藍澄灣業主社群

標題: 有無人養兔仔呢? [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2006-9-16 19:43:18     標題: 有無人養兔仔呢?

兔仔識唔識聽主人ge說話呢?
例如叫佢停 唔準跑 佢地識唔識聽?
作者: milk    時間: 2006-9-18 23:55:47     標題: Re: 有無人養兔仔呢?

妳買隻似兔仔樣o既狗仔就應該無乜問題喇~ :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2006-9-19 00:00:40     標題: Re: 有無人養兔仔呢?

[quote:fabc31bb0d="milk"]妳買隻似兔仔樣o既狗仔就應該無乜問題喇~ :mrgreen:[/quote]

0下......有無好介紹 ?:em12: 你係咪指snoopy?
作者: cliff    時間: 2006-9-19 12:56:36

有呀 !!

如果有時間 歡迎同免仔玩
作者: cliff    時間: 2006-9-19 13:02:56

我養左佢地差不多六年了 ... 佢地好得意架

兔仔識唔識聽主人ge說話呢?
例如叫佢停 唔準跑 佢地識唔識聽?

不過兔仔唔係好識聽主人ge說話 佢地識得自己去toilet 有少少認得人 (認糧就好叻) !! Haha
作者: MandyG室    時間: 2006-9-19 15:52:20

認糧既時候: 特別精靈 反應快~
...認得人...至少未必肯比其他人抱...

新手一名~~
作者: grassman    時間: 2006-9-19 16:03:27

免仔壽命有幾長?
作者: MandyG室    時間: 2006-9-19 16:22:06

平均都有7年ga~
作者: 一家四口    時間: 2006-9-19 17:13:09     標題: Re: 有無人養兔仔呢?

[quote:6ce447cfeb="Tomato"]兔仔識唔識聽主人ge說話呢?
例如叫佢停 唔準跑 佢地識唔識聽?[/quote]

我冇養兔仔 我細佬就養開一隻賓尼兔 佢話佢隻兔仔如果叫佢停 佢唔會停 你叫佢唔准跑佢都會繼續跑 之但係如果佢做緊D衰野 例如用D牙刨家俬 只要你好唔耐煩咁"摺"一聲 佢就會望下你 跟住停止 所以 D兔仔可能 :

(1) 佢明白 但唔等於要聽你講 或者
(2) 可能佢只會識聽一D敏感D既聲音 又或者
(3) 佢好似我個女咁 "有選擇性失聰 " 你叫佢做D野 佢唔ARM佢聽既 就當聽唔倒。
作者: cliff    時間: 2006-9-20 12:57:35     標題: Re: 有無人養兔仔呢?

[quote:af18e5f0cf="一家四口"][quote:af18e5f0cf="Tomato"]兔仔識唔識聽主人ge說話呢?

我冇養兔仔 我細佬就養開一隻賓尼兔 佢話佢隻兔仔如果叫佢停 佢唔會停 你叫佢唔准跑佢都會繼續跑 之但係如果佢做緊D衰野 例如用D牙刨家俬 只要你好唔耐煩咁"摺"一聲 佢就會望下你 跟住停止 所以 D兔仔可能 :
[/quote]

全對呀 !! Haha !!
作者: MandyG室    時間: 2006-9-20 15:14:54

[quote:3bde4b07cd="cliff"]有呀 !!

如果有時間 歡迎同免仔玩 [/quote]

你平時係邊度買糧同草?  

我去過葵芳Q 免同力奇... :

有空我想黎學下點養呀..因為我只係新手呀...
作者: cliff    時間: 2006-9-20 16:34:24

[quote:c19adaebfa="MandyG室"][quote:c19adaebfa="cliff"]有呀 !!

如果有時間 歡迎同兔仔玩 [/quote]

你平時係邊度買糧同草?  

有空我想黎學下點養呀..因為我只係新手呀... [/quote]

唔好話學啦 大家都係喜歡兔子 分享心得姐. 以前會去旺角"金魚街"買 自從有左藍澄灣 差不多在葵芳買晒兔子生活用品 - 糧 草 草磚 吸水木粒及木。多數出 X Pet (買多) X 蘿蔔 (睇多,買少). Hehe
作者: cliff    時間: 2006-9-20 17:08:33

比兩張相你地睇呀,之前係美景對出個公園照. Hehe

作者: grassman    時間: 2006-9-20 17:33:57

會唔會跑左去唔番黎?
作者: cliff    時間: 2006-9-20 17:57:45

佢地喜歡跳來跳去 都會係你的視線之內 應該唔似狗仔咁跑來跑去呀 ...
作者: MandyG室    時間: 2006-9-20 23:25:07

[quote:a0e7fb5d76="cliff"][quote:a0e7fb5d76="MandyG室"][quote:a0e7fb5d76="cliff"]有呀 !!

如果有時間 歡迎同兔仔玩 [/quote]

你平時係邊度買糧同草?  

有空我想黎學下點養呀..因為我只係新手呀... [/quote]

唔好話學啦 大家都係喜歡兔子 分享心得姐. 以前會去旺角"金魚街"買 自從有左藍澄灣 差不多在葵芳買晒兔子生活用品 - 糧 草 草磚 吸水木粒及木。多數出 X Pet (買多) X 蘿蔔 (睇多,買少). Hehe[/quote]

我去兔之x品買糧 但發現力奇好似最平...喎..我用紙貓砂... 草打算係力奇買oxbow.

:poor: 我其實養左一個月都未夠...

我想帶佢去公園玩..等佢見下世面都好ma :zdevil: ...
係咪帶完佢番屋企 要洗白白架? 佢地會不會周圍"臭"?
作者: Tomato    時間: 2006-9-21 14:17:11

cliff 你隻兔仔好大隻呀!!
我諗緊呀....不過我要諗清楚先....因為我屋企有太多植物
驚兔仔食左會中毒....
不過我隻佬話好鍾意兔仔呀!!
作者: MandyG室    時間: 2006-9-21 14:42:31

[quote:ab4fb6ec66="Tomato"]cliff 你隻兔仔好大隻呀!!
我諗緊呀....不過我要諗清楚先....因為我屋企有太多植物
不過我隻佬話好鍾意兔仔呀!! [/quote]

我屋企有一盤植物 有葉. 有o的葉都比兔仔食左.. : .可能佢太百厭 or肚餓.. :?: 因為佢每次食野時 都表現到好似餓左好耐. 好快好" din" 咁衝去食..

現在植物搬左去第二度lu~

你可以參考以下兔仔.. 又可以領養

http://www.rosybunny.com/
作者: cliff    時間: 2006-9-21 18:50:12

[quote:7902b2e113="MandyG室"]
我想帶佢去公園玩..等佢見下世面都好ma :zdevil: ...
係咪帶完佢番屋企 要洗白白架? 佢地會不會周圍"臭"?[/quote]

每次出完街都會同佢地兩個洗白白 - 其實都只係出過兩次 因為以前佢地細過的時候 身體唔咁好 有時要睇醫生 所以好少去街 - 兔仔個肚同腸胃唔係太好 所以要特別小心呀

咁佢地兩個好少係街"臭臭"喎 通常係自己的toilet或者係地磚
作者: cliff    時間: 2006-9-21 18:51:59

[quote:b72a6585b0="Tomato"]cliff 你隻兔仔好大隻呀!!
不過我隻佬話好鍾意兔仔呀!! [/quote]

Haha 個個朋友都話佢地好大隻呀 成隻"貓"咁 !! Muhaha !!
作者: Tomato    時間: 2006-9-21 19:13:04

點同佢地沖涼0架?
作者: Jess and Burns    時間: 2006-9-22 09:36:16

茄 可以去以下網站:
http://www.hkpet.net/big5/adopt/

有d 無人要既兔仔. 可以領養.
作者: 小恐龍    時間: 2006-10-5 11:11:53     標題: Re: 有無人養兔仔呢?

[quote:d7aceb0e7f="Tomato"]兔仔識唔識聽主人ge說話呢?

我friend養
似乎唔多聽話

仲要個個禮拜買草!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2