藍澄灣業主社群

標題: 想問下各位人兄的意見 (如果找人整電腦) [打印本頁]

作者: chicken    時間: 2006-12-30 19:35:51     標題: 想問下各位人兄的意見 (如果找人整電腦)

如果你幫人整電腦(在公司整),會唔會八掛開人地d file 來看呢﹖
作者: chicken    時間: 2006-12-30 22:12:21

有冇人可以答下我呀﹖好想知下不同人的看法呀,唔該吖......
作者: dracula    時間: 2006-12-30 23:07:33     標題: Re: 想問下各位人兄的意見 (如果找人整電腦)

[quote:475bd45837="chicken"]如果你幫人整電腦(在公司整),會唔會八掛開人地d file 來看呢﹖[/quote]

開人地 file 睇~ 同睇人地o既信 or 日記冇分別~ 應該....殺
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-12-31 00:23:06

我諗應該係同個操守有關,如果睇的話,就等如一個銀行員工去睇某個客戶o既密碼一樣。這是人客的秘密,係吾可以睇o既。 :em16:
我就吾會喇睇! :wink:
作者: chicken    時間: 2006-12-31 00:27:05

我覺得呢個係道德問題,但人又有好奇心喎
究竟好奇心和道德 邊樣會戰勝你的心呢﹖

我覺得自己有可能會八掛開少少來看......
請各位大佬唔好殺我.....
作者: chicken    時間: 2006-12-31 00:30:17

在好奇心與道德之問....而且在一個冇人發現的地方......究竟會點呢﹖
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-12-31 00:37:52

[quote:d63c8bee74="chicken"]在好奇心與道德之問....而且在一個冇人發現的地方......究竟會點呢﹖[/quote]
一樣吾睇! :em16:
都係o個句,對換身份如果你比人發現有人偷睇你o既銀行密碼,你會點? :em03:
你就會知道自己應吾應該睇人地 D 野! :wink:
作者: chicken    時間: 2006-12-31 00:39:46

真係一個好鄰居.....
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-12-31 00:43:24

[quote:d174f88cc8="chicken"]真係一個好鄰居.....[/quote]
只係驚睇完之後,比人炒o姐! :
作者: chicken    時間: 2006-12-31 01:01:53

人因為怕懲罰而不做壞事﹖

咁如果冇人知呢﹖
作者: dracula    時間: 2006-12-31 01:07:18

[quote:3cc6d2302f="chicken"]人因為怕懲罰而不做壞事﹖

咁如果冇人知呢﹖[/quote]

最緊要係自己知! 冇人知就去睇...呃到自己無意思呢~
作者: chicken    時間: 2006-12-31 01:15:05

如果個situation 係︰幫人recover 個死左的harddisk 的file,燒落dvd 度,會唔會開下隻dvd來看呢﹖(看下燒唔燒到)
請問各位電腦高手,由external harddisk 直接過落dvd,會唔會file back up 在個電腦度呢﹖
作者: 一家四口    時間: 2006-12-31 09:14:24

我覺得係教養+道德+尊重既問題 其實如果係要開D file嚟check係咪整番好既 都應該事先問下當事人(機主)。

掉返轉頭 人地未得你同意check/睇你D野 我諗你都未必鐘意一樣。
作者: Billy    時間: 2006-12-31 15:24:26

我都唔會開黎睇.....
作者: FD    時間: 2006-12-31 16:33:10

我都唔會開黎睇,睇左都唔會有著數既。
作者: 肥度    時間: 2007-1-1 22:52:03

我多數只會compare 下個last modify day 同埋兩個file 既size 係前後有無分別就算...而且我有時更會叫user 將緊要既file自己zip 起佢落password 咁我可以幫佢開一開個zip ..但係睇吾到zip 入面d 野
作者: chicken    時間: 2007-1-1 23:05:25

咁高深呀 :roll:

hard disk 死左,死到再開唔到,但入面有d既緊要又機密的公司資料,叫左個同事整......

佢用usb 把hard disk 插落另一部電腦,用 free software recover hard disk 的file,然後直接燒落dvd...

咁樣的情況,各位高手有乜意見呀﹖
作者: jacyun    時間: 2007-1-3 01:24:29

[quote:5c91448839="chicken"]咁高深呀 :roll:

hard disk 死左,死到再開唔到,但入面有d既緊要又機密的公司資料,叫左個同事整......

佢用usb 把hard disk 插落另一部電腦,用 free software recover hard disk 的file,然後直接燒落dvd...

咁樣的情況,各位高手有乜意見呀﹖[/quote]一句到尾 唔睇. 要check的話 叫埋個"主人" 一齊睇.
好似樓上肥度所講 check 個file size加modify date咩都夠啦.

幾真接都好 燒碟program一定會係個temp做buffer. 除非你睇住佢set咗燒錄完成後自動delete個buffer. nero 係有呢個setting.

話時話 如果真係咁機密. 攞出街整好似會好d. 因為人地得物無所用. 同事...插你一刀都唔知咩事. 小心小心.
作者: chicken    時間: 2007-1-4 20:28:03

請問高手點可以找返個buffer 呢﹖
有冇方法可以知道佢有冇看過呢﹖(if 有看過,就要諗計)

但係公司用intranet,我都唔知佢用邊個身份login..,只知佢用邊部機...
請高手指點迷津
作者: chicken    時間: 2007-1-4 20:29:39

只因我的愚笨,搞到而家成日驚tim......
作者: chicken    時間: 2007-1-4 20:32:34

請問個temp buffer 會儲存幾耐架﹖幾耐先會消失架﹖

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2