藍澄灣業主社群

標題: 嬰兒&媽咪用品清單 [打印本頁]

作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-5 12:36:07     標題: 嬰兒&媽咪用品清單

嬰兒&媽咪用品清單

*不是樣樣都需要,只是大約*

沐浴衛生用具
紗布手帕

細毛巾

大浴巾

沐浴溫度計

嬰兒澡盆

沖涼網

小面盆

嬰兒沐浴露

嬰兒潤膚油

嬰兒不澀眼睛洗頭水

嬰兒皂

嬰兒皂盒

嬰兒爽身粉

爽身粉盒

嬰兒潤膚露

棉花棒

棉花球

凡士林

尿疹膏

嬰兒濕紙巾

健康安全用品
探熱針

吸鼻器

嬰兒指甲剪

嬰兒指甲鉗

嬰兒梳刷

退熱貼

服藥匙,藥水滴器

安全扣針

餵哺用品
奶樽(240毫升)

奶樽(120毫升)

奶咀

奶樽消毒鍋 (奶煲)

奶樽清潔劑

奶樽鉗子

打奶咀孔機

奶樽刷子

奶泵

奶樽架

牙膠

學習杯

飲管及蓋子

飲管刷

杯, 碟, 套裝餐具

攪拌器

外出用品
塑膠刀叉匙

消毒剪刀

專用餐盒

奶粉格

即棄奶樽袋

旅行奶樽

奶樽轉換器

保暖水壺

奶樽保溫袋

安撫奶咀

奶咀鍊

紙尿片

媽咪袋

嬰兒提籃

嬰兒手推車

嬰兒出外雜物箱或袋

雨篷

嬰兒揹帶

尿片袋仔

換尿片墊

寢室用具
設有欄杆的嬰兒床

床褥

床單

蓋被

蓋被套

被夾

嬰兒床圍欄墊

蚊帳

睡袋

隔尿墊

枕頭

枕頭袋

攬枕

側枕

掛床玩具

夜燈

服飾用品
羊毛“和尚袍”內衣

“和尚袍”內衣

“長和尚袍”內衣

長袍

蛤蟆衣

包被

嬰兒外套

棉背心

肚臍布

嬰兒帽

嬰兒手套(拳頭型套)

嬰兒襪

口水肩

洗衣液

衣物柔順劑

添置用具
嬰兒椅

學行車

學行帶

門欄

坐廁

網床

媽咪產前用品
托腹帶

大肚內褲

媽咪入院準備
網褲

產婦衛生巾

清洗器

床墊

一次性乳墊

收腹帶

媽咪產後護理
餵奶胸圍

餵奶枕
作者: Tomato    時間: 2006-8-5 12:39:54

咁長...... :shock:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-5 12:44:03

[quote:a70d7d34f4="Tomato"]咁長...... :shock:[/quote]

作者: grassman    時間: 2006-8-5 12:47:31

老闆,打個7折呢! :em14:
作者: calvin and mei    時間: 2006-8-5 12:49:25

:shock:
作者: P女    時間: 2006-8-8 09:11:27

好誇喎......... :em03:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-8-8 11:00:47

我諗起結婚時候個 list。 :
作者: milk    時間: 2006-8-9 15:59:51

等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:
作者: Billy    時間: 2006-8-9 17:13:04

[quote:d86dbf293d="milk"]等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:[/quote]

