藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

炆牛腩 [複製鏈接]

[quote:62b62331b8="Billy"][quote:62b62331b8="bikbark"][quote:62b62331b8="Tomato"]我尋日整左喇......因為我隻佬唔食白蘿蔔 所以我放左薯仔 ....d薯仔炒過先放落去 但係炆熔晒 :shock: ...d牛腩介乎唔林同林之間 ops: .....[/quote]
好似係要炸 令個外層無咁易熔
今晚係咪有得食牛腩ar?  :em04:[/quote]

因為炆牛腩同薯仔需要o既時間唔同.
所以唔可以一開始就兩樣野一齊炆.
(我估你係咁做)
應該d牛腩炆到咁上下先放薯仔落去炆.
炆薯仔一般細火炆半小時已經好多喇.

炒過定炸過唔重要.
早d放落去炆同遲d放落去炆o既分別.
煮野食都可以有好多方法唔能夠一本通書睇到老架.[/quote]

比你知道左 : .....我下次唔會咁早放0架喇... :face13:

[quote:49ba713cf4="dracula"] 炆完之後 d 牛腩就會好林 而豆腐就會硬哂.......... :zdevil:[/quote]

咁神奇 :em03: ...你係咪講真 :sweat:

咁我諗豆腐卜炆牛腩都應該會幾好味 :em04:
不過...始終都係白蘿蔔係最好味 我就好鍾意食白蘿白 可惜我隻佬唔鍾意..... :poor: