藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

[quote:cb25c53ede="Jeffrey & Shirley"][quote:cb25c53ede="grassman"]
以事論事,你覺唔o岩聽都好。 一個人死左一半,至親親人、朋友可能會搵辦法,但個專業主診醫生可能會講,"LET GO!"
http://www.christianstudy.com/data/pastoral/euthanas01.html[/quote]
咁你現在個身份係親人、朋友、還是主診醫生? [/quote]
要睇邊個死左一半先! 8)

[quote:cb25c53ede="Jeffrey & Shirley"]而你又會點做? 話比我知對於而家為左地球既將來你會做 D 乜 等我參考一下。 :wink:[/quote]
http://www.recyclebag.net/chi/aboutgreen.htm  h:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:830c00dcca="Jeffrey & Shirley"]大家睇既層面吾同,你地可能關注一 D 大問題,一 D 可以真正改變將來既事,不過如你地所講其實已經好難改變,而我就以小問題開始諗諗改變生活習慣,而希望有少少改善。[/quote]
你指的大問題層面只有Hales講,我無講過。你做緊o個D,我無講錯。我無講o個D,我都有做過。

[quote:830c00dcca="Jeffrey & Shirley"]最後,其實我想講講上面紅色個段。每一件事其實係相對。
假設....我說假設.....我真是高調去詳細列明....我亦會唔明 點解你咁介意我係度高調詳列環保,是否因為兩位都是覺得這不是環保呢?記住以上只是一個假設。[/quote]
你唔明,係因為你忘記了Hales的綽號--[道理王],佢是為講野而講野!
你唔明,係因為你忘記了我有精神病,我講野只為把post count超越5000個!

[quote:d85ddf51cc="Jeffrey & Shirley"][quote:d85ddf51cc="grassman"]
2. 100%Agree! 地球最錯是有人類出現,人類不斷犯錯,不可能彌補,所有生物裡只有人類在做錯事![/quote]
其實你咁答我有點愕然,跟你所講推斷你其實都係兇手之一,因為生小朋友就會令到環境更加吾環保!咁點解你要做件嚴重吾環保既事呢? :em20:
咁環保既解決方法終於搵到喇..............就係全人類都去絕育就可以啦! :[/quote]

我估你都知你個問題的答案,
你需要我答你嗎? :detective

講下講下,已經唔知講到去邊!

Again
1. 破壞環境生態,生物裡只有人類在做!
2. 環保是人類提出的理念,所以理念唔會提出人類自我毀滅的方法!
3. 現在的個人環保工作,可以繼續做也應繼續做。
4. 環保不是生活唯一的,我們有經濟、社會、健康、倫理,各方面都需要平衡!

[quote:d05d44dfec="Jeffrey & Shirley"][quote:d05d44dfec="grassman"]講下講下,已經唔知講到去邊!

Again
1. 破壞環境生態,生物裡只有人類在做!
2. 環保是人類提出的理念,所以理念唔會提出人類自我毀滅的方法!
3. 現在的個人環保工作,可以繼續做也應繼續做。
4. 環保不是生活唯一的,我們有經濟、社會、健康、倫理,各方面都需要平衡![/quote]
這才是面對現實的方法。 :wink:
不過補充一句,經濟同環保已經是最難平衡。 :dead:
Grassman 我終於明白你每次回覆我既原因。Thank you。[/quote]

面對現實的方法,你我每天都做緊,但講到真相,我們要明白是非,不能魚目混珠! :mrgreen:

[quote:5a8e984c17="Jeffrey & Shirley"][quote:5a8e984c17="grassman"]
面對現實的方法,你我每天都做緊,但講到真相,我們要明白是非,不能魚目混珠! :mrgreen:[/quote]
眼睜睜的看著好多錯的事仍繼續發生,想真......人又何來面對下一代! :poor:
我都期望將來有人有一日找出方法將不可能變成可能! :face13:[/quote]

我又無咁諗喎,凡事都咁睇唔過眼,天台好快見到你!

[quote:020aff85f6="hales"][quote:020aff85f6="Jeffrey & Shirley"][quote:020aff85f6="grassman"]
面對現實的方法,你我每天都做緊,但講到真相,我們要明白是非,不能魚目混珠! :mrgreen:[/quote]
眼睜睜的看著好多錯的事仍繼續發生,想真......人又何來面對下一代! :poor:
我都期望將來有人有一日找出方法將不可能變成可能! :face13:[/quote]

又唔駛諗到咁慘.......
做你認為是對既事 已經夠交待有突~
做左o的你認為係對既錯事 你都唔會有乜野感覺咖啦其實 因為做既時候你都唔知係錯...

期望地球可以唔再有減壽既事發生 係跟本無可能 一個動作會引起另一個問題..
有開始就一定有終結 無可能避免 我覺得唯一既出路 都係人類離開地球
去外太空生活比較好... :[/quote]

在星球大戰裡(還是另一科幻片?唔記得了),有一幕係人被誤導經過某儀式就可到別處得到永生,其實當權者是要把老弱的人處決,以免人口過分澎漲和對長者的負擔,但事件曝光後就被評為魔王!個編劇當時可能唔係從環保出發,但idea夠前衛,片中被矇蔽的人民每當儀式進行時都是歡天喜地,各人仲恭喜能被挑選參加儀式的人。