藍澄灣業主社群

標題: 廚櫃門較 [打印本頁]

作者: sunday    時間: 2006-8-17 14:58:31     標題: 廚櫃門較

下排的櫥櫃門很多較位已經鬆了,更甚者有一隻已經脫了 :dead: ...請問大家怎樣更換呢?謝謝 :idea:
作者: grassman    時間: 2006-8-17 15:25:24

換左過鉸去!
作者: sunday    時間: 2006-8-17 15:28:41

yes thank you gm.

i mean where i can buy that thing or replace with something different as i think the original one is fragile...

thx :wink:
作者: grassman    時間: 2006-8-17 15:40:09

門鉸唔影響外觀,你大可換一些耐用的,本身廚櫃是木做的,安裝應該不成問題。
作者: P女    時間: 2006-8-17 17:22:27

[quote:b8dc6370d3="sunday"]yes thank you gm.

i mean where i can buy that thing or replace with something different as i think the original one is fragile...

thx :wink:[/quote]

你到對面0既街市五金鋪問下 我之前房間把銷壞左 我一講佢已經知道係乜款
作者: hales    時間: 2006-8-17 17:44:58

[quote:c5756c663e="grassman"]門鉸唔影響外觀,你大可換一些耐用的,本身廚櫃是木做的,安裝應該不成問題。[/quote]

我返去睇睇個款先 因為唔係隻隻門較安裝方法都係一樣的
最普通果o的係就咁扭幾口螺絲 但係有o的係要係個門 同埋櫃
都要 cut 一條坑 再將個同較既一部份藏入櫃壁同門壁的
如果係要cut坑果隻的話 就要配返一樣款既門較先ok 如果唔係
你係裝唔到上去 或者裝到但係個門會關唔貼...
作者: grassman    時間: 2006-8-17 18:01:35

[quote:0c29f3bb6a="hales"][quote:0c29f3bb6a="grassman"]門鉸唔影響外觀,你大可換一些耐用的,本身廚櫃是木做的,安裝應該不成問題。[/quote]

如果係要cut坑果隻的話 就要配返一樣款既門較先ok 如果唔係
你係裝唔到上去 或者裝到但係個門會關唔貼...[/quote]

RC係前者!

p.s. 過4千個post 啦! :mrgreen:
作者: hales    時間: 2006-8-17 19:32:01

[quote:4ef31527aa="grassman"][quote:4ef31527aa="hales"][quote:4ef31527aa="grassman"]門鉸唔影響外觀,你大可換一些耐用的,本身廚櫃是木做的,安裝應該不成問題。[/quote]

你係裝唔到上去 或者裝到但係個門會關唔貼...[/quote]

RC係前者!

p.s. 過4千個post 啦! :mrgreen:[/quote]

唔係喎 我睇到係後者.....=.=
你留意o下門果邊 係saw左個孔 再將個門較藏左落去的
咁應該最好係拆一隻出黎再去配一對 (換門較最好係上下較一齊換....)
作者: sunday    時間: 2006-8-17 23:31:13

thank you for your kind searching

then...do u think that it is worth to ask the "five gold see fu" to fix it? :?:
作者: saga    時間: 2006-8-18 11:38:06

RC 應該係有坑o個隻 可以問下積肥兄 佢好似有研究過
當然 cut 唔到個坑 都可以靠鑽螺絲

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2