藍澄灣業主社群

標題: 大家小心,入黎睇睇。 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-17 23:30:57     標題: 大家小心,入黎睇睇。

大家要小心,我地附近有人玩野,o係道四維撞人密碼。 :evil:
大家要加強個人密碼,以防比人撞中。 :x
作者: grassman    時間: 2006-8-17 23:42:51     標題: Re: 大家小心,入黎睇睇。

[quote:f586f5e257="Jeffrey & Shirley"]大家要小心,我地附近有人玩野,o係道四維撞人密碼。 :evil:
大家要加強個人密碼,以防比人撞中。 :x[/quote]

邊度的密碼?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-17 23:56:35

自己家裡部電腦,Windows 登入既密碼呀!
比佢撞中,小則中毒,大則被人入侵。 :em03:
作者: H and H    時間: 2006-8-18 00:01:15

??? 唔係好明
作者: stephenyeong    時間: 2006-8-18 00:17:07

一向都有人撞密碼啦
我以前都玩過用d network scanner 週維scan 啦.

我公司部desktop 開o左個firewall 兩日就有人撞sql service個password.
成個security log都是fail message.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 00:41:38

但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x
作者: stephenyeong    時間: 2006-8-18 08:44:57

[quote:9ddeaa3888="Jeffrey & Shirley"]但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x[/quote]

你個ftp server 有無個function block source IP ?
出面好多ftp server 都有防hack功能
連續 fail 幾次就block 一個source ip 幾分鐘.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 09:38:29

[quote:77772a43e9="stephenyeong"][quote:77772a43e9="Jeffrey & Shirley"]但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x[/quote]

你個ftp server 有無個function block source IP ?
連續 fail 幾次就block 一個source ip 幾分鐘.[/quote]
我用緊 Windows 內置既 FTP Server 比較簡單,不過應該有此 Function,要 check 一 check。 :wink:
作者: diedsee    時間: 2006-8-18 10:20:15

唔明wor
我點知有冇比人撞呀?
作者: saga    時間: 2006-8-18 10:20:35

[quote:692cbcdf6a="stephenyeong"]一向都有人撞密碼啦
我以前都玩過用d network scanner 週維scan 啦.

我公司部desktop 開o左個firewall 兩日就有人撞sql service個password.
成個security log都是fail message.[/quote]

我公司個  Mail Server SQL 都成日有人撞 password
security log 滿哂 fail message
佢地會撞d 好common 既 login & password
盡量唔好用 admin pc common server 同埋 david mary 呢d人名做login name.
作者: saga    時間: 2006-8-18 10:22:57

[quote:df55515586="stephenyeong"][quote:df55515586="Jeffrey & Shirley"]但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x[/quote]

連續 fail 幾次就block 一個source ip 幾分鐘.[/quote]

我有隻ftp server 可以set 數次 failure 之後暫時block 個ip or 永遠block 個ip.
積肥兄 你個ftp 可能層經公開過 所以d 人咪撞ip 攻擊你個 server.
小心有 hacker 入住左RC  8)
作者: saga    時間: 2006-8-18 10:23:58

[quote:2c62c05116="Jeffrey & Shirley"][quote:2c62c05116="stephenyeong"][quote:2c62c05116="Jeffrey & Shirley"]但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x[/quote]

我用緊 Windows 內置既 FTP Server 比較簡單,不過應該有此 Function,要 check 一 check。 :wink:[/quote]

IIS 唔掂喎
俾人撞到 你個windows 就不設防喇
作者: saga    時間: 2006-8-18 10:26:43

試下係 router 同 server 轉左個ftp port ...
俾佢撞得多 你個 service 都好多bandwidth 無左 又好易hang service...
Hang Service Attack 呀! 小心小心

但轉 port 就當然用既時候無咁方便 由期好多人唔用ftp client 而係用 IE 來 access FTP
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 10:58:25

[quote:6cddb9d8ce="diedsee"]唔明wor
我點知有冇比人撞呀?[/quote]
你地 Windows 要吾要比 password 先可以 Login 傢?如果吾洗即係無 Password,就要小心比人撞中你個 Login Name。
因為 Windows XP 安裝時,都吾需要人落番個 Password,所以好容易比黑客撞中。
如果大家要係 Windows XP 加番個密碼,可以咁造:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 11:01:29

