藍澄灣業主社群

標題: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!! [打印本頁]

作者: vivian    時間: 2007-1-20 18:02:33     標題: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

我最近受著隔離鄰居愛犬的滋擾,每天就是吠著,有時吠大整天
我就好像生活在狗場一樣。

假如相安無事(沒有聲音的滋擾),我不會干涉您們詞養的權利
但有否想過,您們玩狗開心的同時
很多人渴望寧靜環境的美夢就給您們粉碎了!!

小孩出生也會哭,這個我明白
但100天不哭呱
大家都可以忍耐
但小狗,我真不知牠們要吠多久才停
而有否想過,我們被滋擾的一群是多麼的無助
這又公平嗎?

我希望六座12樓某單位看到此留言
也希望您及您的朋友會想想以上的問題
如下週沒有改善,我唯有報警求助。
作者: 一家四口    時間: 2007-1-20 20:01:04

我呢度好好彩 冇狗仔嘈 但係隔離屋有兩個人有時就覺得佢地嘈左D 佢地有時好夜都唔訓 兩三點仲聽到佢地高談闊論 我諗可能佢地就唔係有心既 只係我間房隔離就係佢地個廳 幅牆比較薄 因此 在此呼籲 大家有秘密唔好咁大聲講野 唔好以為喺自己屋企講就冇人知 :em12:
作者: H and H    時間: 2007-1-20 20:58:50     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:2b395332c8="vivian"]我最近受著隔離鄰居愛犬的滋擾,每天就是吠著,有時吠大整天

但100天不哭呱
大家都可以忍耐
這又公平嗎?
[/quote]
我最近亦遇到與你差不多既遭遇,不過係樓上既狗,仲要係向深夜三四點/有時十二點幾開始,有時差唔多天光五六點,一係就不停咁吠,一係就跑來跑去,一係就彭彭聲咁撞一d金屬物體,我估係隻狗既籠...好清楚咁聽到隻狗跑來跑去,玩拋骨頭之類,有次我估個主人都有一齊跑....好滋擾架大佬! 深夜時份我地就係咁比佢地嘈醒,你地話幾誇張! 真係唔好怪我投訴,實在太過份!不過發覺投訴左都冇乜用,d人唔自律既都冇計! 真係越講越興!!! :twisted: 真係想趕走佢
作者: 肥度    時間: 2007-1-20 22:15:15     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:98cf2a50b1="H&H"][quote:98cf2a50b1="vivian"]我最近受著隔離鄰居愛犬的滋擾,每天就是吠著,有時吠大整天

但100天不哭呱
大家都可以忍耐
這又公平嗎?
[/quote]
我最近亦遇到與你差不多既遭遇,不過係樓上既狗,仲要係向深夜三四點/有時十二點幾開始,有時差唔多天光五六點,一係就不停咁吠,一係就跑來跑去,一係就彭彭聲咁撞一d金屬物體,我估係隻狗既籠...好清楚咁聽到隻狗跑來跑去,玩拋骨頭之類,有次我估個主人都有一齊跑....好滋擾架大佬! 深夜時份我地就係咁比佢地嘈醒,你地話幾誇張! 真係唔好怪我投訴,實在太過份!不過發覺投訴左都冇乜用,d人唔自律既都冇計! 真係越講越興!!! :twisted: 真係想趕走佢[/quote]

邊坐邊層 ? 等我地呢d 有份養動物既人一齊俾d 壓力佢
作者: H and H    時間: 2007-1-20 22:55:27

五座中層的!
作者: Tomato    時間: 2007-1-21 21:43:46

H&H 我屋企附近都經常聽到狗吠 都係3-4點....唔知係咪你講0個家人..
好驚d人以為係我比比吠....
哈哈~~因為比比都唔0向我屋企....無奶由係佢...
我唔明ge係點解隻狗吠咁耐 個主人唔理佢...
我有時都聽到d撞野聲 我好驚個主人打狗呀!!

for狗主: 大家自律d啦 唔好累己累人 :em18:
作者: 肥度    時間: 2007-1-21 23:19:38

大家得閒出開黎..互相提點下 ! 咁大家都好 !
作者: H and H    時間: 2007-1-23 13:47:39

[quote:839094e366="Tomato"]H&H 我屋企附近都經常聽到狗吠 都係3-4點....唔知係咪你講0個家人..
好驚d人以為係我比比吠....
哈哈~~因為比比都唔0向我屋企....無奶由係佢...
我唔明ge係點解隻狗吠咁耐 個主人唔理佢...
我有時都聽到d撞野聲 我好驚個主人打狗呀!!

for狗主: 大家自律d啦 唔好累己累人 :em18:[/quote]我地都係中層 所以好大機會係同一家 同埋真係成日都有撞野聲同吠聲 我估計那家人係深夜先返屋企 所以隻狗點吠都冇人理 直到主人返來 隻狗狗好興奮成晚跑黎跑去同個主人玩...
作者: Tomato    時間: 2007-1-24 10:05:21

你估係邊一層呢?
有日我隻佬返工0個陣 聽到21樓有街坊去secure哥哥度投訴狗吠好嘈
咁係咪22樓呢?如果佢隔左個隔火層都可以傳埋上來 默好大聲.....
但係我平日聽到d聲又好似係25樓傳來....真係唔知呀!!

