藍澄灣業主社群

標題: 估o下呢度係邊度黎? [打印本頁]

作者: hales    時間: 2006-8-22 23:26:07     標題: 估o下呢度係邊度黎?

借人地張相用一下 :shock:

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-23 01:07:51

係吾係青衣碼頭呀! ops:
作者: sunday    時間: 2006-8-23 12:22:27

Rambler Crest? :em04:
作者: POON    時間: 2006-8-23 12:58:29

藍澄灣 !
作者: milk    時間: 2006-8-23 13:30:21

將軍澳?
作者: wychan    時間: 2006-8-23 13:42:03

應該係地盆黎架
作者: grassman    時間: 2006-8-23 13:43:07

Q. 估o下呢度係邊度黎?

A1. 藍澄灣業主社群 網頁
A2. 海邊
作者: hales    時間: 2006-8-23 13:49:25

:sweat:

右上角係長青村......
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-23 14:01:41

[quote:fa7912ff42="hales"]:sweat:

右上角係長青村......[/quote]
不過前面個座一定吾係 RC 喎! :wink:
作者: simon_lhy    時間: 2006-8-23 14:15:01     標題: Re: 估o下呢度係邊度黎?

[quote:da72ef00fd="hales"]借人地張相用一下 :shock:

[/quote]

青衣工業中心 即係近南橋附近
(即係由RAMBLER PLAZA一路沿海邊行 過南橋底(即海關)後 左手面的工廠(近海欣花園). 後面可見到涌美路 旁邊是青梅及青揚樓.

呢幅相77年之後影(因為長青村在77年落成) 大約是80-85年左右.

hales 對碼?
作者: hales    時間: 2006-8-23 16:41:53

according to 影相果個人所講
張相係1977年影的 位置係青衣的臨屋區 即係..個地盤位置就係而家既RC
不過唔係起緊RC 後邊個山波....即係美景花園的位置 :mrgreen:
作者: Robert    時間: 2006-8-23 16:45:42

[quote:1133357cce="hales"]according to 影相果個人所講
張相係1977年影的 位置係青衣的臨屋區 即係..個地盤位置就係而家既RC
不過唔係起緊RC 後邊個山波....即係美景花園的位置 :mrgreen:[/quote]

想証實既話,就要 kyu 黎答啦!因為佢話佢住 o左青衣二十幾三十年喎! :
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-23 18:03:19

[quote:782d000492="hales"]according to 影相果個人所講
不過唔係起緊RC 後邊個山波....即係美景花園的位置 :mrgreen:[/quote]
當時好似未起完,乜臨屋會起咁高o既咩?! :?:
作者: 加菲 Melody    時間: 2006-8-24 09:28:30

這裡不是涌美路?這公屋好像是青楊樓地盤是偉力工業大廈.
作者: gp    時間: 2006-8-24 23:32:09

我都覺得地盤是偉力工業大廈.

因為當時rc前身o既青衣的臨屋區是一層石屎加鐵皮屋 無咁高. 再加上當年美景對面 即而家露天停車場有幾個油庫 而唔會係一個空地.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-25 00:07:09

[quote:f1e3465952="gp"]我都覺得地盤是偉力工業大廈.

因為當時rc前身o既青衣的臨屋區是一層石屎加鐵皮屋 無咁高. 再加上當年美景對面 即而家露天停車場有幾個油庫 而唔會係一個空地.[/quote]
咁係吾係青衣碼頭o姐! :face13:
作者: grassman    時間: 2006-8-25 01:37:08

[quote:82c90508c4="Jeffrey & Shirley"][quote:82c90508c4="gp"]我都覺得地盤是偉力工業大廈.

因為當時rc前身o既青衣的臨屋區是一層石屎加鐵皮屋 無咁高. 再加上當年美景對面 即而家露天停車場有幾個油庫 而唔會係一個空地.[/quote]
咁係吾係青衣碼頭o姐! :face13:[/quote]

唔係啦!青衣碼頭係填海番黎的!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-25 02:00:43

我意思係:起緊o個座係青衣工業中心。
作者: hales    時間: 2006-8-25 08:18:54

[quote:f9bb44319d="Jeffrey & Shirley"][quote:f9bb44319d="gp"]我都覺得地盤是偉力工業大廈.

咁係吾係青衣碼頭o姐! :face13:[/quote]

極其量都可以因為攝影角度的問題 個地盤都可以係南橋則的第一座工業大廈
但一定唔會係青衣碼頭囉..................=.=

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2