藍澄灣業主社群

標題: 銀行按揭 [打印本頁]

作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-25 23:15:21     標題: 銀行按揭

各位鄰居 最近聯同數位街坊四出聯絡各銀行check一吓d按揭 發覺連埋一齊可以同銀行傾倒d比較好架terms 以下是經過濾後terms比得最好架銀行 請大家比d意見及有冇興趣一齊做按揭 :mrgreen:

hk bank
P - 2.75% (現時P.A.是8%)
只鎖一年 但沒有任何REBATE

CITI BANK (花旗)
P - 3% (現時P.A.是8.25%)
鎖2年 頭一年還錢罰1% 第二年還錢罰0.5%
包律師費

HS bank
鎖2年 提早還款罰0.5%
包律師費
作者: Robert    時間: 2006-7-26 00:48:15     標題: Re: 銀行按揭

[quote:c0cd7709e8="atrick & Cherry"]各位鄰居 最近聯同數位街坊四出聯絡各銀行check一吓d按揭 發覺連埋一齊可以同銀行傾倒d比較好架terms 以下是經過濾後terms比得最好架銀行 請大家比d意見及有冇興一齊做按揭 :mrgreen:

hk bank

包律師費

HS bank
包律師費[/quote]

唔知個 P 會唔會遲 D 加/減到一樣呢?如果會既話,我會揀選CITI BANK (花旗)
作者: leemoksau    時間: 2006-7-26 00:56:32     標題: Re: 銀行按揭

CITI BANK 好似幾吸引喎. 請問如果轉按除咗律師費外仲有冇其他費用呀?
作者: Cal and Cel    時間: 2006-7-26 12:48:37

I'm also searching for this issue! CitiBank's package is very attractive but how is the loan amount?? can they offer this rate if the loan amount is under $1000000??

The Package of Bank of Communications is also quite OK wow ...
- P-2.8% for all installments
- 0.6% cash rebate
- 鎖3年 頭一年還錢罰3% 第二年還錢罰2% 第一年還錢罰1%  (can be bargained)

Cel
作者: diedsee    時間: 2006-7-26 13:09:40

Why Citibank id OK the rate are same as the other and need to be 鎖 wor??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-7-26 15:09:34     標題: Re: 銀行按揭

[quote:39ae791c75="atrick & Cherry"]
包律師費

HS bank
兩間 D 回贈吾算好多喎! ops:
作者: John and Esther    時間: 2006-7-26 15:48:02

The offer of Citibank is good. Can I choose cash rebate? How much is it? will it over 5K?
作者: John and Esther    時間: 2006-7-26 15:55:52

ah..... i got another one:

BOC : P-3.1 (1st & 2nd yr)  P-2.8 (the rest)  2yrs penalty-2%  1%. The cash rebate is HKD$888.00
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-26 20:35:28

[quote:f4fd32b32b="Cal & Cel"]I'm also searching for this issue! CitiBank's package is very attractive but how is the loan amount?? can they offer this rate if the loan amount is under $1000000??

The Package of Bank of Communications is also quite OK wow ...
- P-2.8% for all installments
- 0.6% cash rebate
- 鎖3年 頭一年還錢罰3% 第二年還錢罰2% 第一年還錢罰1%  (can be bargained)

Cel[/quote]

they can do under one million it's also one point I bergain with them
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-26 20:37:54

[quote:f16296cb22="diedsee"]Why Citibank id OK the rate are same as the other and need to be 鎖 wor??[/quote]

佢地可以唔鎖 但系就冇律師費回饋囉 銀行唔會死錯人架. 8)
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-26 20:44:34

[quote:45222c8c91="John & Esther"]The offer of Citibank is good. Can I choose cash rebate? How much is it? will it over 5K?[/quote]

喂 阿生 你嗰日有份去個喎 :x 緊系冇抄底啦
佢地話可以rebate 0.5% 如果唔要律師費回饋. :face13:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-26 20:47:56     標題: Re: 銀行按揭

[quote:03c3914333="Jeffrey & Shirley"][quote:03c3914333="atrick & Cherry"]
包律師費

HS bank
兩間 D 回贈吾算好多喎! ops:[/quote]

因為佢地話p減嗰部份巳經做得好高 有冇更加好架提議 :?:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-26 20:54:11     標題: Re: 銀行按揭

[quote:76446039b2="Robert"][quote:76446039b2="atrick & Cherry"]各位鄰居 最近聯同數位街坊四出聯絡各銀行check一吓d按揭 發覺連埋一齊可以同銀行傾倒d比較好架terms 以下是經過濾後terms比得最好架銀行 請大家比d意見及有冇興一齊做按揭 :mrgreen:

hk bank

包律師費

HS bank

唔知個 P 會唔會遲 D 加/減到一樣呢?如果會既話,我會揀選CITI BANK (花旗)[/quote]

系呀 如果貸款額高 佢地可以rebate 0.5% 著數過包律師費... :em12:
果然系我地架精明架秘書長大人 萬歲 :em14:
作者: 維也納    時間: 2006-7-26 23:09:17

咁個d乜乜火險係咪要另外買

舊史同HSBC 做,唔使另外買既
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-27 00:11:38

[quote:3af93ec219="維也納"]咁個d乜乜火險係咪要另外買

舊史同HSBC 做,唔使另外買既[/quote]

應該系要自己買 但我要問問 星期五覆你 因為天日要出trip 真系 :em06:
作者: Cal and Cel    時間: 2006-7-28 10:58:26

citibank 有個 plan 叫 "HomeSmart Plan" 有冇人知道係咩嚟呀?  actually 其實我唔係好明?????

另外 BOC 有個plan 嘅rate 係用1month HIBOR (同業拆息) + 0.6% 咁呢個OK 唔 OK 呢?  佢就一定講到好底啦 不過我都想問下大家嘅意見!!!!

唉.... 好煩呀 都唔知邊間好d.....

請大家幫幫手!!!!  Thank you so much!!!!!

Cel
作者: H and H    時間: 2006-7-28 13:00:21

[quote:c3a14f89db="Cal & Cel"]另外 BOC 有個plan 嘅rate 係用1month HIBOR (同業拆息) + 0.6% 咁呢個OK 唔 OK 呢?  佢就一定講到好底啦 不過我都想問下大家嘅意見!!!![/quote]

我都有睇呢種以hibor既plan 佢仲有一個上限既rate 即P-2.75 每個月較低者為當月既利率 即是話每個月個rate 高極都係p-2.75 so far hibor rate 係低過 p 所以都係有so. 呢幾日個hibor rate 好似話around 3.9%-4% 個plan +0.6%-0.7% 之後即是 around 4.5-4.6%.....有2年罰息期 不過我都想睇下大家有冇咩見解

我身邊有朋友都係用呢種都話d息係平d冇乜特別唔好既地方
作者: Cal and Cel    時間: 2006-7-28 14:55:38

咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-28 23:01:56

[quote:57974008ed="Cal & Cel"]咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel[/quote]

佢地系通常3個月左右mark一次價 即如果今日系4%你巳經mark左價 甘3個月後架今日就再用當時個價黎mark價.

好處 - 如果銀行長期水漲及銀行體系資金充裕 你就可以繼續享受底息.

壞處 - 當市場經濟活躍或資金外留 銀行就會開始收緊信貸 同業拆息就會馬上抽高 97年時試過最高抽高至200厘 但而家大多銀行都將佢鎖至P-2.75%左右 本人而言就覺得有D風險 覺得始終都系傳統P減比較穩定 因為P-3%巳經好多年未試過 銀行巳經冇嘜錢掙 所以我覺得差唔多好儘.
作者: H and H    時間: 2006-7-29 01:20:53

[quote:798d85b6f5="atrick & Cherry"][quote:798d85b6f5="Cal & Cel"]咁係唔係每個月都有唔同rate?? 咁佢用邊日嘅hibor 嚟計呢??

Thanks!

Cel[/quote]

佢地系通常3個月左右mark一次價 即如果今日系4%你巳經mark左價 甘3個月後架今日就再用當時個價黎mark價.

好處 - 如果銀行長期水漲及銀行體系資金充裕 你就可以繼續享受底息.

壞處 - 當市場經濟活躍或資金外留 銀行就會開始收緊信貸 同業拆息就會馬上抽高 97年時試過最高抽高至200厘 但而家大多銀行都將佢鎖至P-2.75%左右 本人而言就覺得有D風險 覺得始終都系傳統P減比較穩定 因為P-3%巳經好多年未試過 銀行巳經冇嘜錢掙 所以我覺得差唔多好儘.[/quote]BOC 話每個月用你供款果日既rate
作者: Robert    時間: 2006-7-29 09:36:31

[quote:0f47c46c4d="H&H"]BOC 話每個月用你供款果日既rate[/quote]

據我所知都係咁! :mrgreen:
作者: H and H    時間: 2006-7-29 20:20:29

我做緊mortgage 既 hsbc 最多都係 offer  p-2.75 with 1 year 罰息期~~~ 諗緊轉唔轉
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-31 22:38:48

[quote:2fb7aa9ce6="Robert"][quote:2fb7aa9ce6="H&H"]BOC 話每個月用你供款果日既rate[/quote]

據我所知都係咁! :mrgreen:[/quote]

其實好多銀行可以選1個月或三個月mark一次 但系如果日後息口高就做唔到甘高架息口優惠 而家星展可以做到hibor+0.7% 日後可轉至p-2.8%
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-31 22:45:30

而家有幾個街坊大約會約埋下星期內一齊去citibank叫佢再講解一次 因為佢地好似offer得比較好 時間多數系平日晚上 有興趣就pm我喇. :em19:
作者: P女    時間: 2006-8-1 09:09:33

我昨日打左去Citibank問 但係佢講個plan同你地之前有d出入
頭一年---> P-3.3
之後 ---> P-2.85
唔包律師費

係咪而家已經轉左Plan?
請問你地知唔知律師費大約係幾多錢架?
作者: grassman    時間: 2006-8-1 09:54:52

[quote:4b2de560ff="女"]我昨日打左去Citibank問 但係佢講個plan同你地之前有d出入
唔包律師費

請問你地知唔知律師費大約係幾多錢架?[/quote]

佢地集合左多戶一起bargain,0個plan 係bargain完的Offer,唔係Standard Package。
作者: P女    時間: 2006-8-1 12:18:48

[quote:48cc3c41c7="grassman"][quote:48cc3c41c7="女"]我昨日打左去Citibank問 但係佢講個plan同你地之前有d出入
唔包律師費

佢地集合左多戶一起bargain,0個plan 係bargain完的Offer,唔係Standard Package。[/quote]

但同standard都差唔多0既? ---> 不過我唔知律師費幾多.... :mrgreen:
作者: Robert    時間: 2006-8-1 12:24:30

[quote:0d7dd4c92e="女"][quote:0d7dd4c92e="grassman"][quote:0d7dd4c92e="女"]我昨日打左去Citibank問 但係佢講個plan同你地之前有d出入
唔包律師費

佢地集合左多戶一起bargain,0個plan 係bargain完的Offer,唔係Standard Package。[/quote]

但同standard都差唔多0既? ---> 不過我唔知律師費幾多.... :mrgreen:[/quote]
頭兩年就差唔多,但係如果妳計全期,就平好多喎!仲有包律師費喎!
作者: diedsee    時間: 2006-8-1 13:11:32

死啦...我睇完都係唔多明...
作者: H and H    時間: 2006-8-1 22:14:41

[quote:b0b66af49a="atrick & Cherry"]而家有幾個街坊大約會約埋下星期內一齊去citibank叫佢再講解一次 因為佢地好似offer得比較好 時間多數系平日晚上 有興趣就pm我喇. :em19:[/quote]幾時呀???
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-2 00:52:02

[quote:589ff5de09="H&H"][quote:589ff5de09="atrick & Cherry"]而家有幾個街坊大約會約埋下星期內一齊去citibank叫佢再講解一次 因為佢地好似offer得比較好 時間多數系平日晚上 有興趣就pm我喇. :em19:[/quote]幾時呀???[/quote]

約緊 時間大約7點左右 有消息架時候會通知你地架啦 :mrgreen:
作者: milk    時間: 2006-8-2 07:52:01

[quote:121c1c1242="女"]請問你地知唔知律師費大約係幾多錢架?[/quote]自己搵,around 5K~7K!
作者: pighome    時間: 2006-8-2 17:41:06

我都有興趣join呀 我都過罰息期 都諗緊轉 我做緊ICBC.
作者: H and H    時間: 2006-8-3 00:47:10

[quote:58eb046510="atrick & Cherry"][quote:58eb046510="H&H"][quote:58eb046510="atrick & Cherry"]而家有幾個街坊大約會約埋下星期內一齊去citibank叫佢再講解一次 因為佢地好似offer得比較好 時間多數系平日晚上 有興趣就pm我喇. :em19:[/quote]幾時呀???[/quote]

約緊 時間大約7點左右 有消息架時候會通知你地架啦 :mrgreen:[/quote]好好好等你地
作者: Tomato    時間: 2006-8-3 11:03:40

雖然我睇唔明 但我隻佬睇得明 所以佢話想join埋你地去喎!!
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-3 12:03:34

[quote:6390413be2="milk"][quote:6390413be2="女"]請問你地知唔知律師費大約係幾多錢架?[/quote]自己搵,around 5K~7K![/quote]

你估如果我地group埋一齊搵律師 會唔會平d呢??

