藍澄灣業主社群

標題: 你無人知廁所燈點換? [打印本頁]

作者: Mo仔媽媽    時間: 2006-9-9 22:25:07     標題: 你無人知廁所燈點換?

屋企厠所燈其實好耐之前已壞了一個炟,但依家連另一個炟都壞埋,試過想換又唔識開個假天花,依家要黑媽媽沖涼,好唔方便...點算好?

P.S.查實鏡前的燈一直都係壞的,那光管換完無幾耐又燒,換得幾次都係咁,所以索性一直無換.....有無得救?
作者: Hotcake    時間: 2006-9-10 02:24:35

個假天花其實向上頂就會打開 將厠所燈的其中一邊的假天花一塊塊咁移向一邊 然後伸個頭上去就可以看到厠所燈的底座 個燈罩其實可以整個拆下來 會有條錬連住個底座 然後便可以更換支光管 其實都幾簡單 如果唔明我講乜 可pm給我 我明天帶埋個梯 去你屋企幫你換 不過你要先準備兩支新的光管

至於塊境上面果支光管 我果個光管底座直情已經壞埋 換支新光管都唔曉著 唯有去對面長青村買個新的底座 好似係幾廿蚊 很簡單就換左 支新光管一插即著 得左 :idea:  所以你可以考慮換個底座 試下光管會唔會冇咁快壞
作者: FD    時間: 2006-9-10 13:26:17

HOTCAKE
射燈唔著又點搞,我連燈泡換了也不著。 :detective
作者: POON    時間: 2006-9-10 14:25:57

可問管理處點換 !
作者: FD    時間: 2006-9-10 16:24:13

問左管理員,他叫我上對面長青請師傅來修理,管理處冇師傅識整。
作者: Hotcake    時間: 2006-9-10 17:54:19

[quote:2246c9310a="FD"]HOTCAKE
射燈唔著又點搞,我連燈泡換了也不著。 :detective[/quote]

試下掹佢落黎再插過 郁下佢可能會著得番 我果個都係咁 因為個射燈就咁向上插住 日子耐左有可能會唔著 其實係接觸唔好 掹佢落黎再插過 得左 :idea:
作者: Hotcake    時間: 2006-9-10 17:58:14

不過如果都唔著 就有可能個底座壞左 咁唯有去隔離長青村問下個師傅 佢會教埋你點做 唔一定要佢親自上黎
作者: FD    時間: 2006-9-10 18:36:28

最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-10 19:23:59

[quote:0320070c36="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

整o左幾錢呀? 我個厠所光管個火牛都可能燒o左 換上新光管都唔著... :em06:
作者: Hotcake    時間: 2006-9-10 20:38:54

[quote:19f751c4fa="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

咁要整幾多錢? 其實個射燈都好哂電 因為開一陣都好鬼熱 所以我夏天會掹鬼左佢
作者: POON    時間: 2006-9-10 21:34:47

[quote:efe393fdf9="FD"]問左管理員,他叫我上對面長青請師傅來修理,管理處冇師傅識整。[/quote]

我之前係問管理處點換  不過我是走廊個燈壞了 :idea:
作者: Mo仔媽媽    時間: 2006-9-10 23:04:07

[quote:f067860999="Hotcake"]個假天花其實向上頂就會打開 將厠所燈的其中一邊的假天花一塊塊咁移向一邊 然後伸個頭上去就可以看到厠所燈的底座 個燈罩其實可以整個拆下來 會有條錬連住個底座 然後便可以更換支光管 其實都幾簡單 如果唔明我講乜 可pm給我 我明天帶埋個梯 去你屋企幫你換 不過你要先準備兩支新的光管

至於塊境上面果支光管 我果個光管底座直情已經壞埋 換支新光管都唔曉著 唯有去對面長青村買個新的底座 好似係幾廿蚊 很簡單就換左 支新光管一插即著 得左 :idea:  所以你可以考慮換個底座 試下光管會唔會冇咁快壞[/quote]

多謝講解....按你的建議,兩樣都整好咗...好開心!不過可惜,今日開出來睇,發現原來插燈的兩個位,一個就碎咗,一個就裂裂吓....好得人驚,所以老公只插返一支燈,而碎了個插燈位的就連條線都拆埋,怕漏電.....

其實覺得好離譜,我從來無攪過盞燈,都可以咁爛發,即係佢地安裝時已係咁....一唔係就係用料真係好差.....很危險呢...
作者: Hotcake    時間: 2006-9-11 00:06:22

我果個都係咁 我知道好多個鄰居都係咁 冇辦法 但係好似話可以買個新替換 唔知點換呢. :?:
作者: FD    時間: 2006-9-11 01:29:57

[quote:31e5e89b28="Hotcake"][quote:31e5e89b28="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

咁要整幾多錢? 其實個射燈都好哂電 因為開一陣都好鬼熱 所以我夏天會掹鬼左佢[/quote]
連料包工  $200
作者: grassman    時間: 2006-9-11 09:57:14

[quote:f3c4b44913="Eddy Lam"][quote:f3c4b44913="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

整o左幾錢呀? 我個厠所光管個火牛都可能燒o左 換上新光管都唔著... :em06:[/quote]

厠所光管好易換的,不用釘又不用縲絲,青衣村買了很多了,所以一問佢就識買俾你。

p.s. 唔好去美景個間水電鋪買,個款唔o岩的!
作者: Robert    時間: 2006-9-11 10:36:15

[quote:08156b8f38="Mo仔媽媽"]

多謝講解....按你的建議,兩樣都整好...好開心!不過可惜,今日開出來睇,發現原來插燈的兩個位,一個就碎,一個就裂裂....好得人驚,所以老公只插返一支燈,而碎了個插燈位的就連條線都拆埋,怕漏電.....
其實覺得好離譜,我從來無攪過盞燈,都可以咁爛發,即係佢地安裝時已係咁....一唔係就係用料真係好差.....很危險呢...[/quote]

可以參考o下以下文章︰
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=8983
作者: FD    時間: 2006-9-11 18:08:49

[quote:df70d1af89="Eddy Lam"][quote:df70d1af89="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

整o左幾錢呀? 我個厠所光管個火牛都可能燒o左 換上新光管都唔著... :em06:[/quote]
唔好意思,覆漏左你。
連料包工要$200,事前自己望過入去,睇到有好多電線要駁,所以都係搵師傅搞,昨日佢都搞左半粒鍾先搞掂。你自己都可以望入去,睇下可唔可以自己搞,或者叫領隊大人幫下手啦。
作者: grassman    時間: 2006-9-11 19:10:54

[quote:24abd88408="FD"][quote:24abd88408="Eddy Lam"][quote:24abd88408="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

唔好意思,覆漏左你。
連料包工要$200,事前自己望過入去,睇到有好多電線要駁,所以都係搵師傅搞,昨日佢都搞左半粒鍾先搞掂。你自己都可以望入去,睇下可唔可以自己搞,或者叫領隊大人幫下手啦。[/quote]

我講簡單係"厠所光管"。

你講多電線要駁應該係"鏡架轉盤上的水晶燈"!
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-11 20:51:15

[quote:f9d3a28b03="grassman"][quote:f9d3a28b03="Eddy Lam"][quote:f9d3a28b03="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

厠所光管好易換的,不用釘又不用縲絲,青衣村買了很多了,所以一問佢就識買俾你。

p.s. 唔好去美景個間水電鋪買,個款唔o岩的![/quote]

厠所光管我識換 但係個座可能壞o左 因為換o左新光管都唔著... :dead:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-11 20:53:13

[quote:853b6517dc="FD"][quote:853b6517dc="Eddy Lam"][quote:853b6517dc="FD"]最後都係冇計  叫左師傅來整,皆因火牛燒左,要成個換[/quote]

唔好意思,覆漏左你。
連料包工要$200,事前自己望過入去,睇到有好多電線要駁,所以都係搵師傅搞,昨日佢都搞左半粒鍾先搞掂。你自己都可以望入去,睇下可唔可以自己搞,或者叫領隊大人幫下手啦。[/quote]

唔緊要 今個星期日call師父上o黎睇睇先.
作者: gp    時間: 2006-11-12 10:06:56

請問廚房天花上d燈泡係點換?
作者: saga    時間: 2006-11-17 12:54:21

[quote:2580aa0ba9="gp"]請問廚房天花上d燈泡係點換?[/quote]

d 燈泡就咁拔出來架咋
但小心唔好整碎個燈座 因為燈座係好易碎架...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2