藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: liuh
打印 上一主題 下一主題

--* 應吾應該開村巴? *-- [複製鏈接]

[quote:6742628ab9="unicorn"]hales
你都計得好落力
不過計埋行息通漲之後會好覆習
而我右唔係好明
如果td hup埋眼比我地業委會自己開架村巴

1. driver人工 $7K
2. 泊位 $2K
3. 油錢 呢樣唔知
4. 買架cheap車 呢樣唔知

以上1+2+3+4
洗唔洗$40萬???[/quote]
一定唔止...
油錢預一個月4000左右(保守估計)
你未計公眾責任保險 牌費而且如果得一架車想做5~10分鐘一班車跟本無可能

[quote:5313eb2004="vivian"]可否run呢條專巴的income and expenditure由我地睇緊d
唔好比pk公司略水
咁就可以慳錢未必要大補貼呢!
萬一唔對路 隨時亦可以改變村巴的運作模式

- 想節儉的朋友 可以行去搭88F/88G
- 想舒適的朋友 就來搭RC靚靚專巴

做得好 分分鐘添多條 - 尖沙咀 or 港島線   8)[/quote]

我對某公司的管理手法 不會太樂觀..
而且亦不會抱太大祈望....

[quote:ebe77afcc7="Royhk"]大家都有早上被自由行爭上車 二三十團友排係你前面....等等..所以有專巴係一個最可行的解方法補貼一~穨矬控o可行的$400000 /12月/1500<?..每<C月補貼十多二+元那些反對的你明日同早上同自你由人甚至不久將來和黃寫字樓的人第三座酒店啟用九月disneyland開幕一起共用88f88g引起問題嗎?????
再者現在88f 小客係長期班次不足不穩如果以搭地鐵計其賞由東涌線轉係快過係葵芳因rc去<藻蝷韖X葵芳真係快好多約三至五分鍾.
所以如果專巴做得好係會多好多居民support maybe no need to 補貼.
當然大家想專巴應一早由和黃入伙前應要做而且應自付盈虧但我們有辨法同pk玩嗎?如果無辨法 就要自己想啦!!
當初個個都話要有專巴現在又話要錢就唔好這就是香港人性恪?????
就算一早由pk 和<鶹貑M巴你估唔洗錢嗎? 可能亦要三四元啦如果唔夠客咪又要加.
概然入伙前已唸住係有專巴這是基本rc設施 如果$ 20/<C人幾元一個月都唔try try 我也無話如說業委會做左咁多但亦有咁多reject.......苦了你們了[/quote]

我覺得唔係"要錢就唔好囉"
我相信如果用管理費補貼一條"新路線"既話 我相信大部份人 包括我都會
讚成囉.......

[quote:108318adf9="saga"]問卷上有一項 就係開左村巴 取消 88F / 減少 88F 點對點
我個人覺得非常反感 極其反對

而家我地係自力更新 用自己錢 "改善交通"

而唔係要我地自己接手個交通問題既爛攤子
[/quote]

我意見同你一樣
我認為個priority係爭取取善公共交通 應該排在爭取村巴之上
村巴應該係supplementary既性質 而唔應該係主要甚至唔應該係唯一既
交通工具

一人少句...

[quote:1d71f90261="dick&amp;queenie"][quote:1d71f90261="grassman"]你地又o黎! 唔好掛! :shock:[/quote]

[quote:1d71f90261="hales"]一人少句...[/quote]

點解我要唔出聲呀? In these circumstances I don't want to keep silent.  你有你講...佢有佢講...我有我講...why no say from my side?

Q. 8)[/quote]

建議o下嗟~ :
你地繼續 :mrgreen: