藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tako and Sukie
打印 上一主題 下一主題

有冇人打算明年結婚呀 [複製鏈接]

Hotcake

唔該晒!!!!
花球我諗我會在旺角訂 因為上次訂左個玫瑰花球連頭花、襟花、手花 都係200蚊!!!都唔錯0架!!

不過 我而家個花球要用成日 要用有花託0個種 要貴d lu!唔知用唔用玫瑰好!!!我個人好最鐘意玫瑰 唔知玫瑰可唔可以捱0禁耐??????

人地話蕙蘭可以keep耐d 又要貴d lor!!

你話葵芳間花店個package係點0架!!!格0下價嘛................

唔好意思想問多你兩條問題 希望你唔好介意..............你擺左幾多圍????有無賺呢???因為我男朋友會比返自己0個幾圍 其餘的都係我爸媽出 我想知人情會唔會cover到酒席錢..............我對爸媽要出錢係好內疚!!!!!!! :cry:

[quote:5db55f2264="wychan"][quote:5db55f2264="Tomato"]Hotcake

唔該晒!!!!
花球我諗我會在旺角訂 因為上次訂左個玫瑰花球連頭花、襟花、手花 都係200蚊!!!都唔錯0架!!

不過 我而家個花球要用成日 要用有花託0個種 要貴d lu!唔知用唔用玫瑰好!!!我個人好最鐘意玫瑰 唔知玫瑰可唔可以捱0禁耐??????

人地話蕙蘭可以keep耐d 又要貴d lor!!

你話葵芳間花店個package係點0架!!!格0下價嘛................

唔好意思想問多你兩條問題 希望你唔好介意..............你擺左幾多圍????有無賺呢???因為我男朋友會比返自己0個幾圍 其餘的都係我爸媽出 我想知人情會唔會cover到酒席錢..............我對爸媽要出錢係好內疚!!!!!!! :cry:[/quote]

0也唔係男家俾晒所有酒席,而男家只可取回男家親友的人情,而女家則要上繳外母大人嗎 :em06:

可能各處鄉村各處例。其他朋友你們是怎樣安排呢,好讓我弟時點樣講數 :em12:  :em12:[/quote]

正常係男家比的................
我係例外lor! 唉!
開頭話唔擺酒 就係因為我先至要擺\r
當然會有人唔高興啦!所以玩AA!!!!!

Hotcake

唔該晒!!我諗住將你呢段說話print出來 比某人睇..............哈哈!!

你老公對你真好!!!我都覺得我屋企人真係對我好好!!我記得有次我向媽媽發脾氣 姐姐後來告訴我 媽媽無怪我 爸爸還叫媽媽:“個女放工返0黎 唔好鬧佢” 佢地知道我壓力好大所以即使我無理取鬧都維護住我...........阿麻成日都叫我唔好唔開心 有晚我去左同學屋企玩 佢等我等到1:00都唔訓 因為驚我唔開心去左做傻事.........我無錢家姐細妹又話會幫我.......你話我點可以唔內疚!

其實我已經開始面對現實 但好多事都係身不由己........唉!希望真係會好開心啦!!

你個蕙蘭花球都係350蚊 仲包禁多野 又好抵喎!等我再格下價先!!!!!

唔該晒你!!!!!

係喎! 阿dick你新婚喎 有無野可以分享下呢???

多謝各位0既支持!! :em19:

我見好多人結婚前都會鬧大交 d人話呢d考驗我相信我會經得起考驗!!

其實我仲有兩個月就結婚lu 有d緊張tim!!哈哈~~希望順順利利 唔駛再煩!!!

弊傢伙!!!我地未買結婚介指喎 :!: !

[quote:10bced7a4c="kk&hiromi"]i guess i will propose to my gf after the new flat is settled.....and i guess the wedding party will hold in japan.....hope all my friends will attend my wedding ceremony la...[/quote]

嘩!係唔係日本Disney呀???好浪漫喎! :em04:  :em04:

我而家好驚沙士重臨呀!

啋啋啋! :em10:  :em10:

P女
你諗住幾時結婚呀?恭喜晒!

我係買左rc後先至決定結婚咋!!直至現在都係用左約半年籌備!

如果你諗住要d結婚相for擺酒 整帖......等等 禁就要早一d去買package喇!因為你揀邊間影都需要時間 到買左package 又要book時間影 快則兩個月 慢則3個月(我見有d人影蒙xx沙、法x、新x地等熱門婚紗店 都要等3、4個先有得影!)影完預1-2星期揀相 之後又要預2、3個月先有相拎(我舊年9月book時間 12有得影,而家要到4月先可以取相 我迫個sales早d比 佢只係比我預早d取張油畫咋!!)

擺酒方面 聽聞年尾好full喎!不過 可能你會好好彩搵到的。我細妹個同事 好遲先至搵酒席 竟然比佢book到3月6日大會堂美心 3月6日係超級好日呀!

留意0下幾時有expo 又可以學0下野 又可以買到平野!好似2月又會有expo喎!

不過 都係要諗0下你結婚0個日係唔係好日 如果係好日就要早d預備!因為酒席、租衫、book化妝等都多人爭0架!!如果好似我禁 揀個普通好日 就可以唔駛禁急啦!!

P女
expo都未必有好多間酒樓、酒店比你揀!!你去expo之前 最好買d結婚雜誌睇
0下!!雖則話香港d結婚雜誌好貴 (最貴35蚊 最平25蚊) 又無乜野睇 但係佢地d酒樓、酒店廣告係特別多同詳細 你可以比較一0下先至決定!!

有問題即管開聲 我相信好多鄰居都可以幫到你 唔好客氣呀!

[quote:f2ea0dc17d="Hotcake"]Tomato

你大概都準備得七七八八了嗎?你有冇打算買回禮禮物送比D親友呀?我那時在金都買了二百個(有不同款不同顏色任擇)香花瓷器公仔連心形Thank you 咭都係每個$5可於客人到場時派發既得體又顯出你的心思客人收到都會喜歡的!不妨考慮考慮.:roll:[/quote]

Hotcake
我都係好娘禁買左d盒仔 諗住放d糖或朱古力當回禮禮物咋!因為我同男朋友請的朋友唔多 多數請的都係上左年紀0既親戚 佢地根本唔會理d回禮禮物 所以無花心思lor!係喎!你d回禮禮物係放0係reception 定係放0係枱上面??會唔會放0係reception枱上面好d呢?鍾意就"螺" 唔好浪費嘛!!

而家最驚係沙士................ :em18:

Hotcake

我連vcd都無得播!簽名布又無 差d連進場都唔比做!!有時諗應唔應為左d老一輩0既親戚而放棄另一班後生0既親朋戚友呢??

你擺酒0個陣有無播歌0架??我一定會播歌0架!因為我好鍾意聽歌嘛! 但一定唔要d大龍鳳音樂lor!我爸爸叫我唔好播英文歌 因為d老人家唔懂聽 哈哈!我唔會理
0架!佢地聽先算啦!你估酒店有無MD播呢??如果用vcd 默要整隻翻版碟?? :!: