藍澄灣業主社群

標題: [請教] 洗衣機出水有問題 [打印本頁]

作者: 菠蘿油王子    時間: 2006-8-11 10:07:09     標題: [請教] 洗衣機出水有問題

小弟依家開洗機果陣,發現出水發好似 "塞住"  "塞住" 咁 .....
之後打去代理度問,個師父教我拉部洗衣機出黎,洗洗個入水位個  "filter" 。
(佢話可能係個 filter,有沙石塞左 )

但係我費盡九牛二虎之力,部洗衣機拉到一半就拉唔到出黎... :dead:   

唔知大家有無試過呢...?
作者: saga    時間: 2006-8-11 11:14:16     標題: Re: [請教] 洗衣機出水有問題

[quote:53f8e636a9="菠蘿油王子"]小弟依家開洗機果陣,發現出水發好似 "塞住"  "塞住" 咁 .....
之後打去代理度問,個師父教我拉部洗衣機出黎,洗洗個入水位個  "filter" 。

但係我費盡九牛二虎之力,部洗衣機拉到一半就拉唔到出黎... :dead:   

唔知大家有無試過呢...?[/quote]

唔使拉洗衣機出來
但你要拉開廚房近地下塊飾板 (小心刮花地磚!)
跟住右下角有個filter  打開佢清理
作者: Robert    時間: 2006-8-11 11:34:43     標題: Re: [請教] 洗衣機出水有問題

[quote:15fbc7fe27="saga"][quote:15fbc7fe27="菠蘿油王子"]小弟依家開洗機果陣,發現出水發好似 "塞住"  "塞住" 咁 .....

唔知大家有無試過呢...?[/quote]

唔使拉洗衣機出來
但你要拉開廚房近地下塊飾板 (小心刮花地磚!)
跟住右下角有個filter  打開佢清理[/quote]

lee 個 出水既 filter 我老婆會幾個月清理一次架! :mrgreen:
入水係接駁水龍頭既,通常洗衣機水龍頭係冇 filter既,至於入水位有冇其他既 filter ,我今晚番屋企再研究 o下先!
作者: milk    時間: 2006-8-12 07:53:16

菠蘿油王子

你清理個 filter 之前要先預備地拖 or 爛布,因為開 filter 時會有些少水湧出來的!
作者: H and H    時間: 2006-8-12 14:25:37

自從大家發覺d 水喉 "窒下窒下" 果時開始 開洗衣機都會係咁~~

http://www.rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=9029

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2