藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4826|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

你地鍾意睇咩書? [複製鏈接]

我睇書好雜,尤其係中文字o既書,因為我怪怪地,對中文字有極度偏好,就算係普通雜誌同報紙,我都會逐段睇晒,所以睇2週刊都可以睇三幾個鐘。

中一暑假時,勁睇"話之你",覺得好好睇,好有新意,亦令我學識"範疇"o黎個詞語,因為"話之你"成日話"已經超出人類知識範疇"! 亦舒o既短篇就睇o左好多,佢筆下o既女子好瀟灑,好正。d中學同學就勁睇岑凱倫,瓊瑤等,我就真係一本都無睇過。Yes嘛,當時係因為有個"三個寂寞的心" o既電台節目,有個中學同學俾人寫過暗戀信上去,然後又o向本書度登"愛的宣言",所以先至有同學傳閱o既 (我都係讀女校)。

之後就學人睇深奧書,"生命中不能承受的輕"我都睇過,不過真係過唔到自己,睇o左百幾頁都唔知做緊乜,所以放棄o左,想扮勁都唔得。村上春樹o既就好少少,明d唔明d,但係就至少睇得晒。預科學econ o既時候,亦睇過張五常教授o既書。

早幾年開始出o黎做o野,就睇呆伯特(dilbert),講d辦公室發生o既事,覺得好有共鳴。反而真係好少睇心靈羅宋湯之類o既書,因為好怕d罐頭式溫情書。

依家我好多時都係去書局打書釘,好少買書。
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 你地鍾意睇咩書?

[quote:11a305673c="Tomato"]我都唔鍾意睇武俠小說 (科幻更加唔鍾意) 所以我一本金庸都未睇過

漫畫都喜歡喎!
touch~~~ :em11:
snoopy :em11:  :em11:
牛仔 :em11:  :em11:  :em11:[/quote]
我都睇過半本金庸,因為太厚太重,唔適合臨訓前睇,所以放棄o左。

漫畫嘛,真係好鍾意睇"男兒當入樽",但係就極度唔鍾意井上雄彥因為合約問題,最後將本畫得咁好o既漫畫草草"殺"o左,過份。
touch,rough等都好鍾意......
"騎呢"漫畫代表作就有"飄流教室"啦
金田七 or 柯南就初頭好睇,後尾變成千篇一律

想問一樣o野,有無人聽過"漫畫週刊"呢~~~?
細個時,大哥個個禮拜都買,好多日本漫畫我都係o向"漫畫週刊"度睇,例如:touch,天空之城,風之谷,相聚一刻,阿全正傳等等
另外仲有玉郎漫畫o既"太公報",真係笑死人o架!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的