可能我慣左 因為我樓上間屋成日嘈 唔係有人聲就係有細路尖叫同奔跑......樓上兩個細路d尖叫仲勁過狗吠....

其實狗狗唔會無啦啦吠 可能見到主人返來會興奮咁吠一兩聲 玩0個陣都唔會吠......好明顯又係主人問題......夜晩想同隻狗玩 都有好多方法...其實個主人咁夜返 應該抱0下隻狗 摸0下佢 抱住佢一齊睇電視 多數d狗狗都會又開心又安靜.... :mrgreen: 有嚴重行為問題就應該帶佢去上服從訓練......
作者: Tomato    時間: 2007-1-24 10:07:57

[quote:5ea81f4b3d="一家四口"]我呢度好好彩 冇狗仔嘈 但係隔離屋有兩個人有時就覺得佢地嘈左D 佢地有時好夜都唔訓 兩三點仲聽到佢地高談闊論 我諗可能佢地就唔係有心既 只係我間房隔離就係佢地個廳 幅牆比較薄 因此 在此呼籲 大家有秘密唔好咁大聲講野 唔好以為喺自己屋企講就冇人知 :em12:[/quote]

唉....點解我地d牆咁薄...... :?
作者: diedsee    時間: 2007-1-24 13:03:22

仲有呀 如果隻狗狗怕靜都會嘈 ga
作者: 天秤座    時間: 2007-1-25 10:51:54     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:f9b1842f2f="H&H"]
我最近亦遇到與你差不多既遭遇,不過係樓上既狗,仲要係向深夜三四點/有時十二點幾開始,有時差唔多天光五六點,一係就不停咁吠,一係就跑來跑去,一係就彭彭聲咁撞一d金屬物體,我估係隻狗既籠...好清楚咁聽到隻狗跑來跑去,玩拋骨頭之類,有次我估個主人都有一齊跑....好滋擾架大佬! 深夜時份我地就係咁比佢地嘈醒,你地話幾誇張! 真係唔好怪我投訴,實在太過份!不過發覺投訴左都冇乜用,d人唔自律既都冇計! 真係越講越興!!! :twisted: 真係想趕走佢[/quote]

非常agree 但我家樓上發出噪音的是.
自04年12月那位仁兄搬進來以後 整整兩年 經常係晚上11時半至凌晨2-3時發出擾人的噪音: 追跑 敲打東西 釘揼物件 每當在睡夢中被他嘈醒 真係 :em13: :em13:  :em13:  
每當被他嘈醒了又不能再次入睡的時候 都會有很多疑問: 這個人有甚麼物件需要經常釘釘揼揼 為何一定要在半夜發出擾人的噪音 為何有人那麼自私..............................................
樓上那位人仁兄
看到這段留言的時間 最值得你反思的是你的個人品德和操守.
作者: grassman    時間: 2007-1-25 11:58:23     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:e1937eb39d="天秤座"][quote:e1937eb39d="H&H"]

自04年12月那位仁兄搬進來以後 整整兩年 經常係晚上11時半至凌晨2-3時發出擾人的噪音: 追跑 敲打東西 釘揼物件 每當在睡夢中被他嘈醒 真係 :em13: :em13:  :em13:  
每當被他嘈醒了又不能再次入睡的時候 都會有很多疑問: 這個人有甚麼物件需要經常釘釘揼揼 為何一定要在半夜發出擾人的噪音 為何有人那麼自私..............................................
樓上那位人仁兄
看到這段留言的時間 最值得你反思的是你的個人品德和操守.[/quote]

你邊座架?
作者: Tomato    時間: 2007-1-25 12:53:31     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:4324f3b552="天秤座"][quote:4324f3b552="H&H"]

樓上那位人仁兄
看到這段留言的時間 最值得你反思的是你的個人品德和操守.[/quote]

我都係呀...我樓上0個家人d小朋友 又係成日跑來跑去 夜晚揼野 小朋友尖叫 有晚凌晨仲有女人尖叫 嚇死我...你想有乜聲就有乜聲......