Continue
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 11:07:46

[quote:2a7a016686="saga"][quote:2a7a016686="Jeffrey & Shirley"][quote:2a7a016686="stephenyeong"][quote:2a7a016686="Jeffrey & Shirley"]但係佢同一時間撞我我部電腦個 FTP Server 個 Administrator Password,下午六點就開始撞,十點幾又開始過。 :x[/quote]

我用緊 Windows 內置既 FTP Server 比較簡單,不過應該有此 Function,要 check 一 check。 :wink:[/quote]

IIS 唔掂喎
俾人撞到 你個windows 就不設防喇[/quote]
真係要諗諗佢,轉用其他 FTP Server。 8)
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 11:10:25

[quote:f03dc06a0a="saga"]試下係 router 同 server 轉左個ftp port ...
俾佢撞得多 你個 service 都好多bandwidth 無左 又好易hang service...
Hang Service Attack 呀! 小心小心

但轉 port 就當然用既時候無咁方便 由期好多人唔用ftp client 而係用 IE 來 access FTP[/quote]
咁!我個 FTP 都係自己用o姐!無乜所為。 :wink:
作者: Robert    時間: 2006-8-18 11:15:05

對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 11:47:37

[quote:40543cc2e2="Robert"]對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:[/quote]
RC 維修及保養特派專員 - Saga 陳應該可以幫到你。 :
P.S. 上次講開雪梨支手寫板,已經攪掂。
因每次安裝時都出現:”C:\Windows\system32\autoexec.nt 檔案不是 Win32 xxxxx.......”就要 ignore 左佢。解決方法就係用番隻 Windows XP 碟 爆番幾個檔案:autoexec.nt、config.nt 同埋 command.com 就攪掂,吾洗重裝 Windows 算夠運。
作者: hales    時間: 2006-8-18 11:50:42

有問題喎? 你部腦係直plug條boardband去PC???
你有無經過 router先再去PC的?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 12:00:45

[quote:a20027dcc2="hales"]有問題喎? 你部腦係直plug條boardband去PC???
你有無經過 router先再去PC的?[/quote]
直插上網 ,無經 Router。 :zdevil:
作者: hales    時間: 2006-8-18 12:03:12

[quote:df3a38b05c="Jeffrey & Shirley"][quote:df3a38b05c="hales"]有問題喎? 你部腦係直plug條boardband去PC???
直插上網 ,無經 Router。 :zdevil:[/quote]

咁祝你生活愉快........... :

都好既 夜晚無聊既時候可以有多o的野做..... :mrgreen:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 12:32:45

[quote:6d71bd4354="hales"][quote:6d71bd4354="Jeffrey & Shirley"][quote:6d71bd4354="hales"]有問題喎? 你部腦係直plug條boardband去PC???
直插上網 ,無經 Router。 :zdevil:[/quote]

咁祝你生活愉快........... :

都好既 夜晚無聊既時候可以有多o的野做..... :mrgreen:[/quote]
托賴!咁耐以來,都係尋晚先見到個 Event Log 有 D 咁既問題o姐!
無駁 router 出街而又無 set Password 既大眾都咁安心上網,我又點會有好多野做呢? :
作者: saga    時間: 2006-8-18 15:02:09

[quote:95f34b566f="Robert"]對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:[/quote]

你部野乜問題呀?
我上去幫你睇睇啦  
作者: saga    時間: 2006-8-18 15:08:12

[quote:ca37c0fee1="Jeffrey & Shirley"][quote:ca37c0fee1="Robert"]對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:[/quote]
RC 維修及保養特派專員 - Saga 陳應該可以幫到你。 :
因每次安裝時都出現:”C:\Windows\system32\autoexec.nt 檔案不是 Win32 xxxxx.......”就要 ignore 左佢。解決方法就係用番隻 Windows XP 碟 爆番幾個檔案:autoexec.nt、config.nt 同埋 command.com 就攪掂,吾洗重裝 Windows 算夠運。[/quote]

C:\Windows\system32\autoexec.nt 檔案不是 Win32 xxxxx.......
有時有某d第三軟件改左個 autoexec.nt 既內容 但通常都有做一個 .bak backup.
以前我試過一次 手頭無碟 我係同一個目錄下見到個 autoexec.nt.old 既file same size 跟手boot to recovery console fixboot rename 返個file 起機 掂 XP CD  都唔使用到

