藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 13289|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

反思區 [複製鏈接]

[quote:10877de698="Robert"][quote:10877de698="grassman"]好深咩?好,有D易明D既!

如果你個仔女發脾氣,扭買玩具,當你拒絕時他不斷尖叫,你會否埋怨你的小朋友太麻煩,好有問題? 這個是的小朋友的問題還是你有問題?[/quote]
其實每個人既感受同埋得著都唔同,呢個世界任何事物都冇絕對既真理,任何事物都有相對既另一面,例如有長就有短,有黑就有白,最緊要係你自己本人點樣睇件事;當然,小朋友亂發脾氣,好多人都會歸咎於父母唔識點教小朋友,但係小朋友真係唔會有自己既思想咩?佢唔會有人類既慾望咩?DNA 裏面冇情緒同埋性格既因素?
我都唔知自己講緊乜!唉...小朋友,佢係一種可以令每個人產生又愛又恨同埋好煩o架動物.............唉! :dead:[/quote]

呢個問題都唔係剩係出現係小朋友樹.
有時大人都會有.
例如老公/老婆要老婆/老公買野比佢但係老公/老婆唔肯買發脾氣咁又邊個錯.
大人都有既問題小孩子就更加會有啦.... :dead:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:13944273f9="Eddy Lam"]可能我個人簡單 我覺得冇乜野好反思 生仔女只不過係人生其中一個階段 如果要反思 可能要反好多野 例如點解我要做野? 點解要結婚? 點解要買RC? 點解射波射中柱? 太複雜了... :dead: 愛錫子女係父母的天性 點會覺得佢地係負擔? 我有能力的話我願意照顧佢一世 點會定20年撫養期咁少? 做父母的能做到問心無愧就可以了.[/quote]

我都想講點解草人好似變左咁.

之前講果d咩他絲哥池奏仔法講到好似好簡單.
依家又叫人返思講到好複雜咁.
唔明唔明... :em05:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:7f2f358de5="milk"]我覺得機本的供書教學要廿四年才足夠,如果佢再想讀落去,而我又有能力,我當然會協助佢,我無o既,就要靠佢自己負責喇!
[/quote]

咁即係幾時生姐.

[quote:dd9f3c8da6="Tomato"]搞到咁複雜 我都唔想生lu!!

我成日都諗
如果諗住好似老一輩ge人咁
諗住生個仔女養兒防老....咁就唔好生
因為由佢出世開始 你已經比左包伏佢。
你養佢 你好辛苦....佢將來養你 佢又好辛苦....
做乜要將呢種包伏延續落去?

如果你話唔知為乜 婚姻到左一個階段就要生孩子
咁如果無仔女 係咪婚姻會終結呢?
有仔女 婚姻就一定長久?
有仔女係咪真係對婚姻有影響?

點解到而家都唔生bb??就係因為仲未搵到一個應該生bb ge理由...
如果只為bb得意而生 無可能啦!!

(個人意見...唔好丙我!!)[/quote]

你講得好有道理.
不過如果考慮咁多先去做o既話.
我覺得連婚都唔應該結. :dead:

"如果你話唔知為乜 愛情到左一個階段N要結婚.
咁如果唔結婚 係咪愛情會終結呢?
結左婚 愛情就一定長久?
結婚係咪真係對愛情有影響?
點解到而家都唔結婚??就係因為仲未搵到一個應該結婚ge理由... "

咁如果唔生孩子又點解要結婚呢.

[quote:001d20279b="grassman"]大家都好關心Billy、SureWin一家人,也可感受到他們的快樂和辛酸!

在數天前,一個新生命活生生的出現,可以見到、觸摸到,感覺是多麼神奇。數天的時間裡,在父母的心裡,世界好像縮小到只有BB和自家一樣,多日的舟居勞動,身心精神都十分疲累,但父母到會強忍地支持著。 請好好享這一刻呢份感覺,呢份忘我無私的付出,不計利益、不問回報,"能付出最好"就是得到的快樂。扭曲一點看,極端的例子有如戀物狂般,結果能追求莫名的快感![/quote]

果然係過來人喎.
全中. :em11:

有興趣想體會吓既就努力d喇...