藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 19824|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

Energizer CH15MIN <--冇用過
GP超霸充電寶Express <--唔好!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

成年唔用,叉黎做乜?

[quote:e9b76669cf="milk"][quote:e9b76669cf="grassman"]成年唔用,叉黎做乜?[/quote]叉o黎放o羅~以備不時之需嘛,我地都係咁............................................放成年都未用得著~ :!:[/quote]

一枚Rechargeable電好貴架,夠買好多Normal電芯,如果用途唔係多消耗的,叉電無叉用!
而且叉電會容易discharge,當不時之需冇電就真係....... :detective

叉左電唔用,點叫環保。

要環保,要電視remote都唔好用!

[quote:234dd41b8e="Jeffrey & Shirley"][quote:234dd41b8e="hales"][quote:234dd41b8e="Jeffrey & Shirley"][quote:234dd41b8e="grassman"]叉左電唔用,點叫環保。

要環保,要電視remote都唔好用![/quote]
情況問題:
如果真係咁急用,就可以買 15 分鐘叉好既機。
如果吾急,無電先再叉,都可以。
咁應該環保一D。

而用吾用遙控,就只係你對用充電池同遙控之間取捨,吾係"現成電池"同充電池之取捨,兩個吾同態度,要諗既野亦吾同。而家講既係同一環境,用遙控但環保,更何況冷氣機無得吾用遙控喇掛。

或者咁講:同一生活環境下,比較環保既生活。 :wink:[/quote]

講到環保就應該燈又開少o的裝少支 買少幾部電視 開少o的電腦....哇哈~~
(速逃~)[/quote]
家中多燈/多電視,吾代表一次過要開晒,以我地為例,平時通常兩個人係細房上網或者睇電視,當然會開冷氣。而全屋既燈只會開門口走廊個支(有時都會關埋),其他燈都關晒。
而食飯既時候我地又會將細房既燈、冷氣關晒,而且部份電腦仲用埋休眠模式,係廳食飯先開廳既燈同個電視,咁算吾算環保。 :wink:
如果係話吾睇電視,吾開冷氣,吾用電腦既話,已去到另一層面,已經係好影響生活的話,就有排先講得完。 :dead:[/quote]

你咪鬼理佢啦!

大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

政府呼籲:贏左場交,輸左個家,值得咩!

再者問快速叉電器個哥哥相信只為慳錢!

[quote:ede84e1697="hales"][quote:ede84e1697="grassman"]大家的立論都唔同,一個講,我們要做個原始人;一個就講,我只是減少浪費。兩個立論都不是環保的全部。

政府呼籲:贏左場交,輸左個家,值得咩!

再者問快速叉電器個哥哥相信只為慳錢![/quote]

用叉電 我都覺得係慳錢多於環保 香港人講環保 直到而家都行係好流於表面
用少o的 咪環保囉 可recycle咪環保囉~
我無去研究過 讀書時讀過既 亦唔記得哂...
但係rechargeable battery係咪環保o的 呢樣野我會比較有保留
alkaline Battery或者係舊式碳性電 雖然係唔可以recycle 但唔代表rechargeable
battery會環保o的 因為你唔知佢既生產工序 電池內既成份 以及生產時所會用到
物料 甚至係不同生產商所做既化學廢料處理工序 對環境既影響係咪比鹼/碳電低?
如果要生產rechargeable battery會用到大量難以處理既重金屬
例如鎳鉻汞鉛鉬鎘 等等.....跟本就一o的都唔環保.........
上一代既 Ni-Cd 叉電 Ni-MH叉電 就已經係勁唔環保既野 Cadimun(Cd) Nickel(Ni)
都係一o的劇毒以及難以處理既重金屬.......

最少 一定唔會考慮GP電囉 點解? 你上網自己search一下就知 GP係少數仲
生產Nickel-Cadimun充電池既公司之一[/quote]

講呢D先似你架嘛! :mrgreen:

環保---唔係用少D膠袋,用少D塑膠,用少D電!而是不管它的用料是否recyclable,都不應消耗不必要用的物品。

環保---係要減少浪費冇必要資源,當apply到社會發展時,有一些在經濟發展、生活改善中必須使用時,環保就退而求其次是要求使用較少影響環境的物料。

唔用膠袋用紙袋、環保袋唔係環保,只是退而求其次的減少浪費!
要攪環保,就要應用則用,不用的就連放在家中都不應該!

p.s. 本人是不環保的!

[quote:dd502b25b6="Jeffrey & Shirley"]
兩部電視已經係事實,無法改變,recommand 已經遲左兩三年。
哈哈!下次先講明你! :[/quote]

你真係想做到可以的,你可轉贈or轉讓多餘的給將要買電視的用家,這樣,電器鋪沒有因為售出一台電視而再入貨,運輸商沒有因多一台物件要付運而消耗能源,生產商沒有因為多了訂單而增加生產和訂新物料,世界又唔會多添一部電視機的物料! :mrgreen:

[quote:a8530a3076="Eddy Lam"][quote:a8530a3076="grassman"][quote:a8530a3076="Jeffrey & Shirley"]
兩部電視已經係事實,無法改變,recommand 已經遲左兩三年。
哈哈!下次先講明你! :[/quote]

你真係想做到可以的,你可轉贈or轉讓多餘的給將要買電視的用家,這樣,電器鋪沒有因為售出一台電視而再入貨,運輸商沒有因多一台物件要付運而消耗能源,生產商沒有因為多了訂單而增加生產和訂新物料,世界又唔會多添一部電視機的物料! :mrgreen:[/quote]

咁樣會唔會引致電器輔 連輸 生產商 物料商等少左訂單而裁員或倒閉ga?  :em18:  :em18:  :em18:[/quote]

當然會,如果人們消費只因為NEED,不因為WHAT,經濟將死9成!