係而家間公司養尊處休 無以前咁多support 做 退化喇  
作者: saga    時間: 2006-8-18 15:11:42

[quote:134aa1671d="Jeffrey & Shirley"]托賴!咁耐以來,都係尋晚先見到個 Event Log 有 D 咁既問題o姐!
無駁 router 出街而又無 set Password 既大眾都咁安心上網,我又點會有好多野做呢? :[/quote]

當你唔知有危險 咁就會安心架喇  
你可以用草Sir 終極技 "你睇佢唔到 ... " 咁就又安心又唔使整  :
你直駁無問題既 開住個windows firewall 或者裝個 zone alarm norton internet security 都夠安全架
作者: stephenyeong    時間: 2006-8-18 15:12:30

[quote:f02df769b3="Jeffrey & Shirley"]
托賴!咁耐以來,都係尋晚先見到個 Event Log 有 D 咁既問題o姐!
無駁 router 出街而又無 set Password 既大眾都咁安心上網,我又點會有好多野做呢? :[/quote]

我一向都是under firewall
Manage the known and allowed deny all else.
作者: grassman    時間: 2006-8-18 15:14:50

[quote:00d44a3f79="saga"][quote:00d44a3f79="Jeffrey & Shirley"]托賴!咁耐以來,都係尋晚先見到個 Event Log 有 D 咁既問題o姐!

當你唔知有危險 咁就會安心架喇  
你可以用草Sir 終極技 "你睇佢唔到 ... " 咁就又安心又唔使整  :
你直駁無問題既 開住個windows firewall 或者裝個 zone alarm norton internet security 都夠安全架[/quote]

無諗過係咁好用! :mrgreen:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 15:24:03

[quote:e85a24d235="saga"][quote:e85a24d235="Robert"]對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:[/quote]

你部野乜問題呀?
我上去幫你睇睇啦  [/quote]
單身果然方便 D。 :
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 15:26:43

[quote:e81007e39c="saga"][quote:e81007e39c="Jeffrey & Shirley"][quote:e81007e39c="Robert"]對於好似我 lee d 電腦白痴黎講,都唔知你地講緊 d 乜野?我淨係想問邊個得閑,搵晚上黎我屋企幫我整呀? :zdevil:[/quote]
因每次安裝時都出現:”C:\Windows\system32\autoexec.nt 檔案不是 Win32 xxxxx.......”就要 ignore 左佢。解決方法就係用番隻 Windows XP 碟 爆番幾個檔案:autoexec.nt、config.nt 同埋 command.com 就攪掂,吾洗重裝 Windows 算夠運。[/quote]

C:\Windows\system32\autoexec.nt 檔案不是 Win32 xxxxx.......
有時有某d第三軟件改左個 autoexec.nt 既內容 但通常都有做一個 .bak backup.
以前我試過一次 手頭無碟 我係同一個目錄下見到個 autoexec.nt.old 既file same size 跟手boot to recovery console fixboot rename 返個file 起機 掂 XP CD  都唔使用到

係而家間公司養尊處休 無以前咁多support 做 退化喇  [/quote]
佢部機直頭,連o個幾個 file 都無,所以先要用碟還原。 :dead:
好彩都好順利。 h:
作者: grassman    時間: 2006-8-18 15:31:06

[quote:e778acd491="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

唔覺意有感而發! :em17:
作者: saga    時間: 2006-8-18 16:05:28

[quote:589cb2fa02="Jeffrey & Shirley"]佢部機直頭,連o個幾個 file 都無,所以先要用碟還原。 :dead:
好彩都好順利。 h:[/quote]

快手整返個ghost image
一勞永逸   :
作者: Robert    時間: 2006-8-18 16:17:49

[quote:a8579d1015="grassman"][quote:a8579d1015="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

唔覺意有感而發! :em17:[/quote]
太平紳士出巡~~~阿肥仔,你係咪有投訴,你唔駛驚架,講出黎嗯!我會幫你申訴架播,我仲會保護你潻! 8)
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 16:34:44

[quote:a90e4f4089="grassman"][quote:a90e4f4089="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

