藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 14290|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

想認識中意攝影的RC友 [複製鏈接]

一齊去玩丫 多人好玩D :em11:

黃山?

影人影景 both ok

u use DC or film camera ka?

if I have schedule to take photo (or other event) w/ the other RC fans call u la ok?

[quote:d462231bc0="Jess&Burns"]係咪有些人很pro 架 ?
我極力要求Brun Brun 加入呀~

我25Dec 那天跟他出去睇燈飾 影相. 他帶定腳架....( 好似好pro咁~  :!: )
發生了幾次以下事件:
B = Burns  J = Jessica

B: 好企係呢度 我幫你影張.
J : ( 企過去 ) ---> 過了2分鐘.....
B: ok 1 2  3. o察!
J: ( 走過去睇下)
B: 等我轉下個mood  再影一張..你企返過去先..
J: 得唔得呀?
B: 等我唔好用閃光燈 影多張... 你唔好"沃"住
J: OK 未呀!
B: 等我轉下個閃光燈 無咁光 再影一張....
J:  :em18:
.
.
.
.

結果 同一個post  同一個景點 同一個人 同一個角度 影左4-6 張 ( 但唔同樣 由開始時笑 到最後一張無表情 )[/quote]good ar good ar....

Burn Burn pls teach me also.... my photo age is still very green.

I'm not professional can I join your party?

肥仔吾好玩野wo 有party點會冇你份 :em12:

Sharon&Brian 寫到:
good ar good ar....

Burn Burn pls teach me also.... my photo age is still very green.

睇黎你要teach 佢多d.  

<-----------影到我傻左.

anyway go together la....

if u or Mr. Burn have schedule pls also call me

[quote:f9f0fd6035="hales"][quote:f9f0fd6035="Jess&Burns"]係咪有些人很pro 架 ?

我25Dec 那天跟他出去睇燈飾 影相. 他帶定腳架....( 好似好pro咁~  :!: )
發生了幾次以下事件:

.
.
.
.

結果 同一個post  同一個景點 同一個人 同一個角度 影左4-6 張 ( 但唔同樣 由開始時笑 到最後一張無表情 )[/quote]

如要在夜景影人像 又要背景o的燈飾夠光
又要個人又夠光 請用慢速快門+後簾閃燈同步 :mrgreen:
影相我又岩阿~比養魚和種花小弟更早就開始影相 不過因為個人好懶 :em09:
所以越來越少去影 :em09: 就算去都用mini的DC機...極少
帶單鏡機出去影(謎之聲:聽聞你係已經完全唔帶單鏡反光機了吧....)
腳架更加已經舖滿了塵.....)

不過影相真係好講天份 :em09:  技術可以磨練..但係觸感方面唔
係呢o的料子就點都係差o的..所以我影練影去都影得唔好... :em01:[/quote]站長大人 你好.....  :em14:

一早已知你系大Ccup :em04:

[quote:b36c13e536="hales"][quote:b36c13e536="Sharon&Brian"][quote:b36c13e536="hales"][quote:b36c13e536="Jess&Burns"]係咪有些人很pro 架 ?

發生了幾次以下事件:

.
.
.
.

結果 同一個post  同一個景點 同一個人 同一個角度 影左4-6 張 ( 但唔同樣 由開始時笑 到最後一張無表情 )[/quote]

如要在夜景影人像 又要背景o的燈飾夠光
又要個人又夠光 請用慢速快門+後簾閃燈同步 :mrgreen:
影相我又岩阿~比養魚和種花小弟更早就開始影相 不過因為個人好懶 :em09:
所以越來越少去影 :em09: 就算去都用mini的DC機...極少
帶單鏡機出去影(謎之聲:聽聞你係已經完全唔帶單鏡反光機了吧....)
腳架更加已經舖滿了塵.....)

不過影相真係好講天份 :em09:  技術可以磨練..但係觸感方面唔
係呢o的料子就點都係差o的..所以我影練影去都影得唔好... :em01:[/quote]站長大人 你好.....  :em14:

一早已知你系大Ccup :em04:[/quote]
o靚仔....咪玩野喎........ :em16:  :em09:

呢個世界有一樣野叫做...紙上談兵..... :em09:  :em09:  :em09:[/quote]大人 下次吾敢 :em06:  :em06:  :em14:

[quote:aa6beba5a1="hales"][quote:aa6beba5a1="Billy"][quote:aa6beba5a1="hales"]影相當旅行..可以來參加我們的行山團..嘿嘿~[/quote]

行山都係傻瓜機好D.
單鏡就太多野同太重喇.[/quote]

嗯...絕對係... :mrgreen:
當年...當年...當年的事了....
小弟幾個影相朋友一齊打算去影城門水糖......行一個圈...
各人器材甚多.........當年..當年的事了.....
一支Manfotto支腳架(當埋行山杖用..)
區區一部Nikon..F90X...三支鏡頭(其中一支仲要係80~200 f 2.8 )
之後...我發誓以後唔帶單鏡機去旅行攝影..................

不過輕裝一點 一部半自動機+17~20mm +20~50或50mm stanard
夠了..真的夠了[/quote]hales

if 1/1 行山 I only will bring one body + 1-2 lens + flash only

But what time will the 行山 start i wanna go but depends on time

p.s. are u still using Nikon system? All F-mount lens?

[quote:2363b2f042="hales"][quote:2363b2f042="Sharon&Brian"][quote:2363b2f042="hales"][quote:2363b2f042="Billy"][quote:2363b2f042="hales"]影相當旅行..可以來參加我們的行山團..嘿嘿~[/quote]

行山都係傻瓜機好D.
單鏡就太多野同太重喇.[/quote]

嗯...絕對係... :mrgreen:
當年...當年...當年的事了....
小弟幾個影相朋友一齊打算去影城門水糖......行一個圈...
各人器材甚多.........當年..當年的事了.....
一支Manfotto支腳架(當埋行山杖用..)
區區一部Nikon..F90X...三支鏡頭(其中一支仲要係80~200 f 2.8 )
之後...我發誓以後唔帶單鏡機去旅行攝影..................

不過輕裝一點 一部半自動機+17~20mm +20~50或50mm stanard
夠了..真的夠了[/quote]hales

if 1/1 行山 I only will bring one body + 1-2 lens + flash only

But what time will the 行山 start i wanna go but depends on time

p.s. are u still using Nikon system? All F-mount lens?[/quote]

係阿...F-mount的 不過已經全數售出了.. :em09:
目前還可以用的SLR是bikbark的Minota 600si[/quote]I'm still using F801 but less used more use digital