係因為大部份人都讚同.
絕對唔係咩小圈子.

大家都係成年人.
會有自己o既見解.
我一樣會反對如果我唔同意.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]