藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 11337|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

整蛋糕同樂日 [複製鏈接]

由於我同我女友都好鍾意食蛋糕. :em04:
所以都好有興趣試o下自己整.

依家會所就開唔知可唔可以利用一o下演藝廚房.
搵個人番黎教整蛋糕.
咁就可以一齊學一齊整.

又或者唔知有冇RC友識整蛋糕可以充當教師??
不過最衰演藝廚房只可八個人一齊用. :twisted:

不如大家比d意見.

[quote:82c98d82ec="dracula"]billy~ 我地都好想睇你整~  :mrgreen:[/quote]

我都好想試o下.
不過唔識整又冇tools.
你幾時教我呀. :em12:

[quote:6d85482929="bikbark"]其實會所係咪會有多幾套整蛋糕o既用具呢?  :!:
可能要租用o既街坊自己帶都唔定[/quote]

專家o既回覆是"有咁o既可能o既".
等會所開左再去睇睇同問問先. :em12:

[quote:2c8424cbd6="bikbark"]billy專家﹐你係咪會租用一次視察環境先呢?  :em12:[/quote]

我唔係專家啊. :em06:

我諗就算唔租應該可以睇o下參觀o下呱. :?:
如果視察都唔比點叫人租啊.

多謝咁多位o既意見. :em14:
等我視察完環境做個計劃先.

不過我有一個問題到底整個蛋糕要幾耐?
同第一次做咩蛋糕好呢??
再比d 意見Y. :em14:

[quote:52c3cd1a22="m&e"]我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.[/quote]

我今日去葵涌廣場睇過.
間野叫X子教室就係2/F 中電左近.
有整蛋糕O既野賣.
又有COURSE上$180一個蛋糕COURSE$450三個蛋糕COURSE.
不過冇我最鍾意食O既紐約芝士餅. :em04:  :em04:  :em04:
等我去試O下睇O下間野掂唔掂先.
順便學O下D機本野同睇O下有咩要買先.

冇間題希望佢D COURSE唔係太FULL啦.

[quote:995c316753="bikbark"][quote:995c316753="dracula"][quote:995c316753="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦
不過聽晚學"意大利芝士雙層朱古力餅" (Mascarpone Chocolate Charlotte)

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )[/quote]

wa~ 好靚呀~~
入面個火星 & 地球食唔食得ga??[/quote]
都話聽晚先學﹐點知食唔食得呢?
不過應該係朱古力......

如果我同hales試過係ok﹐可以請大家食o架﹐因為我o地實食唔晒[/quote]

嘩 :em04:  :em04:  :em04: 咁多謝呀. :em12:

[quote:089466694b="R & M"]比利︰

睇完學完之後可唔可以匯報o下行情呀?唔該你~~~ :mrgreen:[/quote]

我報左名喇.
不過間野真係幾full.
要十二月四日先上得.
是"焗blueburry芝士蛋糕".
有興趣果晚可以上黎我道試o下.
學完再向大家匯報.

個會所廚房剛參觀過.
得個焗爐叫用得o下.
期他睇黎都要自己出.
幸好地方尚算ok.
四五個人一齊整蛋糕應該可以.
加埋放得落十個人左右.

R&M
你隻高達貓幾得意播.