藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

我也覺得村巴應該是用者自負 不應由管理費補貼!

[quote:df90896515="hales"]我都係覺得要用管理費補貼村巴並不合理
我個人認為應該要用者自付
其實有無諗過現管理費水平 每年在管理費上既營餘已經不是很多
假如管理費上再將一大舊錢拎左去補貼村巴的話 在不加管理費的情況之下
營餘就會更少 無事無幹就無問題 假如有一日有屋苑乜野大維修要洗錢既
時候 分分鐘個管理費庫房唔夠錢既話 業主們就有機會要再夾錢出來了
所以我個人在基於用者自付的原則下 絕對地贊成開村巴
但是如果要唔知補貼幾多錢既話 唔係太贊成囉[/quote]
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

我從來未聽過私人屋村村巴會有$賺!

基於商業原則 如果小巴客滿會即刻開車 走多轉賺多D 但村巴是不可以的! Set15 30 45 00開就一定要準時開 就算客滿都要等夠鐘先開 否則會比人Complain!

特別在繁忙時間如果準時到車站但你發現車已滿要等15分鐘 你會有什麼感覺??

除非好大的車或把繁忙時間的班次定得很密 但是這樣的話便有可能會在非繁忙時間會行空車.  村巴只會方便了小部份早上繁忙時間往青衣MTR的人 對大部份繁忙時間不往青衣MTR的鄰居 就無端端要在管理費補貼他們令他們可以更舒適地返工吧了.  況且據問卷所說 就算車費+至$3 :em07:  管理費每年仲要倒貼幾十萬  :em08: 就算搭與唔搭每戶每個月都要比平均十幾二十蚊去一隊只是為了服務每10%(問卷寫的)住戶 我相信這10%大部份是每天繁忙時間來回青衣MTR的鄰居 要90%鄰居補貼10%鄰居 我覺得不太公平. :em16:

所以除非用者自付 否則我不贊成用管理費補貼村巴! 如果要補貼的話 我寧願爭取提昇現有之88F及88G服務及要求酒店開酒店車比佢D客吧!

[quote:5fec991c8d="mmmmmm"]唔好個個都咁自私啦,而家又唔係管理費補貼硬,到越來越多人支持後,收支平衡時,一定有錢gain。
人地要攪去直達青衣,都係因為政府只肯讓步咁少
相信村巴目的並非要cover 88F ,而係當藍澄灣住客的專用對外交通工具
用者自付,得個講,自私就自私啦。
點解人人都咁眼淺,到九月狄士尼開埋,酒店幾千人時,你仲旨意架88g 同 88f ......。 :dead:[/quote]
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

Agree!!

[quote:4cb68183d6="hales"]

開村巴--贊成 要管理費補貼--no way![/quote]

住咁耐,無論繁忙時間定假日,我都未試過這樣的經歷,無論青衣城定RC,通常都是車等人多D,連埋等車15mins內就到了!我覺得都算ok!

唔知其他人之經驗又如何? :?:

況且我覺得40萬不是小數目!我一年都賺唔到! :em01: 而且我亦都未有打算賣樓,升多升小只是脹面數而已,無理由貼管理費比D炒家趁高價賣樓啦 :hit: ....

[quote:295d96aeb4="&R"][quote:295d96aeb4="diedsee"]村巴 ge 好處係幫 RC 增值[/quote]

其實村巴真係有對藍澄灣有增值作用至少要有一部.

你想一想如果你打算在青衣買樓去到青衣站/青衣城打算藍澄灣看樓 但是經紀同個客要等成十五分鐘先有車開我個重要二十分鐘至到內. 你話個客怎樣想.

有次星期曰 有幾個看樓人就在青衣城去我屋等車到車到屋要半小時. 個客一路等一路( 小 )個經紀...屯門都到喇.....
之後 個經紀就說 就係要你知道藍澄灣為什s洮Y新樓都平過全灣二十年樓 看完這裡 去青衣碼頭看翠怡海欣. 那裡由青衣站行過去都係十分鐘.

老實說 藍澄灣真係唔錯 比較其它屋好 只係交通出入有小小不方便. 至小比愉景新城好. 但是那裡平均都做3700~4000. 只因他們有條橋幫他們增值.
或者我可以有一部自己的車 增值屋 車費多少反而不重要. 反正大家都是在幫自己絛增值. 就算在管理費小小津貼都不算什麼. 大家就當買樓時樓價的一部份.
[/quote]

管理費梗係要留返少少啦! 如果唔係10年8年後做大修時要夾幾千什至幾萬出來 :em07: 你就知味道!  我覺得管理費應該量入為出 8)  如果每年都係赤字預算 咁就即係年年都+... 咁好快就由$1.3+到$2啦! :em03:

[quote:4d58a7c8d4="dick&queenie"]其實管理費剩低會點用呢?(除carry forward之外) :?: 如果又唔返落袋,咁用部份津貼村巴(邊條路線都好,之緊要係令到呢個地方交通更方便就好,冇話要特別要方便邊個先,有時要一步步慢慢0既),即平均唔多過hk$3xxxx一個月),咁又得唔得呢???

q. :mrgreen:[/quote]