藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leemoksau
打印 上一主題 下一主題

提前出雙糧 [複製鏈接]

[quote:3d25d67629="Billy"][quote:3d25d67629="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]

I am electronic engineer 多多指教. [/quote]

你好你好. 
===

[quote:14776c6495="H&H"][quote:14776c6495="R & M"][quote:14776c6495="Jess&Burns"]你係咪做大公司呀~ 通常大公司較大機會有這些情況. 因為他們會較易請到人.唔志在你走. 往往會用得很盡.[/quote]
不是大細公司的關係,而是R做的行業在這幾年間什麼職級都減薪,
R...........亦只好無奈地接受!

R :em21: M[/quote]係咪有關construction既公司呀?

my friend also had this situation 兩年加埋減左成30-40%人工 好慘佢都要供樓...最後近呢次話再減佢決定唔做0羅埋d乜費走人 話實在太冇人性情願做老麥都唔做佢! 再減同一個冇經驗既文員仔差唔多你話係咪應該走0Y! 後來剩番向度果D同事都話笨左應該好似佢咁走人....[/quote]

係呀... 做著呢d 公司. 如果唔係諗住學野, 真係早走早著. 
以前我做過一間公司. 我入職時,只有我一個員工, 可以說是開方牛,人工10000,佢話過了試用期.會加到12000. 點知, 過左試用期.佢又話公司覺得12000請一個人太貴....但我知道我黎左之後公司由每錢賺變為有錢賺(間公司開左成年都無錢賺). 而且賺回來的錢絶對可以cover 左我的人工和公司的平日運作....我覺得好無意思.決定走人.
結果未夠一個月便找到另一間公司.人工重多d 添.
===

呢度風水好丫MA
===

[quote:4f2bd9904d="grassman"][quote:4f2bd9904d="Jess&Burns"]我做電子零件釆購.. 多多指教.[/quote]

唔怪之得啦!過市咁hot! :idea:[/quote]

hot 唔 hot 就唔知啦.. 不過最近d 料好似平返.
年頭時 d 價搶得好高呀.. 貴到死. 要"唉" 先可以分返d 貨咋...
我最初入行果時 諗住做買野喎. 可以好大支野啦. 應該好過做sales 好多啦~~~原來 做釆購 要追貨啦(每小時打一次電話) 又要報價啦... (今時今日 原來多報價都有罪 d 供應商個個都唔想報價. 只係想有生意..  但唔報價又點會有生意呢? ) 又要計料價啦... 等等... 都幾多野.
追唔到貨呢. 老闆會怪你啦..  ( eg. lead time 35 日的 要催到一個星期交貨喎 )  :em05:
報價報得慢呢.. 老闆又會怪你啦...( 上午才問 下午要價喎.. 但係人地係美國 . )  :em05:
===

係咁架啦~~間間公司做野都會有d 無奈啦~不過睇下得多d  定係失多d law.

so far  我老闆係會push 得勁d. 但又不致於唔講道理. 所以我都覺得算係咁架啦~
而我地公司文化係唔會講人是非. 如果一有人講 那個人一定會被杯葛. 我覺得呢種風氣好好... 我最怕小圈子.
===