藍澄灣業主社群

標題: 窗台滲水 [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2006-9-25 13:12:26     標題: 窗台滲水

由於入伙前幾個都落過大雨
我個窗台係ok 冇入水
加上我張床拍住窗台 所以一路冇 check
點知尋日一望就發現窗台滲水...到底係唔係要過好多個月先有問題呢?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-9-25 14:35:12     標題: Re: 窗台滲水

[quote:c83660df03="diedsee"]由於入伙前幾個都落過大雨
我個窗台係ok 冇入水
加上我張床拍住窗台 所以一路冇 check
點知尋日一望就發現窗台滲水...到底係唔係要過好多個月先有問題呢?[/quote]
風向吾同都有可能,不過你第一時間搵人睇左先啦!可能要o係外牆整先得。 :em03:
作者: 一家四口    時間: 2006-9-25 16:41:56

真慘! 最怕係渗水 因通常都唔知確實入水位置 我之前未搬入RC之前果間屋都試過窗台滲水 當時搵師傅睇過 D水應該係個窗台底部滲入來 如果要整 先要起左個窗台 再喺外場搭棚整 希望你好彩 唔洗咁大工程啦 :roll:
作者: diedsee    時間: 2006-9-26 13:15:02

咁大工程
如果我唔埋佢又得唔得呢??
死啦我廳個窗台都係比櫃包住...完全唔知有冇滲水
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-9-26 14:25:20

[quote:09a69bf043="diedsee"]咁大工程
如果我唔埋佢又得唔得呢??
死啦我廳個窗台都係比櫃包住...完全唔知有冇滲水[/quote]
早 D check 清楚好 D 喎! :wink:
作者: 一家四口    時間: 2006-9-26 18:36:56

唔知你個滲法係點 之前我係滲到唔止窗台面有水 而且係滲到去窗台對下果一塊牆 所以 咪連牆紙都濕晒 唔整唔得囉 不過 我都係是但整下就算 因為都諗住搬 層樓都賣咯 費是落本再整。

不過有樣野係同你一樣既 就係間屋都住左一段時間 亦曾經遇過8號風球同黑色暴雨都冇事 點知就衰喺一次黃雨中。 :wink:
作者: Tomato    時間: 2006-9-27 08:07:38

一家四要搬? :em03:
我屋企就每逢大雨 廚房個窗都會入水 (我肯定唔關個抽氣扇事!!)
我想請問搵咩人睇呀?係咪五金舖d師傅?
作者: Robert    時間: 2006-9-27 09:13:44

[quote:415f2fd122="Tomato"]一家四要搬? :em03:
我屋企就每逢大雨 廚房個窗都會入水 (我肯定唔關個抽氣扇事!!)
我想請問搵咩人睇呀?係咪五金舖d師傅?[/quote]
[quote:415f2fd122="一家四口"]真慘! 最怕係渗水 因通常都唔知確實入水位置 我之前未搬入RC之前果間屋都試過窗台滲水 當時搵師傅睇過 D水應該係個窗台底部滲入來 如果要整 先要起左個窗台 再外場搭棚整 希望你好彩 唔洗咁大工程啦 :roll:[/quote]
哪!今晚妳煮好餐晚飯連-R,然之後請我地兩公婆一齊上黎食,到時幫妳睇o下可以點整嗯! :em12:
作者: diedsee    時間: 2006-9-27 21:24:00

[quote:06ff06511f="一家四口"]唔知你個滲法係點 之前我係滲到唔止窗台面有水 而且係滲到去窗台對下果一塊牆 所以 咪連牆紙都濕晒 唔整唔得囉 不過 我都係是但整下就算 因為都諗住搬 層樓都賣咯 費是落本再整。

不過有樣野係同你一樣既 就係間屋都住左一段時間 亦曾經遇過8號風球同黑色暴雨都冇事 點知就衰喺一次黃雨中。 :wink:[/quote]
我都係窗台對下果一塊牆 近雲石個位
作者: newbiegary    時間: 2010-2-20 20:08:19

a單位的新業主, 請問到底管業處回覆話整唔整??  你地除咗搬走外, 現時業主有無解決方法??? 心急想知!!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2