藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 27196|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

秋季BBQ ~ 白石燒烤埸 [複製鏈接]

[schild=4 fontcolor=000000 shadowcolor=C0C0C0 shieldshadow=1]Thank You[/schild] 唔該哂 kitty 幫我地搵倒咁多資料,我諗最好每個大人預八十蚊及小朋友預四十蚊燒野食會好d,唔計燒乳豬播,至於其他活動就各自消費啦!

舉行日期︰二零零六年十月七日(農曆八月十六),星期六(中秋節補假)

集合地點︰藍澄灣小巴站

集合時間︰中午十二點

交通︰乘搭88G-->葵芳搭47X-->沙田新城市落行過去大會堂搭免費穿梭巴士(穿梭巴士係二十四座黎架,座位先到先得,希望可以搭倒一點或者一點半既車);如果自己車去,可參考kitty既地圖,園地有大量車位泊。

活動內容︰預算下午兩點前可以到達園地,燒烤爐會訂六點,而位置會選擇海邊燒烤區(海風陪美景~月圓中秋~繁星點點~oh my god~)在兩點至六點呢段時間內,各人可因應自己所好而選擇自己既活動,細節如下~~

可選擇既自由活動如下︰

1) 高爾夫球 (到時o係佢地個會所訂)
      a) 球道 (假日︰HK$70 / 小時) / 真草 (假日︰HK$100 / 小時),三人同行八折優惠,四人同行三人收費(人代表球道,其實到時可以兩三個人一齊玩一條球道)
     b) 租桿 (鐵桿︰HK$10 / 桿,按金 HK$100) (木桿︰HK$30 / 桿,按金 HK$300)
     c) 訓練班︰可以預訂教練,費用$500 / 小時,唔包球道及租桿費用,教練建議最適合學習人數為八個人,當然多過八個人都冇問題;不過我估你地唔需要搵教練掛!

2) 桌球 (到時o係佢地個會所訂)
      HK$50 / 小時,按金 HK$50  

3) 單車︰園內有單車區,可出街去單車徑,但要經一段馬路
   HK$12 / 小時,按金 HK$100

4) 風箏︰園內有風箏區(可以自己攜帶風箏)
   HK$30

5) 其他娛樂設施($10一張遊戲票),由上午十點至下午七點提供︰
a)  金魚池($10三個網)
b)  吹氣大象滑梯($60 / 全日,$20 / 15分鐘)
c)  小龜彈彈床($60 / 全日,$20 / 15分鐘)
還有其他攤位

6)  自行到海邊垂釣,自備器材,遊樂園地唔包此事項

備註︰如果有參加者要遲D到,可自行車或者搭車去,免費穿梭巴士逢搭正及搭半會o係沙田大會堂開出,而馬鞍山火車站對面既新港城就由兩點開始逢搭四開出(未必有加班車)

歡迎所有認識或者未認識既鄰居參加!因為燒烤爐要預訂,所以要事前點人數,如果有興趣參加既鄰居請報名(如果選擇自己去既話,請在自己個名度加粒*,方便數o係藍澄灣小巴站出發既人數)︰

1 & 2 ) Kitty & Raymond
3 & 4 ) Milk & Robert(高爾夫球~球道︰有冇人同我一齊玩)
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:63a24f396a="grassman"]Don't count me! 玩得開心D! :!:[/quote]
Why?Come on baby! :em12:

歡迎所有認識或者未認識既鄰居參加!因為燒烤爐要預訂,所以要事前點人數,如果有興趣參加既鄰居請報名(如果選擇自己去既話,請在自己個名度加粒*,方便數o係藍澄灣小巴站出發既人數)︰

1 & 2 ) Kitty & Raymond(高爾夫球~球道)
3 & 4 ) Milk & Robert(高爾夫球~球道)
5 ) H&H(妳係咪同我地一齊o係藍澄灣小巴站等呀?)

[quote:d1584208c0="saga"]等我問實  Ice 使唔使好忙 or 出trip 先  :?
唔好count 我地住[/quote]
收到! :wink:

[quote:3e35fcecab="Eddy Lam"]呢日要去飲 又去唔到喇...  :poor:

另外西貢有個地方叫"西貢繽紛樂園" 有得BBQ 仲有好多野玩 俾你地參考下啦:
http://www.pleasurewonderland.com/chi/main.html
http://singpao.com/20060917/feature/874822.html[/quote]

Eddy,唔好意思,唔記得唔該你潻! :em14:  :em14:  :em14:

[quote:43d1ac4787="Jeffrey & Shirley"][quote:43d1ac4787="Billy"]我地一家三口當日都有節目喇.
你地玩得開心d啦. :em02:[/quote]
係吾係擺滿月酒呀?BB 咁快就一個月大啦! [/quote]
係喎!肥仔你仲未報名播! :em20:

[quote:bdb5b5e495="kitty&Raymond"]我o地想請問大家係咪 ...... 大家已有節目 時間太迫近(不適合) 地點問題 抑或沒有興趣呢?   :?: :?:  :?: 好似沒有回應咁??   :em01: 比d意見啦! :x

現在至少都可以book一個爐 ... 不過多d人好玩d喎!  :em19:

係咪要set個deadline?  :?: 不如10月2日中午前 決定book爐 改期抑或取消 好嗎?
[/quote]
後生女,妳唔駛咁心急喎!妳冇發覺以往攪活動既時候,好多鄰居都係o係最後階段先至報名o既咩?佢地係咁架啦!因為可能好多人要安排好自己既行程,先至黎報名,唔想放飛機姐;閱覽過呢段文章有成三十三位註冊會員,而以遊客身份既閱覽次數都有二百七十幾次(直至我出呢段文既時候),所以過埋呢個禮拜再睇點先啦,就算係十幾個人去都冇問題既!

天文台昨日就公布今年迎月、中秋節及追月的最佳時辰︰在十月六日的中秋節,月亮在傍晚五點半開始出來,至晚上十一點四十五分,月亮就是全日升得最高的時候,也是就是月球橫越本地子午線的時刻,其時月球位於正南方,仰角為全晚最高的「上中天」。但當晚要賞月,就不要遲過翌晨六點,因為當日在六點零六分開始月落。

至於想在十月五日「迎月」的市民,當天月亮出得更早,在下午四點五十一分開始月出,晚上十點五十三分便是「上中天」時候,當天則於翌晨五點零二分月落。

在「追月」那天,月亮會在傍晚六點零九分走出來,至凌晨零時三十七分便是「上中天」,月落則在翌晨七點十二分。

二零零六年中秋節期間月出、月上中天及月落時間﹝2006年9月25日﹞

以下列出今年中秋節期間月出、月上中天及月落時間,「上中天」即月球橫越本地子午線的時刻,其時月球位於正南方,仰角為全晚最高。

十月五日(星期四)
月出時間 下午 4 時 51 分
上中天(仰角 64 度) 當晚 10 時 53 分
月落時間 翌晨 5 時 02 分

十月六日(星期五)中秋節
月出時間 下午 5 時 30 分
上中天(仰角 71 度) 當晚 11 時 45 分
月落時間 翌晨 6 時 06 分

十月七日(星期六):em04:
望月(其時月球在香港地平線以下) 上午 11 時 13 分
月出時間 下午 6 時 09 分
上中天(仰角 79 度) 翌晨 0 時 37 分
月落時間 翌晨 7 時 12 分

有關中秋節期間的天氣情況,請留意香港天文台的最新「七天天氣預報」,網址如下:

http://www.weather.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm

[quote:e73b9d50c6="Ice"]
我都想打 golf 呀 但我唔識打.......... 咁侵唔侵我玩呀~  :face13:  
或者唔打 golf 我地可以放風箏  

其實呢 我最想就係返母校行下 哈哈   h:[/quote]
如果今次 BBQ 打 golf 既話,我都係第二次打炸,第一次o係成年前打過咁大把,仲係練習開球o個隻,所以要靠識打o個 D 高人再教先至得;記得如果要放風箏既話,最好自己帶去,因為o個度買要成三十蚊,好貴同埋係普通o個 d 款式! :em18:

1 & 2 ) Kitty & Raymond
3 & 4 ) Milk & Robert
5 & 6 ) Ice & Saga
7 & 8 ) Shirley & Jeffrey
9 10 & 11 ) John Esther & Mars*
12 & 13 ) Jennifer & Joe
14 15 & 16 ) Patrick、Cherry & Jonathan