好似有壓力喎.... :em12:
咪就吓d老人家囉....
作者: John and Esther    時間: 2006-8-10 09:55:55

:em03:  :sweat:
作者: kk-in-hk    時間: 2006-8-11 09:47:32

檸檬 - 如果產婦吸過麻醉氣體 將檸檬CUT開 放近鼻子聞下 會快d清醒. 不過要等她睡過一會之後由她自己去吸 因為d味好勁 老公唔識就住的話 會嗆親老婆.
西梅 - 或任何可以令人去大便的. 谷在身體之內會很不舒服.
留院期間 非重要親友不要去探望 否則會阻住產婦休息.
水泡 (用來坐個種 荷花有售) 生產完之後會痛(坐起身時)數天.... 你明啦! ops:
子薑薑皮 - (好depends on 你信唔信) 用來煮開水 d薑皮水可以比產婦洗當水喉水用 因為老人家認為產婦只可以接觸薑皮水 普通水會影響日後有風濕.
手套 - 同上述同一道理 好來減少雙手接觸水的機會 (eg. 用完廁所之後)
工人1個/親友幫助 - 有照顧bb經驗的優先
心理上的預備 - eg. 活像世界盃再來 晚上自會有人吵醒你. 日後要當怎麼樣的父母??...
:em16: 一顆忍讓的心 - 忽然多了一個bb 第一次當父母 手忙腳亂 肯定兩人都將會睡得不好 睡不夠會心情差 :twisted:  因此不單產婦有產後抑鬱症 父親也必須好好控制自己脾氣. 而當父親的也要在公司安排好工作 因為日常生活"亂"了點 或多或少會影響工作方面. 多抽時間陪太太+bb 多詢問太太感受  :em04: 兩人多溝通 大約兩三個月才可以適應.
作者: grassman    時間: 2006-8-11 09:57:18

[quote:833f18f47d="kk-in-hk"]檸檬 - 如果產婦吸過麻醉氣體 將檸檬CUT開 放近鼻子聞下 會快d清醒. 不過要等她睡過一會之後由她自己去吸 因為d味好勁 老公唔識就住的話 會嗆親老婆.
西梅 - 或任何可以令人去大便的. 谷在身體之內會很不舒服.
留院期間 非重要親友不要去探望 否則會阻住產婦休息.
水泡 (用來坐個種 荷花有售) 生產完之後會痛(坐起身時)數天.... 你明啦! ops:
子薑薑皮 - (好depends on 你信唔信) 用來煮開水 d薑皮水可以比產婦洗當水喉水用 因為老人家認為產婦只可以接觸薑皮水 普通水會影響日後有風濕.
手套 - 同上述同一道理 好來減少雙手接觸水的機會 (eg. 用完廁所之後)
工人1個/親友幫助 - 有照顧bb經驗的優先
心理上的預備 - eg. 活像世界盃再來 晚上自會有人吵醒你. 日後要當怎麼樣的父母??...
:em16: 一顆忍讓的心 - 忽然多了一個bb 第一次當父母 手忙腳亂 肯定兩人都將會睡得不好 睡不夠會心情差 :twisted:  因此不單產婦有產後抑鬱症 父親也必須好好控制自己脾氣. 而當父親的也要在公司安排好工作 因為日常生活"亂"了點 或多或少會影響工作方面. 多抽時間陪太太+bb 多詢問太太感受  :em04: 兩人多溝通 大約兩三個月才可以適應.[/quote]

:em11:
作者: Tomato    時間: 2006-8-11 11:08:17

[quote:600d4e4a34="milk"]等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:[/quote]

佢見到之後 會開始準備!!
作者: milk    時間: 2006-8-11 20:27:39

[quote:fe875fa2ae="Billy"]好似有壓力喎.... :em12:
咪就吓d老人家囉....[/quote]大佬呀,生寶寶喎,點就呀 :em05: ,生左出o黎係我倆公婆去負責 ga o麻!

[quote:fe875fa2ae="Tomato"][quote:fe875fa2ae="milk"]等我俾我奶奶睇o下個 list 先得 :em09:[/quote]佢見到之後 會開始準備!![/quote] :em03: 咁我...

milk︰奶奶,對唔住都要做一次喇 :cry:
我奶奶︰咩樹姐 8)
milk︰...(我奶奶 :em20: m)
我奶奶︰ :em18:
milk︰得閒唔好call 我喇 :em02:
作者: Billy    時間: 2006-8-12 16:42:54

[quote:8e71728486="milk"][quote:8e71728486="Billy"]好似有壓力喎.... :em12:
咪就吓d老人家囉....[/quote]大佬呀,生寶寶喎,點就呀 :em05: ,生左出o黎係我倆公婆去負責 ga o麻!
[/quote]

我媽媽以前係咁叫我哥哥生.
我哥哥生完之後就比我媽媽湊.
我媽媽因為湊我姪女太辛苦.
就同我地講"湊完呢個你地生左都唔好比我湊喇".
自始之後就冇再叫人快d生bb喇.
因為怕又再叫佢湊.
睇吓有冇參考價值....

