藍澄灣業主社群

標題: 8/4 業主大會 [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2006-7-25 17:30:09     標題: 8/4 業主大會

有冇人會去?
作者: Billy    時間: 2006-7-25 18:38:52     標題: Re: 8/4 業主大會

[quote:7448b2d334="grassman"]有冇人會去?[/quote]

我會去.
同上年一樣如果邊位不能出席可以寫受權書比我or期他人.
因為要minimum 10%人出席所以出席唔到都寫番張受權書啦.
作者: Robert    時間: 2006-7-25 22:23:47     標題: Re: 8/4 業主大會

[quote:e8eda19437="Billy"][quote:e8eda19437="grassman"]有冇人會去?[/quote]

我會去.
同上年一樣如果邊位不能出席可以寫受權書比我or期他人.
因為要minimum 10%人出席所以出席唔到都寫番張受權書啦.[/quote]

我想補充少少:根據大廈公契所寫,o個十巴仙係指業主人數,並唔係指單位數目;例如一個單位有六個業主既名,咁即係話有六個業主既人數,如果本苑 o係 lee 個月內冇加到業主人數既話,根據管理處既資料,最少要有二百五十名業主既人數,Lee 個補選大會才會有法律效力,希望大家有時間既就出席啦!如果冇既話,都寫番封授權書啦! :em14:
作者: milk    時間: 2006-7-25 23:17:03

到~到~到~一定到~

希望其他業主能夠務必出席 :em11:
作者: Patrick Cherry    時間: 2006-7-25 23:35:35

放心 我實去...
作者: Robert    時間: 2006-7-26 00:52:08

[quote:9f7ddc4b70="atrick & Cherry"]放心 我實去... [/quote]
你可以唔去咩! :nowords:
作者: leemoksau    時間: 2006-7-26 00:57:24

[quote:29b26a05fe="atrick & Cherry"]放心 我實去... [/quote]

廢話 :nowords:
作者: 一家四口    時間: 2006-7-26 10:56:39

[quote:839cf2cb0d="milk"]到~到~到~一定到~

[/quote]

請問究竟係八月四定八月十一日開會呢?
作者: Billy    時間: 2006-7-26 10:58:53

[quote:795d738d01="一家四口"][quote:795d738d01="milk"]到~到~到~一定到~

[/quote]

請問究竟係八月四定八月十一日開會呢?[/quote]

8月4日業委補選.
8月11日業委開會.
作者: 一家四口    時間: 2006-7-26 11:02:09

唔該晒!!
作者: Tomato    時間: 2006-7-30 03:31:07

我去唔到 請問張授權書係咪放入業委會信箱就得?
作者: Robert    時間: 2006-7-30 19:40:19

[quote:3a71906b58="Tomato"]我去唔到 請問張授權書係咪放入業委會信箱就得?[/quote]

絕對可以,但係妳既意思係妳會授權比邊個呀?
作者: Robert    時間: 2006-8-3 11:25:38

我想補充少少:根據大廈公契所寫,o個十巴仙係指業主人數,並唔係指單位數目;例如一個單位有六個業主既名,咁即係話有六個業主既人數,如果本苑 o係 lee 個月內冇加到業主人數既話,根據管理處既資料,最少要有二百五十名業主既人數,Lee 個補選大會才會有法律效力,希望大家有時間既就出席啦!如果冇既話,都寫番封授權書啦! :em14:

我再補充少少:如果有鄰居想寫授權書既話,請留意自己單位既業主人數喎;因為正如我上面咁講,出席率係計業主人數,即係話你既授權書要有齊哂你單位既業主簽名,咁先至可以當計埋入出席率;如果你既單位有四個業主,你簽 o左一個名,就當一個出席人數,簽 o左四個名,就當四個出席人數咖勒!
作者: Billy    時間: 2006-8-3 11:49:48

[quote:c8cdeb47ae="Robert"]我想補充少少:根據大廈公契所寫,o個十巴仙係指業主人數,並唔係指單位數目;例如一個單位有六個業主既名,咁即係話有六個業主既人數,如果本苑 o係 lee 個月內冇加到業主人數既話,根據管理處既資料,最少要有二百五十名業主既人數,Lee 個補選大會才會有法律效力,希望大家有時間既就出席啦!如果冇既話,都寫番封授權書啦! :em14:

我再補充少少:如果有鄰居想寫授權書既話,請留意自己單位既業主人數喎;因為正如我上面咁講,出席率係計業主人數,即係話你既授權書要有齊哂你單位既業主簽名,咁先至可以當計埋入出席率;如果你既單位有四個業主,你簽 o左一個名,就當一個出席人數,簽 o左四個名,就當四個出席人數咖勒! [/quote]

好古怪.
如果我個單位有3000個業主咪可以話晒事.
真係好唔合理.

如果有一個單位係和黃.
但和黃有幾十萬個owner.
又點計呢.

真係好怪??? :?:
作者: Robert    時間: 2006-8-3 11:56:49

[quote:61c17e29e5="Billy"]

好古怪.
如果我個單位有3000個業主咪可以話晒事.
真係好唔合理.

如果有一個單位係和黃.
但和黃有幾十萬個owner.
又點計呢.

真係好怪??? :?:[/quote]

Lee 個係計出席人數,如法定人數足夠既話,咁個大會先至開得成;至於投票方面,先至會計單位既業權份數,係兩種計法黎咖!
作者: saga    時間: 2006-8-3 17:19:44

用業主數目 住戶唔計數 咁租戶又點計呢?
作者: Robert    時間: 2006-8-3 17:35:55

[quote:987f82aad3="saga"]用業主數目 住戶唔計數 咁租戶又點計呢?[/quote]

據我所知大廈公契及本港法例(第344章),都冇講到租戶 o係居民大會裏面有身份既,所以租戶係冇權參與大會。 :dead:
作者: turbowing    時間: 2006-8-4 09:24:29

勁OUT問題~
請問個業主會幾點開始呢?
謝謝~
作者: Robert    時間: 2006-8-4 09:36:33

[quote:a8bf370ad7="turbowing"]勁OUT問題~
請問個業主會幾點開始呢?
謝謝~[/quote]
今晚八點前要到達會所,因為登記業戶資料需時,而大會議程預訂八點開始,如等到三十分鐘後仍未足出席人數,便會做成流會;所以敬希各位業主一定要擁躍參與及準時到達會所!
作者: gp    時間: 2006-8-4 22:20:30

流會 :dead:
作者: Tomato    時間: 2006-8-5 11:12:22

[quote:120d6cbbcd="gp"]流會 :dead:[/quote]

喂喂 你尋晚有來咩?? 好想同你相認呀!!
作者: vivian    時間: 2006-8-5 12:29:17

昨晚,是我們第一次參加這類型的會議
由於人數不夠,所以大會開不成,當然很失望。
似乎要進行投票
還必須得到很多業主出席才可成事。
看來,現時的業主對這重要的會議未感熾熱
希望各方面再盡力推動吧!

雖然昨晚沒有甚麼結論,但可以認識一下街坊,聽下各方的意見,都是很好的機會。
作者: saga    時間: 2006-8-5 13:03:17

[quote:467b6f214e="Robert"][quote:467b6f214e="saga"]用業主數目 住戶唔計數 咁租戶又點計呢?[/quote]

據我所知大廈公契及本港法例(第344章),都冇講到租戶 o係居民大會裏面有身份既,所以租戶係冇權參與大會。 :dead:[/quote]

RC 有唔少係租戶 個業主跟本唔會去信箱拎信然後返來出席 亦唔似會授權其他人出席  :roll:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2