藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

我想講既係 當你決定左做一D 野而所放棄既野  就唔可以叫做"放棄".

我可以講 係因為我都無BB! 我重有得選擇要邊樣. 明未?

有時間諗自已幾辛苦 幾辛苦養大個仔 不如比多D 時間諗下點樣可教好佢好過啦.
埋怨既說話 對件事根本無幫助.

即係好似我有個朋友 佢生左個仔 成日話有個仔之後就唔可以做呢樣 唔可以做果樣... 但係又成日叫我同BURNS 要生返個! 咁即係咩意思o者?

有時D 父母真係好難明架~ ( 可能我份人太直接 真係唔知佢地想表逹既係咩意思. )
===

[quote:d0343f4e94="Jeffrey & Shirley"][quote:d0343f4e94="Jess&Burns"][quote:d0343f4e94="Jeffrey & Shirley"][quote:d0343f4e94="Jess&Burns"]
這裡有 寵物的鄰居,所講的是"他們現在的事實",而現在你們所講的 "只是你們的理論",因為你地並未面對住 "小朋友小動物共存" 的環境。[/quote]
不要緊!因為你都已經答左大家。
[quote:d0343f4e94="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野.[/quote]
所以你都會放棄某 D 野,只不過是什麼程度o姐![/quote]

唔好段章取義喎. 你有無睇理下面:  :em05:

"但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始. [/quote]
[quote:d0343f4e94="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔. 我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野. [/quote]

[quote:d0343f4e94="Jess&Burns"]但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始. [/quote]

(以上句子,我沒有加減字喎!) :?:
兩句都是你的,最多都是你前後矛盾。[/quote]

你係無加減字呀~ 不過你同d 周刊記者一樣 只是抽你覺得岩聽個句黎聽之ma.

即係好似我個跳舞男老師 同張慧儀 同老師個老婆影左張相. ( 三個人)
d 記者就cut 左跳舞男老師個老婆個部份 然後放到張相鬼咁大張 然後大大隻字話: 張慧儀再次投入拉丁的懷抱!  :em17:
===

[quote:85842f9440="Tomato"][quote:85842f9440="diedsee"]我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:[/quote]

好有同感 好有同感呀!!
去街都唔敢去咁耐 放工好想返屋企
朋友gathering無得帶狗狗 唔想去
買糧比佢食 又驚比左隻唔好比佢食 周圍搵天然糧...
佢唔食又心痛 逐d餵佢 佢食晒 我好開心
幫佢執屎執尿梳毛抹眼耳屎都覺得好開心.... :mrgreen:
小朋友都係玩人地0個d好.......[/quote]

使唔使咁緊張呀.... :sweat:
我開頭都有咁既緊張既... 後來無啦~
===

[quote:fc4d1d6d9c="bikbark"][quote:fc4d1d6d9c="diedsee"]狗就相反 佢地會成日煩住你 你想訓覺又俾佢捉你玩
想偷偷地係屋企做d私人 佢又成日俾你望到實.......
:[/quote]
都唔係o架 貓都要睇佢咩性格
我o地隻細貓d性格好似狗 成日都好痴身
隻大貓就係似返貓咁 想玩時就熱情 唔想玩就cool到死 自走貓[/quote]

其實一時時啦....貓其實唔係一種好cool  既動物黎既~
不過 貓就真係唔係好鐘意人熱情既對待. 狗可能就唔一樣了.

可能似我~ 有時唔鐘意人煩. 有時又好想人倍.
一時一樣.
===