這是眾所周知既事!
不過好似你有同感多 D 喎!咁敏感o既你! :
作者: Robert    時間: 2006-8-18 16:38:29

[quote:894658a19a="Jeffrey & Shirley"][quote:894658a19a="grassman"][quote:894658a19a="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

這是眾所周知既事!
不過好似你有同感多 D 喎!咁敏感o既你! :[/quote]
都話你有投訴架啦!快 d 講 8)
作者: grassman    時間: 2006-8-18 16:47:09

[quote:4628a1ed66="Jeffrey & Shirley"][quote:4628a1ed66="grassman"][quote:4628a1ed66="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

這是眾所周知既事!
不過好似你有同感多 D 喎!咁敏感o既你! :[/quote]

你D暗示咁明,係人都睇得出,
你唔好叉去第二度喇,有心事咪講出黎o羅,講o左會舒服D! :mrgreen:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 16:52:05

[quote:2626c978c9="Robert"][quote:2626c978c9="grassman"][quote:2626c978c9="Jeffrey & Shirley"]單身果然方便 D。 :[/quote]

太平紳士出巡~~~阿肥仔,你係咪有投訴,你唔駛驚架,講出黎嗯!我會幫你申訴架播,我仲會保護你潻! 8)[/quote]
有呀!有呀!大人。
在下有鄰居草民佢好似有難言之忍,你最好去幫下佢啦!
記得佢幫手保守埋個秘密,千萬吾好比佢既........ 哦...救命呀!記得幫佢呀......... :dead:
作者: Robert    時間: 2006-8-18 17:07:15

[quote:3d9fe2f5f7="Jeffrey & Shirley"]
有呀!有呀!大人。
記得佢幫手保守埋個秘密,千萬吾好比佢既........ 哦...救命呀!記得幫佢呀......... :dead:[/quote]

阿草,你睇o下,你o的鄰居幾咁底得諗,明知 lee 個問題對佢黎講係死穴,都咁為你,我諗你對佢都要有番 d 表示至得啦! :em12:
作者: grassman    時間: 2006-8-18 17:34:56

[quote:058609ae80="Robert"][quote:058609ae80="Jeffrey & Shirley"]
有呀!有呀!大人。
記得佢幫手保守埋個秘密,千萬吾好比佢既........ 哦...救命呀!記得幫佢呀......... :dead:[/quote]

阿草,你睇o下,你o的鄰居幾咁底得諗,明知 lee 個問題對佢黎講係死穴,都咁為你,我諗你對佢都要有番 d 表示至得啦! :em12:[/quote]

條肥仔都係有難言之忍,唔方便係度招供(因呢樹有高密集監聽系統24小時監視),算啦,通常打上電台講心事D人都係話幫朋友問,如果我可方便你o既,我都可幫你受! :

聲音演繹:[我...(唔係)我鄰居結左婚一年...(又講錯)係幾年,生活過得.... :em01: ...晚晚返到屋企.... :em01: .....電腦又...... :em01: .... :em01:  :em01:  :em01: ...]

後面已經分唔到係喊聲還是電話接收不良的沙沙聲…
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-18 19:38:57

[quote:722d6e94e5="grassman"][quote:722d6e94e5="Robert"][quote:722d6e94e5="Jeffrey & Shirley"]
有呀!有呀!大人。

阿草,你睇o下,你o的鄰居幾咁底得諗,明知 lee 個問題對佢黎講係死穴,都咁為你,我諗你對佢都要有番 d 表示至得啦! :em12:[/quote]

條肥仔都係有難言之忍,唔方便係度招供(因呢樹有高密集監聽系統24小時監視),算啦,通常打上電台講心事D人都係話幫朋友問,如果我可方便你o既,我都可幫你受! :

聲音演繹:[我...(唔係)我鄰居結左婚一年...(又講錯)係幾年,生活過得.... :em01: ...晚晚返到屋企.... :em01: .....電腦又...... :em01: .... :em01:  :em01:  :em01: ...]

後面已經分唔到係喊聲還是電話接收不良的沙沙聲…[/quote]
睇黎你真係被壓迫到走投無路,開始思覺失調,去睇下醫生好 D 喎! :em17:
係吾係因為家中女性太多,開始發覺自己....,都係快 D 睇下醫生啦! :
作者: grassman    時間: 2006-8-18 19:55:26

收工!唔鬼采你啦! 8)

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2