藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4825|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

你地鍾意睇咩書? [複製鏈接]

由細到大都鐘意睇o的比較scientific既野 小學時熱愛看天文書藉 畢竟當時年
紀還細 有時都會睇唔明 不過還是學到很多天文知識...

從來我都唔係一個鐘意睇小說既人 因為見到好多字就會覺得.....好眼訓...
所以我是極少看小說的 除非係好鐘意睇既題材 不過還是集中在科幻 奇幻小說

雜誌方面 以前讀大學果時 差不多期期睇牛頓 間唔中會睇Astronomy
Sky and Telescrope 有時都會睇o下Scientific American 而亦因為讀書既原因
所以成日要睇Chemistry既Journal...
而目前坏愛既一本雜誌 就是National Geographic....勁好睇~

Hawking既書我只係睇個時間簡史 其實佢o的書講既野 係幾深
而且係好理論性 不過其實佢已經用左比較現實既文字方式出來表達佢既理論...
相對之下其實廣義/夾義相對論更為難明....其實有興趣astronomy的話
Astronomy呢本雜誌幾值得睇

[quote:420c0c4dfe="bikbark"]我睇書好雜,尤其係中文字o既書,因為我怪怪地,對中文字有極度偏好,就算係普通雜誌同報紙,我都會逐段睇晒,所以睇2週刊都可以睇三幾個鐘。

中一暑假時,勁睇"話之你",覺得好好睇,好有新意,亦令我學識"範疇"o黎個詞語,因為"話之你"成日話"已經超出人類知識範疇"! [/quote]
仲有就係:
"如果我唔係一個識得中國功夫既人 呢一掌 我早就暈過去了"
"幸好我是一個中國功夫的高手 這些麻醉藥的效力來我來說不會太嚴重"
"我洗出七十二路小擒拿之<逆拿法> 反過來把他鎖起來"..... :roll: