藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

你地d文章都好長下wor  :dead:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:c5a25294ed="Jess&Burns"]其實我同Hales 都覺得養一隻動物 係一個責任.

如果你生左個小朋友 就方棄隻動物. 咁我覺得父母都做左個唔好既榜樣比仔女.

父母都可以不負責任. 個小朋友大個又點會有責任感呢?

我覺得身教重要過口講啦~[/quote]
讚成 :em11:

等我又講故仔先
其實人同寵物又點可以比較呢
我一家人由細到大都有養狗
細佬亦嚮細個果陣比自己養隻狗咬左塊面一口
唐狗wor 個口都唔細 但我細佬冇因此而怕狗 屋企人亦冇因為咁而放棄隻狗
點解隻狗會咬自己人呢 好明顯就係我細佬做錯事 令到隻狗發嬲 所以引致狗狗咬佢
當然 唔一定係整嬲隻狗先會比佢吠 有時人不知不覺做左一d狗狗唔高興事 一樣可能會比狗狗襲擊 其他寵物一樣

養得寵物你就預左照顧佢一世
或者佢唔可以好人咁長大之後照顧番你 但起碼嚮呢一刻 你的寵物係陪伴著你過每一日
佢唔會鬧你 唔會打你 只會忠心於你
你返工 佢默默等你放工
你冇錢 佢又唔會要求你買嘢比佢
或者大家未必相信 你的寵物有病 知自己冇得醫... 就走 佢係會自己搵一個地方 慢慢咁走 呢個情形發生嚮我身上已經唔止一次 果陣緊係未住樓啦
講真 寵物都係得十幾年命 洗得幾多 起碼唔會敗家先啦

至於 bb 呢
我應該都會生 ge 但一定唔會放棄任何一隻寵物
有好多 documentary 都証實個有毛的寵物係好可加強 bb 的抵抗能力
反面一點去睇 你病多幾次都冇抗體啦
好果真係要取捨 bb 一定緊要 d 咁我咪繼續搵方法去解決lor
呢個世界冇解決唔到的問題 :mrgreen:

我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:

mmm... 法律上結左 傳統上未 :

[quote:a7bb8e6a47="hales"][quote:a7bb8e6a47="Jess&Burns"][quote:a7bb8e6a47="Tomato"][quote:a7bb8e6a47="diedsee"]我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:[/quote]

好有同感 好有同感呀!!
去街都唔敢去咁耐 放工好想返屋企
朋友gathering無得帶狗狗 唔想去
買糧比佢食 又驚比左隻唔好比佢食 周圍搵天然糧...
佢唔食又心痛 逐d餵佢 佢食晒 我好開心
幫佢執屎執尿梳毛抹眼耳屎都覺得好開心.... :mrgreen:
小朋友都係玩人地0個d好.......[/quote]

使唔使咁緊張呀.... :sweat:
我開頭都有咁既緊張既... 後來無啦~[/quote]

係囉~~遲o下佢地就會覺得你成日煩住哂~~想訓覺又俾你捉佢玩
想偷偷地係屋企跑跑跳跳又成日俾你望到實.......
:[/quote]
狗就相反 佢地會成日煩住你 你想訓覺又俾佢捉你玩
想偷偷地係屋企做d私人嘢 佢又成日俾你望到實.......
:

[quote:e8f8cf96f5="Robert"]爭五個回帖入十大呀![/quote]
有人離題呀!!!! :x