藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

Urgent! 有關電聯網落 大家係咪已經唔記得左呢篇新聞 ???? [複製鏈接]

[quote:2c84cebc99="dick&queenie"][quote:2c84cebc99="Jeffrey & Shirley"]入伙了一段日子,有無人 confirm 佐管理費已包寬頻,還是免費?[/quote]

hey hey....來緊好快就有答案架啦....大家等多少少時間啦.... [/quote]

冇錯....等等啦....就快有結果!!   
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

為左呢件事我搵緊個向和記"薄餅"度做friend問野下...佢應承同我八下
但佢唔係做tecnical同cs果邊...可能唔係好準...但係同公司點都八到d野呱...
希望佢快d八到d野返黎啦...

[quote:03061dff6d="smallpotato"]為左呢件事我搵緊個向和記"薄餅"度做friend問野下...佢應承同我八下
但佢唔係做tecnical同cs果邊...可能唔係好準...但係同公司點都八到d野呱...
希望佢快d八到d野返黎啦...[/quote]
smallpotato 唔該唔該~~~

saga

好同意你的講法 但係我地用咩方法去同佢抗衡先得?

[quote:75b050f973="piglet"]
好同意你的講法 但係我地用咩方法去同佢抗衡先得?[/quote]

不如找蘇民峰師,打番場齋...

我朋友幫我八到d野...但係唔係咩特別野...同之前果d差唔多
佢話用socket成幢大廈得10mb share要login最終每戶個速度只係快過dial up 小小...佢叫我唔好用...

至於rc用邊隻呢...就未check到 要再幫我睇睇先之...

[quote:2c5d71638a="smallpotato"]成幢大廈得10mb share要login最終每戶個速度只係快過dial up 小小...[/quote]

咁都可以叫寬頻!?  :em13:

即時想起電聯前身"氧氣"個ad ... Loading ... 好慢 ... Loading ...  :em18:  :em18:   :em17:  :em17:

[quote:77a3cd3466="diedsee"]小妹愚見...
點解話管理費包埋無所謂 因為佢包唔包都係收$1.3一呎 包埋係咪無所謂.
但如果長遠計 而又因此而加管理費 咁就個個人都有所謂[/quote]

長遠計當然唔好俾佢包入管理費

1. 壟斷最後受害人一定係消費者 open market 最後得益會係消費者 very simple rule 大家應該記得以前俾 IDD 有幾貴 ..

2. 壟斷有狹義同廣義兩種
狹義壟斷指以強橫手段令所有競爭者完全消失不能提供服務給消費者
除非好有 power 否則一般商業機構係做唔到

我地而家關心既係廣義既壟斷 即係話有人企圖沾污公平競爭既原則
以變相既 0 月費 去打擊對手既市場佔有率; 當對手發覺不利的因素後 好自然會將投資轉向更自由既市場 以減少投資風險及 entry barrier 咁條村有排都無其他 ISP 用. 在壟斷的反遺機制下 壟斷者可以在壟斷區盤據更久及更多的市場 用戶的消費被間接地剝奪 用戶既錢都被迫入哂壟斷者個袋

有無人而家屋企都仲係得 pccw cover 無其他 broadband ? 等極都無其他 ISP 入村鋪線? 係咪挨緊貴 broadband ? 如果 PCCW 又有 sonet 又有 i-cable 又有 hkbn 又有 和記都有覆蓋 ... 係競爭原理下 消費者會以最合理既價錢得到應有既服務 田為是旦一個收多十蚊 但無相應既服務質素 都怕個客跳槽啦!

包係管理費.. 小業主無 say 管理公司話事
服務差d 晚晚上唔到網 慢過 dialup 小業主投訴 ISP 可以唔理你 只要管理公司肯同佢續約就得 我地又未有業團 管理公司基本上可以話哂事 你最後金可以硬食 (記住 佢地係兄弟公司)

3. 一個月無限上網 基本上係 single consuming service 用左一間公司 加埋broadband router 基本上無更多既 need 去同時用其他公司; 村巴俾人話壟斷 壟斷力一定唔夠 broadband 入管理費勁 因為村巴唔係全面覆蓋 你係官塘村巴唔到 你都係要搭巴士 所以 broadband 同村巴所謂既壟斷 跟本就無得比 但村巴都已經俾其他競爭者鬧到媽媽聲 ... broadband 更加就過份 ...  

管理公司係俾其他 ISP 入線呀 ... 都要人地公司肯 take risk 先肯鋪丫 ... 鋪線要錢 無客仔 隨時本都收唔返 如果你係其他 ISP  大把村你都未鋪線 你會鋪俾人壟斷左 rc 先定鋪其他村先丫?

"我果沒有一個果斷的決定的話,我估一年後都未可以上網"

:em16:
包唔包入滾你費都好 和記已經鋪好哂線 有客有錢搵既機會 你地覺得佢會唔提供服務賺錢 寧願等d infrastructure 放係度 等過時 等 degrade 嗎?

所以大家唔使怕話無 broadband 用

如果沒有一個果斷的決定的話,我估三五七年後都未可以有其他 ISP 俾大家多一個選擇; 外國有例子 d 山卡啦地方 客戶要掉返轉頭要俾錢 D ISP 佢地先肯鋪線入壟斷區 仲要保證佢有足夠客回本 唔係佢要大廈管理公司包底!

所以 千萬不可俾壟斷者有機可乘 .. HK government 寧可毀約 都賠左幾十億俾 HKT 去打破壟斷呢..

[quote:e89aebc392="diedsee"]我個人認為...
大家首先要攪清楚到底管理費係唔係真係包括電聯上網費先
同時 係唔係冇其他選擇
如果攪錯 而又鬧大件事 始終係我業住冇著數 :em05:
日後同管理處面就唔好啦!
所以首先要做既係攪清呢件事既來龍去脈
宜家嚮呢到嘈係冇用ga 得把口係冇用ga :em16:
所以希望收樓ge業主去同管理處查詢一先
然後再決定下一步係點!![/quote]

當然會有其他 ISP 選擇 但到有得選擇時 我地已經受害完喇  :em06: