藍澄灣業主社群

標題: 賣定租好呀?? [打印本頁]

作者: kk and hiromi    時間: 2006-9-5 01:49:51     標題: 賣定租好呀??

小弟會在短時間內搬走 正煩於取捨賣樓定租出去好呀 any advice?! :roll:  :roll:
作者: grassman    時間: 2006-9-5 01:53:03

Oh! 點解搬呀?
作者: kk and hiromi    時間: 2006-9-5 02:38:42

因為多o左個小摩怪.......
作者: Robert    時間: 2006-9-5 10:10:33

[quote:2c117adf32="kk&hiromi"]因為多o左個小摩怪....... [/quote]
恭喜 kk&hiromi 多o左個小魔怪 :em19:

如果你地覺得 RC 住得舒服同埋交通可以接受既話,你地有冇諗過買 RC 既雙連單位呀?如果用你地既大單位去換雙連單位應該唔駛補好多錢架喎!我 o係地產鋪睇倒好似有雙連單位既放盤,你地不妨去睇 o下個盤先嗯!

如果你地一定要搬出去既話,咁你地諗住係再買樓定係租樓呀?以小弟既愚見覺得︰
1. 買樓--->有多餘錢--->留番 RC 既單位每年放租(一個長線既投資,又可以當儲錢,就算突然有經濟壓力既時候再賣都未遲,因為我覺得黎緊呢幾年個樓市都應該冇乜上落,但係長線黎講樓價都會升)
2. 買樓--->冇乜多餘錢--->賣左 RC 既單位,供樓係你地收入既四成之下最好,因為要預留一定既金額俾個小魔怪用。
3. 租樓--->有冇多餘錢都好--->留番 RC 既單位每年放租,因為每個月支出既差價,平既可能講緊五六千蚊左右,點解唔留番條路俾自己番轉頭呢?
以上純粹小弟一廂情願既睇法,最終都要睇 o下你地自己盆數先至可以決定! ops:
作者: grassman    時間: 2006-9-5 10:22:21

[quote:96dae5aef2="Robert"][quote:96dae5aef2="kk&hiromi"]因為多o左個小摩怪....... [/quote]
恭喜 kk&hiromi 多o左個小魔怪 :em19:

如果你地覺得 RC 住得舒服同埋交通可以接受既話,你地有冇諗過買 RC 既雙連單位呀?如果用你地既大單位去換雙連單位應該唔駛補好多錢架喎!我 o係地產鋪睇倒好似有雙連單位既放盤,你地不妨去睇 o下個盤先嗯!
[/quote]

若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足!
作者: Robert    時間: 2006-9-5 10:41:53

[quote:6bb401b8ad="grassman"]
若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足![/quote]
你賣哂手頭上 o的股票咪得 o羅,你唔捨得姐! :
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:
作者: grassman    時間: 2006-9-5 10:55:01

[quote:255b824d81="Robert"][quote:255b824d81="grassman"]
若是為小孩子搬屋,如果我有錢,我會揀搬出去,RC的小童設施不足![/quote]
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:[/quote]

你轉左行呀?
作者: Robert    時間: 2006-9-5 11:02:18

[quote:0b7c945005="grassman"][quote:0b7c945005="Robert"][quote:0b7c945005="grassman"]
下年橋底就起公園啦!仲有咁平既會所兒童活動,又有 L3 同埋空中花園既優閒設施仲唔夠,又有海濱長廊俾你散步同埋踏單車,附近又有其他球類活動場地,去街市、圖書館及室內運動場又好方便;另外,葵青區既校網又唔差,以咁平既樓價可以得到咁既環境,你仲想點? :em18:[/quote]

你轉左行呀?[/quote]
咁你同唔同意我以上所講嗯? :em12:
作者: diedsee    時間: 2006-9-5 13:13:48

yee...呢個 post 啱我
我想放租 但我又怕惡租客
我想放賣 但我又唔多想賣...好矛盾 :em18:
作者: Robert    時間: 2006-9-5 15:00:47

[quote:3630de3b19="diedsee"]yee...呢個 post .琝焮r
我想放賣 但我又唔多想賣...好矛盾 :em18:[/quote]

惡租客真係好難攪,雖然自己冇經驗,但係睇得多電視/雜誌都知道以前 o個d幾咁離譜,不過而家用新既租務條例黎監管,應該對業主既保障大過租客架播,所以我諗妳唔駛咁驚喎!新租務條例下,業主同租客係可自行履定任何條款的租約,可以一年死約又得、兩年又得、有生約又得、冇又得、邊個可以行使生約 or 雙方都得,業主有權利以一個月通知租客終止租約,總之雙方協議啦。
http://www.hkclic.org/ch/topics/landlord_tenant/failureToPayRent/index.shtml

至於賣定唔賣,就好似我 o係前面所講咁,睇自己盆數係點,先至可以決定! :detective
作者: grassman    時間: 2006-9-5 16:31:42

[quote:781c300e02="Robert"][quote:781c300e02="grassman"]

橋底公園 -起左睇咩樣先講啦,可能政府認為藍澄灣是商業地方,無居民、無小朋友,起D 九唔搭八的設施。 話時話,可唔可以預先知個設計或類別?或建議政府起D咩設施呢?

咁平既會所兒童活動 -幾時會所可開埋L7,依家個會所function room,我個女起步都未入2波就到尾啦!

L3 同埋空中花園既優閒設施 - 你自己話啦!
作者: Robert    時間: 2006-9-5 16:42:09

[quote:e6622a104a="grassman"]
橋底公園 -起左睇咩樣先講啦,可能政府認為藍澄灣是商業地方,無居民、無小朋友,起D 九唔搭八的設施。 話時話,可唔可以預先知個設計或類別?或建議政府起D咩設施呢?

[/quote]
遲d出左設計草圖跟住會有咨詢喎! :detective
作者: grassman    時間: 2006-9-5 16:54:43

[quote:554bae1427="Robert"][quote:554bae1427="grassman"]

[/quote]
遲d出左設計草圖跟住會有咨詢喎! :detective[/quote]

我冇乜要求,只希望有一大片草地,一個綜合遊戲架,一排鞦韆。

(有剩地方的話就起個足球場,加個籃球場,一個細細地既體育館,有個玩模型船既水池,有埋老人健身徑,起埋個Driving Range就一流啦!旁邊仲可用作War Game 場!)
作者: grassman    時間: 2006-9-5 16:59:35     標題: Re: 賣定租好呀??

[quote:e77bb9dccd="kk&hiromi"]小弟會在短時間內搬走 正煩於取捨賣樓定租出去好呀 any advice?! :roll:  :roll:[/quote]

西遊左咁耐,Sorry!

唔好煩啦,賣左算數喇!
作者: Robert    時間: 2006-9-5 17:14:28

[quote:0474be925e="grassman"]

(有剩地方的話就起個足球場,加個籃球場,一個細細地既體育館,有個玩模型船既水池,有埋老人健身徑,起埋個Driving Range就一流啦!旁邊仲可用作War Game 場!)[/quote]

區議會因考慮我地不斷既訴求,臨時撥款一千五百萬內,俾康文署起公園,撥款只夠興建部份基本設施炸,點起倒你講 o個d咩玩模型船既水池,War Game 同Driving Range場地呀! :em16:
作者: POON    時間: 2006-9-7 16:22:35

[quote:2a54e88739="diedsee"]yee...呢個 post 啱我
我想放賣 但我又唔多想賣...好矛盾 :em18:[/quote]

也是我的心聲 !  :em12:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-7 18:10:11

[quote:66260bb4f5="Robert"][quote:66260bb4f5="grassman"]

(有剩地方的話就起個足球場,加個籃球場,一個細細地既體育館,有個玩模型船既水池,有埋老人健身徑,起埋個Driving Range就一流啦!旁邊仲可用作War Game 場!)[/quote]

區議會因考慮我地不斷既訴求,臨時撥款一千五百萬內,俾康文署起公園,撥款只夠興建部份基本設施炸,點起倒你講 o個d咩玩模型船既水池,War Game 同Driving Range場地呀! :em16:[/quote]

唔知預計要幾耐先起好呢?  :?:
作者: grassman    時間: 2006-9-7 18:19:19

[quote:0cff51fd49="Eddy Lam"][quote:0cff51fd49="Robert"][quote:0cff51fd49="grassman"]

區議會因考慮我地不斷既訴求,臨時撥款一千五百萬內,俾康文署起公園,撥款只夠興建部份基本設施炸,點起倒你講 o個d咩玩模型船既水池,War Game 同Driving Range場地呀! :em16:[/quote]

唔知預計要幾耐先起好呢?  :?:[/quote]

隔一日姐,點解少左500萬o架!明明寫2000萬喎,邊個落格! :twisted:
作者: Robert    時間: 2006-9-8 10:06:38

[quote:dd519eb04f="grassman"][quote:dd519eb04f="Eddy Lam"]
唔知預計要幾耐先起好呢?  :?:<---相關部門話二零零八年喎!等零七年頭我地睇倒個設計草圖先可以肯定! :dead: [/quote]

隔一日姐,點解少左500萬o架!明明寫2000萬喎,邊個落格! :twisted:<---唔係隔一日,係隔十五分鐘,你長期 on-line 做咩架!咁都睇唔倒;因為 o係葵青區議會既康樂及文化委員會既2006年6月8日既第二次會議記錄內,寫左康文署提出用一千五百萬以內和使用部分用地建成一個公園,所以我咪改番囉![/quote]
作者: grassman    時間: 2006-9-8 11:24:08

係我部電腦長期On-line,我唔係長期Avaliable!

回正題:
我作為身住RC人,我會希望業主自住多D,因為始終自己物業會愛錫多D! :mrgreen:
作者: Henry So    時間: 2006-9-11 00:29:59

[quote:0837c5d070="OON"][quote:0837c5d070="diedsee"]yee...呢個 post 啱我

也是我的心聲 !  :em12:[/quote]

me too!
作者: grassman    時間: 2006-9-11 09:45:11

昨日有個朋友告訴我話想買RC(細單位),他們已現場睇了兩次樓,有意出售的鄰居可請PM我(座、單位、叫價),我會轉告朋友。
作者: diedsee    時間: 2006-9-12 13:18:20

家下d價叫幾多ar?
留下中原話細單位 hk$1.75m
作者: Kiliyan    時間: 2006-9-12 13:49:18

[quote:2ca39d068b="diedsee"]家下d價叫幾多ar?
留下中原話細單位 hk$1.75m[/quote]

嘩...咁低既~  :sweat:
作者: POON    時間: 2006-9-12 15:43:58

[quote:1d46b3e07e="diedsee"]家下d價叫幾多ar?
留下中原話細單位 hk$1.75m[/quote]

:nowords:  :nowords:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2