Cel
作者: sunday    時間: 2006-8-3 13:29:30

我都過左罰息期啦 ,都想轉按呢 ops: ,現在是BOC,P-2.8% :em18: ...
作者: cliff    時間: 2006-8-3 15:50:26

我都有興趣。唔知大家一起去轉按,會唔會多一Jetso呢 ?

另外,剛剛過了罰息期,(我估大家差不多時間),寫左一封信:申請減息 ...
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-4 00:11:57

CITIBANK話天日覆我時間同地點 一有消息我會第一時間post上網同通知有pm過我架街坊 :mrgreen:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-4 00:18:58

[quote:76cee84864="Cal & Cel"][quote:76cee84864="milk"][quote:76cee84864="女"]請問你地知唔知律師費大約係幾多錢架?[/quote]自己搵,around 5K~7K![/quote]

你估如果我地group埋一齊搵律師 會唔會平d呢??

Cel[/quote]

所以我同佢地傾系包埋轉按律師費 不過要鎖2年 :!:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-4 00:26:24

今日我同佢地有傾過 佢暗示如果我地多人做按揭 息日重有等得傾 希望開會架時候大家一齊再同佢講數. :em13:
作者: Robert    時間: 2006-8-4 00:33:12

[quote:ae7d5cc290="atrick & Cherry"]今日我同佢地有傾過 佢暗示如果我地多人做按揭 息日重有等得傾 希望開會架時候大家一齊再同佢講數. :em13:[/quote]

係唔係一齊要求全期 P-3.25 至 P-3.50 :em12: ,等佢地落地還錢呀!
作者: 532    時間: 2006-8-5 23:22:46

有無人知 hs bank "Mortgage-Link" 個 rate 做梗幾多?
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-6 12:40:38

[quote:1b4fca0052="Robert"][quote:1b4fca0052="atrick & Cherry"]今日我同佢地有傾過 佢暗示如果我地多人做按揭 息日重有等得傾 希望開會架時候大家一齊再同佢講數. :em13:[/quote]

係唔係一齊要求全期 P-3.25 至 P-3.50 :em12: ,等佢地落地還錢呀![/quote]

citibank昨天覆咗我 因為佢地近來太多新樓盤做 抽唔到時間去我地尼邊 只系可以約响側魚涌佢地總行見 佢地重話上次比架息口巳經好儘 公司這冇嘜下調空間 如果要約日期約星期三 而時間系7點 大家有冇問題呀.
另我又聯絡咗大新 佢地話有得傾 我會星期一約佢地再傾吓可唔可以再底d 星期一晚上覆.....
作者: Jess and Burns    時間: 2006-8-7 09:40:29

我老公都話想去喎. Patrick 可唔可以比個電話no.我.
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-7 10:06:12

[quote:d657887897="atrick & Cherry"][quote:d657887897="Robert"][quote:d657887897="atrick & Cherry"]今日我同佢地有傾過 佢暗示如果我地多人做按揭 息日重有等得傾 希望開會架時候大家一齊再同佢講數. :em13:[/quote]

係唔係一齊要求全期 P-3.25 至 P-3.50 :em12: ,等佢地落地還錢呀![/quote]

citibank昨天覆咗我 因為佢地近來太多新樓盤做 抽唔到時間去我地尼邊 只系可以約响側魚涌佢地總行見 佢地重話上次比架息口巳經好儘 公司這冇嘜下調空間 如果要約日期約星期三 而時間系7點 大家有冇問題呀.
另我又聯絡咗大新 佢地話有得傾 我會星期一約佢地再傾吓可唔可以再底d 星期一晚上覆.....[/quote]

Patrick & Cherry

Thank you so much for your arrangement!!!!
I'm OK on Wed.  

Cel
作者: cliff    時間: 2006-8-7 11:16:43

Thanks Patrick & Cherry too.