你話狗吠嘈 狗狗唔會無緣無故吠......最大原因都係出於主人身上 :evil:
作者: 天秤座    時間: 2007-1-25 15:40:12     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:d830cb796d="grassman"][quote:d830cb796d="天秤座"][quote:d830cb796d="H&H"]

樓上那位人仁兄

你邊座架?[/quote]

1座.
作者: diedsee    時間: 2007-1-26 21:03:14

咩單位???
作者: dracula    時間: 2007-1-27 00:59:40

我間唔中都聽到 真係叫足幾粒鐘 不過我又唔會訓唔到 最怕反而唔係訓覺o既時候吠 平時走o黎吠真係好煩~
作者: grassman    時間: 2007-1-27 01:14:27

[quote:4e62ec31bc="diedsee"]咩單位???[/quote]

哈!我都有驚過會唔會係我呢? h:
作者: Tomato    時間: 2007-1-27 13:35:04

[quote:2e312786a6="grassman"][quote:2e312786a6="diedsee"]咩單位???[/quote]

哈!我都有驚過會唔會係我呢? h:[/quote]

你屋企有養狗狗咩??
作者: 肥度    時間: 2007-1-27 13:55:50

[quote:dacd404a77="Tomato"][quote:dacd404a77="grassman"][quote:dacd404a77="diedsee"]咩單位???[/quote]

你屋企有養狗狗咩??[/quote]

佢住在這裡..因為佢有精神病 :face13: ... 你就原諒佢啦... :em12:
作者: grassman    時間: 2007-1-27 14:58:13

[quote:be2b0dac3a="Tomato"][quote:be2b0dac3a="grassman"][quote:be2b0dac3a="diedsee"]咩單位???[/quote]

我冇,只是入住時間吻合姐!
作者: diedsee    時間: 2007-1-27 15:33:26

[quote:e366912f9a="grassman"][quote:e366912f9a="Tomato"][quote:e366912f9a="grassman"][quote:e366912f9a="diedsee"]咩單位???[/quote]

我冇,只是入住時間吻合姐![/quote]
唔...你係唔係夜晚扮同狗玩唔瞓呀 :
放心 都冇咩人咁有精力半夜玩狗
作者: 天秤座    時間: 2007-1-28 23:42:44     標題: Re: 當您愛狗的同時,請想想您的鄰居!!

[quote:65180f2a9b="天秤座"]
自04年12月那位仁兄搬進來以後 整整兩年 經常係晚上11時半至凌晨2-3時發出擾人的噪音: 追跑 敲打東西 釘zK物件 每當在睡夢中被他嘈醒 真係 :em13: :em13:  :em13:  
每當被他嘈醒了又不能再次入睡的時候 都會有很多疑問: 這個人有甚麼物件需要經常釘釘zKzK 為何一定要在半夜發出擾人的噪音 為何有人那麼自私..............................................
樓上那位人仁兄

一家人. 狗 - 釘zK物件 ???.
作者: diedsee    時間: 2007-1-29 14:25:06

OH...大家都冇聽書tim...咁有冇投訴去管理處 ar??
作者: 天秤座    時間: 2007-1-30 10:48:18

有.  :poor: 大家住在同一屋苑下 在出外或回家途中都可能相遇 本人覺得是一種緣份 亦不想有任何不快事件出現. 本人亦無意干涉任何人的生活方式 但夜深人靜 每一下的開關房門 櫃桶 按動廁所水箱 小孩的哭叫聲 追跑 都是可以清楚聽到. 兄台 你知否在你的不經意開關房門 櫃桶 維修物件等等時 我睡床上的天花便傳來”砰”然 聲響 有時更似重物墮地的聲音 都是令人無法入睡 甚至在睡夢中也會被驚醒.
長年累月的噪音滋擾 真是教人難以忍受. :cry:  :cry:  :cry:  兄台 當你夜深開關房門 櫃桶 進行維修物件的同時 請你想想你的鄰居.
作者: grassman    時間: 2007-1-30 12:48:25

我想無人會經常深夜做維修,仲要做兩年?

但如果開關房門、櫃桶這些日常的事都感被滋擾,那要怪RC的質素太高了! :dead:
作者: diedsee    時間: 2007-1-30 13:04:33

[quote:d3fb4013a3="grassman"]我想無人會經常深夜做維修,仲要做兩年?

但如果開關房門、櫃桶這些日常的事都感被滋擾,那要怪RC的質素太高了! :dead:[/quote]
係囉...咁差 ge... :dead:
作者: 一家四口    時間: 2007-1-30 13:30:23

其實又係差D既好似我隔離屋咁有時佢好夜至沖涼我都會知架因為周圍都靜既時候D水喉聲都好牟利下架。

雖然我未入過隔離個單位但我估計佢個廳同個廁所跟我個睡房只係一磈牆之隔 所以特別應聲。
作者: 天秤座    時間: 2007-1-30 15:03:45

[quote:96977ffbde="grassman"]
但如果開關房門、櫃桶這些日常的事都感被滋擾,那要怪RC的質素太高了! :dead:[/quote]

若然日常的事在凌晨發生而製造成噪音 而製造者係全無責任 只能全部怪RC的質素 真係夫復何言. :em05: :em05:  :em05:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2