藍澄灣業主社群

標題: 好耐以前既香港小學生最「潮」的IQ題 [打印本頁]

作者: Robert    時間: 2006-8-22 10:24:48     標題: 好耐以前既香港小學生最「潮」的IQ題

《信報》某專欄刊出香港小學生最「潮」的笑話IQ題,現供諸同好:

問題
1. 一枝火柴被人打傷頭部,入醫院包紮了傷口之後,變成了什麼?

2. 午餐肉每次見到公仔麵都會打公仔麵,但有一次午餐肉見到意大利粉,午餐肉卻依然打意大利粉。為什麼?

3. 黑社會人物最愛什麼動物?

4. 為什麼三文魚生和海膽魚生路上迎面而行,互相見到對方,但都不打招呼?

5. 在一個由家庭主婦辦的烹飪班裡,黃太教蓮蓉飽、李太教芝麻包,誰教叉燒包?

6. 兔仔小妹拒絕了斑馬哥哥的愛,為什麼?

7. 香港的肥仔多數姓什麼?

8. 國內樣樣都可以是假的,但有一樣一定是「真」的,那是什麼?
作者: Jess and Burns    時間: 2006-8-22 10:38:17     標題: Re: 好耐以前既香港小學生最「潮」的IQ題

1. 一枝火柴被人打傷頭部,入醫院包紮了傷口之後,變成了什麼?綿花棒

2. 午餐肉每次見到公仔麵都會打公仔麵,但有一次午餐肉見到意大利粉,午餐肉卻依然打意大利粉。為什麼? 因為午餐肉以為公仔麵電左負離子.
作者: grassman    時間: 2006-8-22 11:10:24

3. 斑馬
作者: grassman    時間: 2006-8-22 11:12:13

5. 黃太和李太
作者: grassman    時間: 2006-8-22 11:13:05

7. 死
作者: H and H    時間: 2006-8-22 11:35:08

6.因為身上有紋身係壞人
作者: Ice    時間: 2006-8-22 11:41:03

4. 為什麼三文魚生和海膽魚生路上迎面而行,互相見到對方,但都不打招呼?
因為大家都唔熟

5. 在一個由家庭主婦辦的烹飪班裡,黃太教蓮蓉飽、李太教芝麻包,誰教叉燒包?
程尋磨

8. 國內樣樣都可以是假的,但有一樣一定是「真」的,那是什麼?
假貨
作者: wychan    時間: 2006-8-22 11:45:46

7. 香港的肥仔多數姓什麼?
死...
作者: grassman    時間: 2006-8-22 11:45:59

[quote:ee6236d372="Ice"]4. 為什麼三文魚生和海膽魚生路上迎面而行,互相見到對方,但都不打招呼?
因為大家都唔熟

程尋磨

假貨[/quote]

係喎! h:
作者: Robert    時間: 2006-8-22 11:57:16

你地睇 o下,我地 RC 幾多精英,快夾準!
答案︰
1 一枝火柴被人打傷頭部,入醫院包紮了傷口之後,變成了什麼?
棉花棒
2 午餐肉每次見到公仔麵都會打公仔麵,但有一次午餐肉見到意大利粉,午餐肉卻依然打意大利粉。為什麼?
午餐肉話公仔麵唔好以為用做負離子我就唔認得你
3 黑社會人物最愛什麼動物?
班馬
4 為什麼三文魚生和海膽魚生路上迎面而行,互相見到對方,但都不打招呼?
佢地都唔熟

5 在一個由家庭主婦辦的烹飪班裡,黃太教蓮蓉飽、李太教芝麻包,誰教叉燒包?
清侵磨教叉燒包

6 兔仔小妹拒絕了斑馬哥哥的愛,為什麼?
因為佢媽媽話有紋身既都唔係好人

7 香港的肥仔多數姓什麼?

8 國內樣樣都可以是假的,但有一樣一定是「真」的,那是什麼?
d假野係真係假野
作者: Robert    時間: 2006-8-22 12:00:07

[quote:15c622746d="wychan"]7. 香港的肥仔多數姓什麼?
死...[/quote]

咁你會點樣稱呼我同埋 Jeffrey 呀? 8)
作者: wychan    時間: 2006-8-22 12:20:29

[quote:390cd6ba96="Robert"][quote:390cd6ba96="wychan"]7. 香港的肥仔多數姓什麼?

咁你會點樣稱呼我同埋 Jeffrey 呀? 8)[/quote]

:em18: 你地唔係姓....靚...架咩... :em20:
作者: Robert    時間: 2006-8-22 14:07:18

[quote:54d6272ffb="wychan"][quote:54d6272ffb="Robert"][quote:54d6272ffb="wychan"]7. 香港的肥仔多數姓什麼?

咁你會點樣稱呼我同埋 Jeffrey 呀? 8)[/quote]

:em18: 你地唔係姓....靚...架咩... :em20:[/quote]

算你知機!好呢個星期六過黎我屋企,我請你飲五十度既酒! :em12:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-23 01:14:40

[quote:df129d7eee="Robert"][quote:df129d7eee="wychan"][quote:df129d7eee="Robert"][quote:df129d7eee="wychan"]7. 香港的肥仔多數姓什麼?

:em18: 你地唔係姓....靚...架咩... :em20:[/quote]

算你知機!好呢個星期六過黎我屋企,我請你飲五十度既酒! :em12:[/quote]
我改左姓都吾知添! :?:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2