I will be a/v on Wed too. (9/8 or 16/8).
作者: Robert    時間: 2006-8-7 12:16:06

[quote:16d684f581="Cal & Cel"][quote:16d684f581="atrick & Cherry"][quote:16d684f581="Robert"][quote:16d684f581="atrick & Cherry"]今日我同佢地有傾過 佢暗示如果我地多人做按揭 息日重有等得傾 希望開會架時候大家一齊再同佢講數. :em13:[/quote]

citibank昨天覆我 因為佢地近來太多新樓盤做 抽唔到時間去我地尼邊 只系可以約o係魚涌佢地總行見 佢地重話上次比架息口巳經好儘 公司這冇嘜下調空間 如果要約日期約星期三 而時間系7點 大家有冇問題呀.
另我又聯絡大新 佢地話有得傾 我會星期一約佢地再傾可唔可以再底d 星期一晚上覆.....[/quote]

Thank you so much for your arrangement!!!!
I'm OK on Wed.  

Cel[/quote]

大家留意播,地點係 citibank 魚涌總行,日期係二零零六年八月九日星期三,時間係下午七點鐘喎!如果有興趣又有時間既,不妨到一到聽 o下!
作者: taftkwan    時間: 2006-8-7 17:14:49

[quote:e09e3b2694="atrick & Cherry"][quote:e09e3b2694="維也納"]咁個d乜乜火險係咪要另外買

舊史同HSBC 做,唔使另外買既[/quote]

應該系要自己買 但我要問問 星期五覆你 因為天日要出trip 真系 :em06:[/quote]

RC 管理費 已包 大銀行唔駛另外買.
作者: H and H    時間: 2006-8-7 22:43:57

9/8 Wed I'm ok too
作者: P女    時間: 2006-8-8 09:20:28

我都想去聽 但係我星期三唔方便....... :em01:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-8 22:52:34

大新今日比左個電話我話明早先至可以覆實 佢地架答覆好似幾樂觀 所以我想等埋大新架offer先至一次過約 所以約citibank可能要推遲幾日...抱歉!!
無論如何 明天會有齊所有決定.... :mrgreen:
作者: Henry So    時間: 2006-8-8 23:49:55

什麼叫做同業拆息?
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-9 09:27:36

[quote:350265748b="atrick & Cherry"]大新今日比左個電話我話明早先至可以覆實 佢地架答覆好似幾樂觀 所以我想等埋大新架offer先至一次過約 所以約citibank可能要推遲幾日...抱歉!!
無論如何 明天會有齊所有決定.... :mrgreen:[/quote]

等你好消息啦!

Thanks!

Cel
作者: Tomato    時間: 2006-8-9 12:08:02

今日會考放榜...我隻佬去唔到....
作者: P女    時間: 2006-8-9 12:29:42

[quote:a52e654ccf="Tomato"]今日會考放榜...我隻佬去唔到....[/quote]

已經取消左啦 傻妹......
作者: Tomato    時間: 2006-8-9 12:32:30

[quote:5d72985836="女"][quote:5d72985836="Tomato"]今日會考放榜...我隻佬去唔到....[/quote]

已經取消左啦 傻妹...... [/quote]

0下......係咩係咩 h:
作者: P女    時間: 2006-8-9 12:38:08

[quote:ac442550a3="atrick & Cherry"]大新今日比左個電話我話明早先至可以覆實 佢地架答覆好似幾樂觀 所以我想等埋大新架offer先至一次過約 所以約citibank可能要推遲幾日...抱歉!!無論如何 明天會有齊所有決定.... :mrgreen:[/quote]

TO茄.... :em17:
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-9 14:31:35

[quote:8766d380f3="Henry So"]什麼叫做同業拆息?[/quote]

其實我都唔係好明 不過你可以睇下以下嘅Links:

http://td.hkii.org/investu/168ch4/4-8.php

http://www.cuhk.hk/eco/cyber/Hibor.html

Cel
作者: sunday    時間: 2006-8-9 19:17:57

BOC reduce P rate :em04:  from 8.25 to 8... today
作者: Eddy Lam    時間: 2006-8-9 21:55:50

[quote:6bac0f5e18="sunday"]BOC reduce P rate :em04:  from 8.25 to 8... today[/quote]

Good News wor!!!  :em11:
作者: Billy    時間: 2006-8-10 09:26:33

[quote:d51496a65b="Eddy Lam"][quote:d51496a65b="sunday"]BOC reduce P rate :em04:  from 8.25 to 8... today[/quote]

Good News wor!!!  :em11:[/quote]

我都係BOC呀... :yeah:
作者: cliff    時間: 2006-8-10 11:01:41

剛剛收到 BoC 的電話 告訴我減息的申請已經整理好:

