藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 18685|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

有冇人打算明年結婚呀 [複製鏈接]

擺酒當然係搵Hotel好啦!價錢貴美心小小但會送很多嘢包括Benz租用3小時婚紗相套餐酒店請帖餐前小食及飲品蜜月套房一晚免費泊車席上酒水任飲等等多項優惠.

我和老公在2002夫妻日結婚係旺角帝京酒店擺酒每圍大約$6000但我們都覺得極之值得因為個場真係相當唔錯好grant樓底很高場地大無柱位在場中加上一幅大落地玻璃正!!!食物都唔差服務亦唔錯賓客大都好評.而且酒店地點好交通方便大家可以考慮考慮!!!

黃金海岸個場都幾好不過太遠雖然席後有幾架旅遊車送賓客到某幾個指定地點但始終唔係幾方便.其實每年係婚紗展上都有很多酒店在場promote大家可以先格價.

ps:一個華麗的酒席場地可以令一對新人有一個難忘的回憶!

以我所知逸東都要大約$5500一圍如果這樣加多少少錢去帝京擺好好多個場真係人見人愛啊!!!

11月11日代表一夫一妻一生一世!

在帝京擺酒仲有一個好處就係可以碌卡不但可以儲分又可以遲一點找數等收曬人情都未到期交煩少好多!利息都賺埋! :

Tomato

我個套餐都唔包鮮橙和紅酒我們那時在街市買咗成箱橙運去酒店不過唔算貴大概$1.5/個如果要向酒店買要$150/圍.而紅酒就向一間公司買價錢有平有貴不過飲唔曬可以退番d貨比佢攞番$.

我那時的酒店送羅浮宮套餐所以我們去了那裡影都幾好我記得當日影咗八成後個天下起雨來個攝影師居然比我們約過另一日再影外景!此外個sales都冇迫我們買多d相仲叫我們如果唔係咁鍾意唔好要等我仲約咗兩個有經驗的朋友一齊睇相準備同佢講數添!!!

唔知Tomato你訂咗花球未葵芳葵涌廣場一樓有間花店的套餐都幾抵如果未訂而又方便的話可以去問吓價.

Tomato

一生人一次我贊成要擺酒雖然係煩一點但是事後你會覺得很值得始終多D嘢可以回憶如果唔擺酒你一定會後悔的!!!!!!再者我個人認為擺酒在某程度上亦是對女方的尊重它的意義在於男方願意在各親友面前證明對你的愛一個男人如果很愛一個女仔應該盡佢所能去滿足女方的合理要求AA好像不太好! 我記得當時我們決定結婚我老公雖然並不富有但他卻付出他的所有去滿足我和我爸媽的要求我很感動因為我感到他很愛我他寧願自己幸苦也不要我後悔老實就所有結婚的主要支出都是他一個人付的.因為我對於結婚這方面比較守舊和執著.不過你亦用不著內疚只要你爸媽和他講掂數就得啦.
由於所有酒席(15圍)都是我老公比的照理是他可以收曬所有人情不過他答應送幾圍給我媽媽所以嗰幾圍的人情就係我媽媽收但親戚送的金飾就一定是新娘收的.以市價每人$500人情有d friend 仲做成千呅人情我們都唔使點 蝕如果你的酒席不多於$6000你應該唔使蝕.
至於用什麼花都冇所謂啦只要你鍾意就得.我那時是用蕙蘭有託都是連頭花、襟花、手花不過要$350左右貴過你喎!不過你都可以再去問吓價始終我嗰個唔係update 價問完價又可以搭小巴來rc實地視察吓.其實你有冇諗過考慮絲花價錢和真花差不多我那時也買了一個白合絲花球作替換極度真實!

Tomato
其實你真的很幸福有很關心很愛你的家人一定要珍惜啊!講得主觀一點家人永遠都是你家人老公未必永遠是你老公!即使他現在多愛你亦不能保證一生不變作為女性我們亦要經常保持危機感要作最壞打算可能我身邊有很多這樣的例子有一個friend 結婚三個月就離婚她覺得老公好像變了一個不認識的人.又有一個friend 生了兩個小朋友後老公有第三者最後又離婚.做女仔真係要帶眼識人唔係就一世啦!希望我的說話唔會嚇親你啦畢竟我們對未來要抱有希望!!!
其實我只係大你一年點解我的說話好似咁老積?!

[quote:e47958594e="Tomato"]
好彩我死都唔肯搞過大禮 出門接新娘0者 否則後果不堪設想呀!

[/quote]

點解唔接新娘呀好好玩o架我指個新郎比人玩你會好開心o架因為你見到佢為咗娶你排除萬難好"Lum"o架!!!

Tomato

其實我們講什麼都假最緊要係佢嘅態度你覺得佢對你好有誠意娶你就什麼都可以商量!

一D都唔遲當年我11月結婚4月先決定5-6月先開始攪.