藍澄灣業主社群

標題: ** 牆身有蝨呀 ** [打印本頁]

作者: RABBIT    時間: 2006-7-26 23:42:39     標題: ** 牆身有蝨呀 **

各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective
作者: milk    時間: 2006-7-27 09:00:25     標題: Re: ** 牆身有蝨呀 **

[quote:f6e69e3cf5="RABBIT"]各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective [/quote]有可能加埋塵蹣!
上年我家都有遇過,後尾買左"拜糕"o既滅蝨煙霧氣攪惦左 :em11:
今年買唔倒"拜糕",所以買左"剎牠史",都OK惦!
不過我覺得"拜糕"好o的~
作者: Eddy Lam    時間: 2006-7-27 09:16:47     標題: Re: ** 牆身有蝨呀 **

[quote:5d03371073="milk"][quote:5d03371073="RABBIT"]各位左鄰右舍 本人最近發現家裏牆身有蝨 情況有增無減 之前亦已使用自購的"除蝨噴霧煙" 但未見有成效 煩請提供保貴意見及方法  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective  :detective [/quote]有可能加埋塵蹣!
上年我家都有遇過,後尾買左"拜糕"o既滅蝨煙霧氣攪惦左 :em11:
今年買唔倒"拜糕",所以買左"剎牠史",都OK惦!
不過我覺得"拜糕"好o的~[/quote]

我屋企都有呀 等我買番去試下得唔得先.
作者: RABBIT    時間: 2006-7-27 13:15:17

DEAR MILK

多謝你的保貴意見 經查證本人已"剎牠史"效果未能如理想
請問會不會關於天氣 溫度及清潔狀況(本人家裏清潔狀況OK)
作者: POON    時間: 2006-7-27 13:40:46

[quote:e2d646640e="RABBIT"]DEAR MILK

多謝你的保貴意見 經查證本人已"剎牠史"效果未能如理想
請問會不會關於天氣 溫度及清潔狀況(本人家裏清潔狀況OK)[/quote]

為何會有虫 ?
作者: diedsee    時間: 2006-7-27 13:53:52

即係咩虫??
我屋企成日有小虫虫飛..
作者: milk    時間: 2006-7-27 13:59:36

Rabbit

通常都係每年o既3、4月回藍天之後先開始有,天氣潮濕 up up o下就攪到o的小動物出晒o黎,
所以一到4、5月就一定要放放滅蝨煙焗"史"佢地,我家潔淨程度尚算可以,但都係整完先安心!

不如您買"拜糕"隻煙霧滅蝨劑試o下呀,佢標榜可以殺埋卵(雖然唔得),但我都覺得係好過"剎牠史"! :wink:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-7-27 14:02:44

[quote:2398e57192="diedsee"]即係咩虫??
我屋企成日有小虫虫飛..[/quote]

唔係蟲 係一隻隻比黃絲蟻更小o既蝨 成日係牆上面冷o黎冷去...
作者: RABBIT    時間: 2006-7-27 23:25:44

Dear Milk

多謝你保貴意見 我會使一使 但會不會有其他辦法解決呢 :?:  :?:  :?:  :?:  :?:  :?:
作者: milk    時間: 2006-7-28 00:33:08

Rabbit

您可以試o下搵清潔公司上門滅蟲,但好唔好就唔知喇,因為我都祇係用滅蝨劑去解決佢地咋!
希望您馬到功成啦 :em11: 同埋唔駛咁客氣啦,我都祇係俾好少意見,大家都係想個屋企乾乾淨淨嗟!
作者: 一家四口    時間: 2006-7-28 20:49:36

[quote:bf8da2f660="diedsee"]即係咩虫??
我屋企成日有小虫虫飛..[/quote]

我知、我知你講咩小虫虫飛,我屋企都成日有,日日都見有三兩隻飛飛吓,不過唔識飛,淨係冷吓冷吓既又唔多見喎。
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-27 17:37:52

今朝一次過用o左5個煙霧滅蝨劑 擺好陣後o拿o拿聲走人去葵芳食早餐 點知
冇耐管理處打俾我 話我個單位有好多煙供出o黎 經我解釋後先知虛驚一場
真係唔好意思~  h:
作者: milk    時間: 2006-8-28 08:11:06

:shock: Eddy Lam 你大單位放成5個咁搏命(走音狀),一個煙霧劑(拜糕︰for 400尺)(剎牠史︰for 300尺)!
我683尺都係放一個咋 :detective
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-28 09:18:04

[quote:2d97983794="milk"]:shock: Eddy Lam 你大單位放成5個咁搏命(走音狀),一個煙霧劑(拜糕︰for 400尺)(剎牠史︰for 300尺)!
我683尺都係放一個咋 :detective[/quote]

我用剎牠死 諗住個效果好d 所以咪每間房放一個 個廳放兩個囉... h:
作者: POON    時間: 2006-8-28 13:14:33

我家中好多白色好細細虫 ! 點處理好 ?
作者: BLUE    時間: 2006-8-28 15:13:36

我想是潮濕 ! 近海 !
作者: grassman    時間: 2006-8-28 18:56:03

[quote:9101ef0e20="Eddy Lam"][quote:9101ef0e20="milk"]:shock: Eddy Lam 你大單位放成5個咁搏命(走音狀),一個煙霧劑(拜糕︰for 400尺)(剎牠史︰for 300尺)!
我683尺都係放一個咋 :detective[/quote]

我用剎牠死 諗住個效果好d 所以咪每間房放一個 個廳放兩個囉... h:[/quote]

成功嗎? :shock:
作者: Tako and Sukie    時間: 2006-8-28 22:00:06

係唔係要遮住d電氣花草.用完之後使唔使清潔.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-28 22:01:45

[quote:da90ebf8c3="grassman"][quote:da90ebf8c3="Eddy Lam"][quote:da90ebf8c3="milk"]:shock: Eddy Lam 你大單位放成5個咁搏命(走音狀),一個煙霧劑(拜糕︰for 400尺)(剎牠史︰for 300尺)!

我用剎牠死 諗住個效果好d 所以咪每間房放一個 個廳放兩個囉... h:[/quote]

成功嗎? :shock:[/quote]

OK呀 而家冇晒d一隻隻野喇 最驚喜係連d蟻都焗死埋.
作者: MandyG室    時間: 2006-8-28 23:20:49

[quote:a40fb1420a="OON"]我家中好多白色好細細虫 ! 點處理好 ?[/quote]

:dead: 我都係 係toilet 洗手盤o的膠邊..
我有用殺蟲水..同"秀"口水..黎整佢地..
不過效果唔多ok... :em01:

一早買左雷達(raid) 應該是"剎牠死"那一類...買左二年..
我相信好快會用...
作者: milk    時間: 2006-8-29 00:33:49

[quote:2d9aa4be9e="Tako & Sukie"]係唔係要遮住d電氣花草.用完之後使唔使清潔.[/quote]
以我自己為例,兩間睡房開晒門,滅蝨劑放在廳與房之間,遠離插蘇及電器位置,我無用任何物件遮住電器,
(滅蝨劑)罐/樽底部墊張膠檯布/報紙或爛布,它揮發的"霧"散落地有排您抺(我第一次無用o野墊,足足抺左5次地先乾淨 :em06: )
遷離所有植物入廚房,食具用布蓋好,關好廚房同廁所門和所有窗,預備行李,放煙,閃~

[quote:2d9aa4be9e="Eddy Lam"][quote:2d9aa4be9e="grassman"][quote:2d9aa4be9e="Eddy Lam"][quote:2d9aa4be9e="milk"]:shock: Eddy Lam 你大單位放成5個咁搏命(走音狀),一個煙霧劑(拜糕︰for 400尺)(剎牠史︰for 300尺)!
我683尺都係放一個咋 :detective[/quote]我用剎牠死 諗住個效果好d 所以咪每間房放一個 個廳放兩個囉... h:[/quote]
成功嗎? :shock:[/quote]
OK呀 而家冇晒d一隻隻野喇 最驚喜係連d蟻都焗死埋.[/quote]
哎呀~你咁狼死放成5個咁多,唔好話蟻,放隻狼狗入去佢都史o羅~ :dead:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-29 14:20:11

[quote:fd089c6632="milk"]遷離所有植物入廚房,食具用布蓋好,關好廚房同廁所門和所有窗,預備行李,放煙,閃~ [/quote]

記得帶電話 管理處可能會打o黎問你係咪火災... :

[quote:fd089c6632="milk"]哎呀~你咁狼死放成5個咁多,唔好話蟻,放隻狼狗入去佢都史o羅~ :dead:[/quote]

一不做 二不休... 8)

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2