Current rate: P-2.625 (我估大家都是差不多)
Applied rate: P-2.9 (全期)

BoC reply
New rate: P-2.8 (全期)
現金回贈: 0.4%

全部還款 - 罰息期兩年:
第一年) 罰1% 及 現金回贈;
第二年) 只罰現金回贈

部分還款 - 罰息期一年:
第一年) 罰部分還款金額之1%

大家覺得怎樣 可否給予意見呢 ??
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-10 11:11:59

我都剛剛收到 icbc 的電話 通知我減息申請嘅結果:

Current rate: P-2.625
Applied rate: P-2.8 (全期)

icbc's reply
New rate: P-2.75 (全期)

罰息期兩年:
(第一年) 罰3%
(第二年) 罰2%

我聽到之後想殺人呀... 比d咁嘅terms我!!!! 我都決定轉銀行啦 而家等埋CitiBank個meeting就可以決定啦! 我心裡面都係諗住CitiBank or BOC 啦!

你地諗成點呀?

Cel
作者: Billy    時間: 2006-8-10 11:46:54

[quote:e269cc8b53="cliff"]剛剛收到 BoC 的電話 告訴我減息的申請已經整理好:

Current rate: P-2.625 (我估大家都是差不多)

BoC reply

第二年) 只罰現金回贈

大家覺得怎樣 可否給予意見呢 ??[/quote]

期實一百萬0.2%=2000.
兩年就$4000.
=0.4%現金回贈

assume你轉去期他銀行p-2.9送律師費.
就4年先回本.

assume你轉去期他銀行p-3送律師費.
就2年先回本.

依家罰息期2年.
如果你搵到p-3就轉同唔轉level.
但如果你搵到p-2.9就唔轉等兩年後先再搵好d.
但要assume兩年後p-xx同依家一樣.
但xx可以加or減睇你自己點睇.

如果你睇xx會減就依家搵間xx最大既轉左佢.
如果你睇xx會一樣or加就accept唔轉同兩年後再睇都唔遲.
作者: grassman    時間: 2006-8-10 12:15:27

請問有冇Apply減息信sample? 可否PM我! :em14:
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-10 12:31:18

[quote:d8180ab7d3="grassman"]請問有冇Apply減息信sample? 可否PM我! :em14:[/quote]

i can forward to you but i don't know how to attach document in pm mail!!!!  Kindly advise!

Cel
作者: grassman    時間: 2006-8-10 13:04:44

[quote:e24dccd4df="Cal & Cel"][quote:e24dccd4df="grassman"]請問有冇Apply減息信sample? 可否PM我! :em14:[/quote]

i can forward to you but i don't know how to attach document in pm mail!!!!  Kindly advise!

Cel[/quote]

Thanks I will PM you my email address!
作者: cliff    時間: 2006-8-10 13:18:02

[quote:ba57a979f6="Billy"][quote:ba57a979f6="cliff"]剛剛收到 BoC 的電話 告訴我減息的申請已經整理好:

BoC reply

第二年) 只罰現金回贈

大家覺得怎樣 可否給予意見呢 ??[/quote]

期實一百萬0.2%=2000.
兩年就$4000.
=0.4%現金回贈

assume你轉去期他銀行p-2.9送律師費.
就4年先回本.

assume你轉去期他銀行p-3送律師費.
就2年先回本.

依家罰息期2年.
如果你搵到p-3就轉同唔轉level.
但如果你搵到p-2.9就唔轉等兩年後先再搵好d.
但要assume兩年後p-xx同依家一樣.
但xx可以加or減睇你自己點睇.

如果你睇xx會減就依家搵間xx最大既轉左佢.
如果你睇xx會一樣or加就accept唔轉同兩年後再睇都唔遲.[/quote]

Billy,謝謝你的分析,十分客觀及有用。而昨日BoC剛減息8.25% -> 8.00%,更令我十五、十六了 ...  :em18:  :em18:
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-10 14:50:52

[quote:7305399b93="grassman"][quote:7305399b93="Cal & Cel"][quote:7305399b93="grassman"]請問有冇Apply減息信sample? 可否PM我! :em14:[/quote]

Cel[/quote]

Thanks I will PM you my email address![/quote]

Done! please check!

Cel
作者: calvin and mei    時間: 2006-8-10 15:31:38

如果大新有好架offer 請通知一下(pm ok)thank you!!!!!
作者: pighome    時間: 2006-8-10 20:10:51

Billy

我都想要申請減息信的sample 我都PM左email address你.

