藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:f89deb51a1="Robert"][quote:f89deb51a1="Billy"][quote:f89deb51a1="Jess&Burns"]

不過個討論其實無結果.  :mrgreen:[/quote]

每個人觀點同立場都唔同.
無結果都係好正常.[/quote]
你又話哩排公司好忙,點解成日 on-line 呀? :x[/quote]
而家 D 人咁惡0既! :shock:

[quote:b74457f832="Robert"][quote:b74457f832="Jeffrey & Shirley"][quote:b74457f832="Robert"][quote:b74457f832="Billy"][quote:b74457f832="Jess&Burns"]

不過個討論其實無結果.  :mrgreen:[/quote]

每個人觀點同立場都唔同.
無結果都係好正常.[/quote]
你又話哩排公司好忙,點解成日 on-line 呀? :x[/quote]
而家 D 人咁惡0既! :shock:[/quote]
咁佢既簽名檔係咁寫嗯嗎! :!:[/quote]
咁!和事老乜你又咁得閑呀! :

你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
咁樣就好似父母不要自己的子女,放左係孤兒院。 :dead:
[quote:0194691882="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote]

[quote:a8e83d5404="hales"][quote:a8e83d5404="Jeffrey & Shirley"]你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
咁樣就好似父母不要自己的子女,放左係孤兒院。 :dead:
[quote:a8e83d5404="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote][/quote]

所以我既重點就係 你自問有無盡過你既能力囉......
呢o的野唔係做俾人睇 唔係做俾你既朋友 親人睇 當然每個人既能力都唔同
你估你打機升Level 咩???呢o的野要睇你自己點為之盡力喇....
人在做天在看 唔通你放棄隻貓狗 我去淋你紅油咩???
當你無盡過力 日後發現你以前既寵物因為你唔要佢而生活變得更差
唔開心既只會係你自己 唔係你身邊既朋友同親友....明未? :em14:[/quote]
不過咁!就當真的盡晒力造晒所有補救功夫,並不代表離開之後佢會幸福,亦有機會比你見到佢慘的一面,逃避不了。始終都是離棄了,心是不安的。反而我覺得 Tomato 同 Jessica 會比較解脫一點,遲些先要小朋友。

而且未盡力的人,我覺得他們並沒有資格說開心。

不過會盡力,而又盡左力的人,我又覺得他們並一定會開心。

正是我喜歡小動物,我就連這可能令大家會傷心的情況亦不想發生,決定不養,因為我覺得自己小朋友需要我多些,因為我吾理佢邊理佢。

這裡有 BB 的鄰居,所講的是"他們現在的事實",而現在你們所講的 "只是你們的理論",因為你地並未面對住 "小朋友小動物共存" 的環境。 :wink:

[quote:82100c16fe="Jess&Burns"]
這裡有 寵物的鄰居,所講的是"他們現在的事實",而現在你們所講的 "只是你們的理論",因為你地並未面對住 "小朋友小動物共存" 的環境。[/quote]
不要緊!因為你都已經答左大家。
[quote:82100c16fe="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野.[/quote]
所以你都會放棄某 D 野,只不過是什麼程度o姐!

[quote:549e0139a6="Jess&Burns"][quote:549e0139a6="Jeffrey & Shirley"][quote:549e0139a6="Jess&Burns"]
這裡有 寵物的鄰居,所講的是"他們現在的事實",而現在你們所講的 "只是你們的理論",因為你地並未面對住 "小朋友小動物共存" 的環境。[/quote]
[quote:549e0139a6="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野.[/quote]
所以你都會放棄某 D 野,只不過是什麼程度o姐![/quote]

唔好段章取義喎. 你有無睇理下面:  :em05:

"但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始. [/quote]
[quote:549e0139a6="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
而我...暫時唔想有咁既負擔. 我每星期有3-4晚做瑜伽 然後下個月開始 重要抽一日同BURNS 去學跳舞 星期六日 又要去影相 晚上又要玩1-2小時Online game 先安樂然後重要每個月看一本長篇小說 每星期又要抽一日去媽咪到慰問下.... 呢d 都係我唔想放棄既野. [/quote]

[quote:549e0139a6="Jess&Burns"]但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始. [/quote]

(以上句子,我沒有加減字喎!) :?:
兩句都是你的,最多都是你前後矛盾。

[quote:e9049e4570="hales"][quote:e9049e4570="Jess&Burns"][quote:e9049e4570="Jeffrey & Shirley"][quote:e9049e4570="Jess&Burns"]
[quote:e9049e4570="Jess&Burns"]我唔生 原因係覺得小孩子要比貓更多時間 更多精力去照顧.
所以你都會放棄某 D 野,只不過是什麼程度o姐![/quote]

唔好段章取義喎. 你有無睇理下面:  :em05:

"但係 如果有一日 我咁"好彩" 在沒有人為的意外下有左bb. 以上既所有活動都會全部取消. 我亦會修心養性做個好媽咪. 但仍唔會覺得呢d 叫"放棄" . 這只是另一個生活的開始. [/quote]

yes! 呢o的唔係叫 "放棄"!! 係叫 "取舍"!!
朋友...呢個世界係充滿得與失 有得就一定會有失 無可能全部都係你賺哂
如果你得到既係好過你失去既 咁唔會叫做"放棄"左o的野囉.....

我地買左RC 咁算唔算係為左層樓 放棄左o的現金??? :[/quote]
所以我既取捨,係吾想我盡左力都要離開佢,因為離開佢既時間,我心中多左一個結,
因此吾養就吾個有機會有哩個結,因為當初決定我有得簡養吾養佢。而對於小朋友我就無得簡,就算意外出世,都要養,無能力都要養,無時間都要理,無時間訓都要理,這亦可以說是另一種生活。我並不代表放棄,而且亦不能說放棄就算我盡了力