藍澄灣業主社群

標題: 朝早向長青搭948 [打印本頁]

作者: Fresco    時間: 2006-8-14 17:49:49     標題: 朝早向長青搭948

各位好,小弟買左呢度,二個月後度會搬搬入黎架啦 因為我同太太都係向對面海返工,所以想問下朝早向長青搭948 會唔會架架都太多人上唔到車呢?
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-14 21:58:09

最好預早少少出門口啦 因為有時癲起上o黎 連飛34班車都試過ga... :em18: 不過就算你上到車都係得企位(星期六除外) 但通常去到上環信德個站就有位坐ga喇.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=8276&highlight=948
作者: Billy    時間: 2006-8-14 22:07:56

我老婆話行多兩步去美景對面搭飛站情況會好好多.
但一樣要企... :dead:
作者: 肥度    時間: 2006-8-14 23:15:35

同感... 所以我情願走去撘東涌線..就啱時間.行去車頭. 多數有得坐
作者: milk    時間: 2006-8-15 00:34:52

Fresco

歡迎你! :em19:

因路線唔o岩,所以我朝早未試過搭948,通常都係搭小巴(88F)轉地鐵香港線,
由青衣站到香港站大約要18 mins,小巴就要等,所以由RC去青衣站你最好預20 mins 罷!
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-15 09:24:11

[quote:438562f9a4="肥度"]同感... 所以我情願走去撘東涌線..就.畬伅?行去車頭. 多數有得坐[/quote]

最幣搭地鐡前要等Van仔呢 加埋都"side"唔少時間... 因為我係上環返工 搭948
20mins就到 所以企下都冇所謂.
作者: Fresco    時間: 2006-8-15 09:44:39

噢...睇黎要早少少起身喇..... T.T

唔該哂各位 :em14:
作者: Robert    時間: 2006-8-15 09:59:59

[quote:0ff43dfe9a="Eddy Lam"]
最幣搭地鐡前要等Van仔呢 加埋都"side"唔少時間... 因為我係上環返工 搭948
20mins就到 所以企下都冇所謂.[/quote]

Eddy,你係幾點出門口架,會 o係邊個站等車,要等幾耐上倒車,同埋幾點落倒車架?唔好意思咁多問題! :mrgreen:

因為我一年前試過, o係青桃樓個站由七點八等到八點三都上唔倒車,所以以後我都未搭過948返灣仔啦!:twisted:
作者: Jess and Burns    時間: 2006-8-15 10:14:56

[quote:6f8b18dd7f="Robert"][quote:6f8b18dd7f="Eddy Lam"]

Eddy,你係幾點出門口架,會 o係邊個站等車,要等幾耐上倒車,同埋幾點落倒車架?唔好意思咁多問題! :mrgreen:

因為我一年前試過, o係青桃樓個站由七點八等到八點三都上唔倒車,所以以後我都未搭過948返灣仔啦!:twisted:[/quote]

咁奇怪? 我平時答42A ( 948個站在42a 前面 )
見到948 D 車勁多喎. 好多時連續4-5 架一齊到. 好似火車咁.
作者: Robert    時間: 2006-8-15 10:23:49

[quote:856b68138b="Jess&Burns"][quote:856b68138b="Robert"]

因為我一年前試過, o係青桃樓個站由七點八等到八點三都上唔倒車,所以以後我都未搭過948返灣仔啦!:twisted:[/quote]

見到948 D 車勁多喎. 好多時連續4-5 架一齊到. 好似火車咁.[/quote]

係咪真架?我舊年等到我火都黎埋,我足足見倒六至七架948,但係都飛站,好興...好興...好興... :twisted:
作者: Jess and Burns    時間: 2006-8-15 10:36:32

[quote:51ebc9cac8="Robert"][quote:51ebc9cac8="Jess&Burns"][quote:51ebc9cac8="Robert"]

見到948 D 車勁多喎. 好多時連續4-5 架一齊到. 好似火車咁.[/quote]

係咪真架?我舊年等到我火都黎埋,我足足見倒六至七架948,但係都飛站,好興...好興...好興... :twisted:[/quote]

真架. 42A 就真係少車啦. 等1架成7-10分鐘. 等4-5架都都飛站. 要成個鐘先以答到車呀.
之前我寫信投訴佢地. 又打電話投訴佢地. 但都無改善. 佢地既回覆係 因為運輸署有限制他們出車的數量. 尤其是到旺角 尖沙咀等 因為不可以加車. 這個情況係無得改善!!
咁我就問佢. 咁我係咪要答車上總站再答車呢? 咁佢地又會唔會安排接駁車上去總站呢? 上幾個站既人就可以上車. 青桃樓既人就只可以等有位先上車. 咁對我地好唔公平. 咁佢就話會研究下..
其實之後我已經早左出門口.( 怕左佢) 所以有無改善就真係唔知.
作者: cliff    時間: 2006-8-15 10:59:57

我想問 - 好似之前已有鄰居提過 - 可唔可以要求九巴/運輸處延長948路線的時間 ??

* 不一定要求至正常時間 最少延長兩三個小時 ...
作者: P女    時間: 2006-8-15 12:38:55

[quote:2997d9e361="Jess&Burns"][quote:2997d9e361="Robert"][quote:2997d9e361="Eddy Lam"]

有冇咁誇呀? 係幾時0既事?
我而家每日都搭948返工 平均5-10分鍾一班 但係好多時都會飛車同好full.... :em01:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-15 12:46:43

[quote:d31e25d56d="Robert"]Eddy,你係幾點出門口架,會 o係邊個站等車,要等幾耐上倒車,同埋幾點落倒車架?唔好意思咁多問題! :mrgreen:

我每朝大概8:10-8:15出門口 呢個時間通常至少仲有3-4班車 正常唔使等幾耐
就有車到 但今朝都飛o左兩架 要尾3班車先上到. 至於車程由青挑樓到上環信德
大概要20分鐘左右啦. 如果你想穩陣d 8:00出門口啦 包你上到車.

P.S.: 巴士埋站時千其唔好嫌逼 老死都上o左車先 因為有時癲起上o黎 後面o個
幾班車會飛站ga.
作者: diedsee    時間: 2006-8-15 13:14:12

[quote:63c7895c4f="Eddy Lam"][quote:63c7895c4f="Robert"]Eddy,你係幾點出門口架,會 o係邊個站等車,要等幾耐上倒車,同埋幾點落倒車架?唔好意思咁多問題! :mrgreen:

我每朝大概8:10-8:15出門口 呢個時間通常至少仲有3-4班車 正常唔使等幾耐
就有車到 但今朝都飛o左兩架 要尾3班車先上到. 至於車程由青挑樓到上環信德
大概要20分鐘左右啦. 如果你想穩陣d 8:00出門口啦 包你上到車.

P.S.: 巴士埋站時千其唔好嫌逼 老死都上o左車先 因為有時癲起上o黎 後面o個
幾班車會飛站ga.[/quote]
咁last果班會幾點到長青青桃樓ga??
作者: diedsee    時間: 2006-8-15 13:15:20

我耐唔史都有搭948 touch wood 未試過飛車飛到 8:15
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-15 13:57:50

[quote:4f46f9ad06="diedsee"]咁last果班會幾點到長青青桃樓ga??[/quote]

Last班車大概係8:25分到青挑樓.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-23 09:17:40

今日好多人上唔到尾班車 搞到我同老婆要搭的士... :em08:
作者: Robert    時間: 2006-8-23 09:56:07

[quote:887e012d2b="Eddy Lam"]今日好多人上唔到尾班車 搞到我同老婆要搭的士... :em08:[/quote]

我都話好激氣架啦! :evil:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-23 10:13:43

[quote:ea9dbafe25="Robert"][quote:ea9dbafe25="Eddy Lam"]今日好多人上唔到尾班車 搞到我同老婆要搭的士... :em08:[/quote]

我都話好激氣架啦! :evil:[/quote]

其實好耐冇試過搭唔到車喇 我地又衰o既 呢排都遲出門口...

不過我發覺今日少o左班車 上唔到車o既網友 你地覺唔覺呀?
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-23 14:22:17

[quote:83e557ab9c="Eddy Lam"][quote:83e557ab9c="Robert"][quote:83e557ab9c="Eddy Lam"]今日好多人上唔到尾班車 搞到我同老婆要搭的士... :em08:[/quote]

其實好耐冇試過搭唔到車喇 我地又衰o既 呢排都遲出門口...

不過我發覺今日少o左班車 上唔到車o既網友 你地覺唔覺呀?[/quote]好似少左一班城巴.  不過近排好似多人搭948.  每天無論早或遲出門口每天 上車都要企係司機側邊  真係厭倦搭948. :evil:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-23 15:46:11

[quote:8dcd97e6e0="atrick & Cherry"][quote:8dcd97e6e0="Eddy Lam"][quote:8dcd97e6e0="Robert"][quote:8dcd97e6e0="Eddy Lam"]今日好多人上唔到尾班車 搞到我同老婆要搭的士... :em08:[/quote]

不過我發覺今日少o左班車 上唔到車o既網友 你地覺唔覺呀?[/quote]好似少左一班城巴.  不過近排好似多人搭948.  每天無論早或遲出門口每天 上車都要企係司機側邊  真係厭倦搭948. :evil:[/quote]

948得新巴同九巴jar喎... :nowords:
係呀 近排多o左好多人搭 如果可以開多兩班車就好囉.  :face13:
作者: fdlsw    時間: 2006-9-22 22:52:14

最近948好似加左車咁 我通常0805去到長青邨個站 以前成日都要等幾班先可以上到車 但今個星期連續幾日0810過左班新巴後 約0813又會有另一班新巴 日日都有位坐 :em11:
作者: kuku    時間: 2006-12-3 09:43:05

最近係 lobby 度見到 notice 948 真係 8:00 加多一班車 你地認為有冇改善呀??
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-12-3 13:06:38

基於運輸處交通政策 由於早上繁忙時間港島區巳經嚴重塞車 故此他們一直希望大家早上上斑時應該使用大型的集體運輸系統 (如MTR KCR等) 故此該處早前巳回覆很難批核948增加斑次 而此次増加了一班8.05AM由翠怡開出的斑次非常難得 也是大家一直努力不斷爭取的成果 故此希望大家多些剩搭此線 不要被他們日後有籍口因戴客量不夠而減少班次 :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-12-3 13:29:06

放心啦 唔會客量不足喎 而家加左班車 但朝朝早都仲係逼到好似沙甸魚咁ga...
作者: kuku    時間: 2006-12-4 09:50:28

係呀係呀
佢加多幾班車都仲得呀

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2