唔該哂呀.... m_O_m
作者: pighome    時間: 2006-8-10 20:29:48

唔好意思呀 Billy 眼訓睇錯人名 看來唔認老都唔得.

Cal & Cel 我都想申請減息信的sample 唔該哂呀.

:em18:
作者: pighome    時間: 2006-8-10 20:48:45

http://www.hk-compass.com/letter/letter1.htm

我搵到D Sample 但我想問下係寄去總行? 定任何一間分行? 同埋信封面係註明咩?

唔該哂各位.
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-10 21:25:39

[quote:4d898f097e="pighome"]http://www.hk-compass.com/letter/letter1.htm

我搵到D Sample 但我想問下係寄去總行? 定任何一間分行? 同埋信封面係註明咩?

唔該哂各位.[/quote]

I submited my letter to the branch by hand they will forward your request letter to the relevant department.

Cel
作者: leemoksau    時間: 2006-8-11 00:20:32

Cal & Cel 我都想要申請減息信的sample 我都PM左email address你.

唔該哂呀.... m_O_m
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-11 00:25:40

今日大新有咗回覆 真系好唔掂 :evil:  請參看如下:

首年 - P-3.15% 跟住全期P-2.75
現金回饋0.15% 鎖3年.

感架offer簡直浪費我時間.

而家我巳經約咗citibank下星期三晚7點去佢側漁涌總行開大會同佢地商量d細節 有興趣架朋友可以一齊去 如果可以 請pm一下我 等我可以話倒比佢地聽大約有幾多人會到.... :mrgreen:

以下重覆citibank所比架offer
全期P-3%
鎖2年 如第一年清還扣1% 第二年0.5%
包律師費或可選擇0.5%rebate
作者: leemoksau    時間: 2006-8-11 00:37:55

麻煩你幫我問吓有冇最低消費. :em14:
作者: grassman    時間: 2006-8-11 00:44:31

Current P-2.75
欠1年先過罰息期,如果罰息要1%。

咁依家轉有冇sol?請指教! :em14:
全期P-3%
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-11 01:46:46

[quote:430513421d="leemoksau"]麻煩你幫我問吓有冇最低消費. :em14:[/quote]

冇 巳傾過1m番下一樣可以做....
作者: Billy    時間: 2006-8-11 02:21:16

[quote:8d4a697254="grassman"]Current P-2.75
欠1年先過罰息期,如果罰息要1%。

咁依家轉有冇sol?請指教! :em14:
全期P-3%
包律師費或可選擇0.5%rebate[/quote]

轉按罰1%=4*0.25%息差.
未見官先打300大板.
我就會等過埋罰息期再睇.
or你問銀行可唔可以張你過轉按日子推遲一年.
就好似d人買樓長成交期咁.
不過以前都未聽過有人咁做.
試吓無防.
作者: leemoksau    時間: 2006-8-11 09:19:03

[quote:2a563ec04d="atrick & Cherry"][quote:2a563ec04d="leemoksau"]麻煩你幫我問吓有冇最低消費. :em14:[/quote]

冇 巳傾過1m番下一樣可以做....[/quote]

多謝你. 轉按o既事就拜託你了.
作者: Billy    時間: 2006-8-11 09:32:14

[quote:d3f524ed93="atrick & Cherry"][quote:d3f524ed93="leemoksau"]麻煩你幫我問吓有冇最低消費. :em14:[/quote]

冇 巳傾過1m番下一樣可以做....[/quote]

真係冇三兩萬得唔得呀. :zdevil:
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-11 11:01:47

BOC just follow up with me that they have reduce the P rate to 8% and their plan also change as follows:

1.        Hibor Plan
        Original terms: 1month Hibor + 0.6% and the capped rate is P - 2.75% (Hibor Rate on 10 August is 3.65956%)
        now the capped rate change to P - 2.5%

2.        P- Plan
        Original terms: 1st & 2nd year P - 3.1% and 3rd year and thereafter P - 2.8%
        now cancelled

Anyone can tell me Hibor plan is good or not.  Please advise!!!!!

Many Thanks!

Cel
作者: cliff    時間: 2006-8-11 13:31:58

Hibor 波幅比較大 適合短線炒賣或投資。

如果自住 Prime rate 應該比較保守,而風險亦比較底。
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-11 14:17:20

cliff

Thanks!!!!

