藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dick queenie
打印 上一主題 下一主題

搵人講下青衣的歷史... [複製鏈接]

[quote:fb00c53d7d="Mr. & Mrs. FireFire"]我只係知道青衣南橋對落位置以前係安置區...R.C o既位置以前好似係油庫.. [/quote]

全對! 聽聞當年係因為有油庫先起青衣南橋 後來有美景花園之後 d居民就投訴驚油庫唔安全 幾年後油庫被迫搬遷.

當年只有南橋時 真係塞車塞車塞到怕. :em06:
我試過因為大塞車而有三次機會行南橋出葵芳轉車返學. :em05: 至於塞車最大原因就係貨櫃車

後來青衣越住越多人先起北橋 但係塞車情況仍無改善 可以誇張到由南橋塞到北橋 仲塞到葵芳 荃灣至元朗......我好記得o個次 因為我偷懶諗住唔返學走頭三堂 結果因為太塞車而變o左走五堂 至lunch後先返到學校.  :em01:

而家青衣真係好多人住 有好多住宅 我剛搬入o黎時 間屋係可以睇到海及荃灣 而家只有樓景...... :em18:

雖然我好怕塞車 但仍然鍾意住青衣 因為每當你放學放工 坐車經過南橋時吹下海風 成個人都舒服曬 而且青衣o既空氣俾九龍區o既空氣好 樓價又無港島區咁貴 所以住青衣......都幾好呀! :mrgreen:
G :em21: P

訓練飛虎隊其中一個task就係要喺青衣南橋跳下去? 未聽過喎? 跳橋尋死就有!

記得有次睇報紙 報導有人係北橋偷o野 個賊竟然偷橋身鐵欄去賣. 件事被發現 係因為有人投訴橋身欄杆無曬中間鐵支 萬一係行天橋時遇到大風就會有墮海危機......真係百歲唔死都有新聞! :em09:

回想當年搬入青衣就一殼眼淚 因為當時唔係太多人住 所以設施不足 行人天橋唔多 每次要行多好多路先可以行到去搭車 如果要快  就要行山路o既捷徑 好危險呀 無扶手. 我亞媽就試過揹住我細佬返幼稚園行山路而仆親 到而家都仲有條疤係隻腳到...... :em01:
G :em21: P