(好彩我媽口硬心軟肯幫我湊bb姐)
作者: milk    時間: 2006-8-13 13:19:27

[quote:928c464eba="Billy"]我媽媽以前係咁叫我哥哥生.
我哥哥生完之後就比我媽媽湊.
我媽媽因為湊我姪女太辛苦.
就同我地講"湊完呢個你地生左都唔好比我湊喇".
自始之後就冇再叫人快d生bb喇.
因為怕又再叫佢湊.
睇吓有冇參考價值....

(好彩我媽口硬心軟肯幫我湊bb姐)[/quote]
Robert 對落個細佬o係兩年前已經生左個bb,佢個bb就俾佢外母湊(因為住隔離座),而我奶奶當時都講過話如果我生bbo既話都唔好俾佢湊,但係過左無耐,
我奶奶就問我︰你倆個諗住幾時生呀?(講完第一句R就走開丟低我一個人聽喇 M :hit: R),Milk 妳快o的生啦,襯我仲可以幫手湊bb呀.....(下刪200字).....!
我明白有人幫手湊bb而o個個人又信得過,其實係一件好難得o既事;陣間同奶奶飲茶喇,唔知佢會唔會又問呢? :!:
作者: Tomato    時間: 2006-8-14 01:36:43

auntie今日問左未呀???
作者: Billy    時間: 2006-8-14 09:16:49

[quote:13b771fffa="milk"]
我明白有人幫手湊bb而o個個人又信得過,其實係一件好難得o既事;陣間同奶奶飲茶喇,唔知佢會唔會又問呢? :!:[/quote]

咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:
唔係第日你想生又未必有人幫你湊喎!!!! :roll:  :roll:

既然有老人家又想湊又肯湊...... :roll:  :roll:  :roll:
咪就吓佢囉.....
作者: milk    時間: 2006-8-14 13:37:17

[quote:c939c6e6df="Tomato"]auntie今日問左未呀???[/quote]無問到~ :mrgreen:

[quote:c939c6e6df="Billy"]咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:
唔係第日你想生又未必有人幫你湊喎!!!! :roll:  :roll:

既然有老人家又想湊又肯湊...... :roll:  :roll:  :roll:
咪就吓佢囉..... [/quote]
ops: 明白知道o架喇,但呢家o野真係無得就o架o麻!
湊小朋友要花好多時間同心機落去,我怕我真係做唔到,
況且我依家已經湊緊一個超大型小朋友(R.),再多一個o既話,我喊救命都有之! :poor:
作者: Sure Win    時間: 2006-8-14 13:48:32

[quote:952256f1b5="milk"][quote:952256f1b5="Billy"]咁你奶奶又真係講得有道理喎!!! :roll:

咪就佢囉..... [/quote]
ops: 明白知道o架喇,但呢家o野真係無得就o架o麻!
湊小朋友要花好多時間同心機落去,我怕我真係做唔到,
況且我依家已經湊緊一個超大型小朋友(R.),再多一個o既話,我喊救命都有之! :poor:[/quote]

可能唔會呢 當你生個bb後 果個超大型小朋友就會長大.
作者: Robert    時間: 2006-8-14 14:53:23

[quote:8e147ff321="Sure Win"]

可能唔會呢 當你生個bb後 果個超大型小朋友就會長大.[/quote]

我可以好肯定咁講,8)
作者: Sure Win    時間: 2006-8-14 17:20:48

[quote:41418e0752="Robert"][quote:41418e0752="Sure Win"]

可能唔會呢 當你生個bb後 果個超大型小朋友就會長大.[/quote]

我可以好肯定咁講,8)[/quote]

因為佢已經唔會再長高而會向橫發展!! :mrgreen:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2