Cel
作者: Robert    時間: 2006-8-11 15:20:09

[quote:aa3055acdd="cliff"]Hibor 波幅比較大 適合短線炒賣或投資。

如果自住 Prime rate 應該比較保守,而風險亦比較底。[/quote]

純以供樓黎講,如果銀行長期有水浸(太多現金)既話,Hibor 係有著數;再如果你覺得個 ceiling rate(P-2.75)係可以接受既話,你可以選擇 Hibor Plan,因為你有機會享受倒低息。
但係我就會選擇 P Rate,因為我可以肯定每個月有 P-3,.琝瓻O守既做事作風。 h:
作者: sunday    時間: 2006-8-11 16:01:31

which bank have p-3 ar?   :em14:  :em14:
作者: Robert    時間: 2006-8-11 16:28:27

[quote:d1ea7e6a20="sunday"]which bank have p-3 ar?   :em14:  :em14:[/quote]
[quote:d1ea7e6a20="atrick & Cherry"]今日大新有回覆 真系好唔掂 :evil:  請參看如下:

首年 - P-3.15% 跟住全期P-2.75
現金回饋0.15% 鎖3年.

感架offer簡直浪費我時間.

而家我巳經約citibank下星期三晚7點去佢側漁涌總行開大會同佢地商量d細節 有興趣架朋友可以一齊去 如果可以 請pm一下我 等我可以話倒比佢地聽大約有幾多人會到.... :mrgreen:

以下重覆citibank所比架offer
全期P-3%
鎖2年 如第一年清還扣1% 第二年0.5%
[/quote]
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-12 23:36:17

citiabank側漁涌總行架地址及我地架集合地點會星期一响尼道通知 敬請留意.... :mrgreen:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-15 00:08:14

各位街坊
我巳經約實咗citibank會响本星期三晚上7點去佢地總行進一步了解及攪手續 請看地點如下:

開會地點: 鰂魚涌太古坊多盛大厦11樓.
日期: 8月16日下午7時
集合時間及地點: 下午6點45分 鰂魚涌地鐵站恆生銀行

除咗傳統按揭方法外 citibank話重有一種叫做"home smart"架按揭方法 做法話好似揸打銀行架mortgage one 旦系佢就靈活好多 而且唔會收年費 我而家有d CD同單張 如果大家有興趣可以PM我 我會入落去你地信箱 :mrgreen:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-15 00:16:22

如果有街坊有興趣即時做按揭 請帶齊以下所須文件 另我有D申請FORM响道 如果要就PM我啦 :mrgreen:
作者: sunday    時間: 2006-8-15 13:23:11

thanks for your coordination ar!

另想問下citibank現在的offer 是什麼...

thx :em14:
作者: sunday    時間: 2006-8-15 13:46:09

oh i am sorry... i got the answer : :

is it...

p(8.25)-3=5.25 included lawyer fee or 5 % rebate 2 yrs limit :?:

but now i am boc:

p(8)-2.8=5.2 not in penalty period :mrgreen:

so do u think am i wise to change? :em14:   anyone can kindly advice?  :em14: will citibank change p rate?
  :em04:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-8-16 00:14:33

[quote:2f7ddb6e2b="sunday"]oh i am sorry... i got the answer : :

is it...

p(8.25)-3=5.25 included lawyer fee or 5 % rebate 2 yrs limit :?:

but now i am boc:

p(8)-2.8=5.2 not in penalty period :mrgreen:

so do u think am i wise to change? :em14:   anyone can kindly advice?  :em14: will citibank change p rate?
  :em04:[/quote]

計落去只有5個點子息差 風險系佢地d大細銀行幾時將最優惠利率追平 我系你就一動不如一靜 唔郁好過郁 :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2006-8-16 09:46:43

我隻佬去唔到呀 你地傾得開心d啦 : !!
作者: H and H    時間: 2006-8-17 00:42:57

唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???
作者: milk    時間: 2006-8-17 02:14:41

[quote:c2835aa30e="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]
我隻ok無問題喎!
作者: Cal and Cel    時間: 2006-8-17 09:28:31

我都ok wor!

Cel
作者: H and H    時間: 2006-8-17 11:31:30

[quote:3c59bb5327="milk"][quote:3c59bb5327="H&H"]唔知點解run唔到citibank隻cd....你地run唔run到???[/quote]
我隻ok無問題喎![/quote]我有2隻CD 2 隻都唔得

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2