藍澄灣業主社群

標題: 有冇睇蘇師傅教風水 [打印本頁]

作者: diedsee    時間: 2006-7-22 15:40:33     標題: 有冇睇蘇師傅教風水

有冇睇蘇師傅教風水? 一齊研究下 :detective
作者: Robert    時間: 2006-7-22 16:01:12

我唔係好信佢;因為據聞以前佢曾經出賣過好多同門師兄弟,而且佢有時宜家講既野,同以前講既野係自相矛盾 o既!佢又會將一 o的傳統既理論,化造自己既口訣,當係自己既理論,但同時又歪曲左傳統理論既精髓;以上所講既係黎自行內某一位資深過佢既師傅所轉述。 ops:
作者: Tomato    時間: 2006-7-23 10:00:23

我有睇呀!! 有時都係求個安心0者....不過我好buy佢ge水種植物理論 咁我就大條道理種多d花花草草....

不過我同我隻佬都唔明 點解用銀仔一定要搵女皇頭呢?係咪西洋野真係勁d?
作者: mandy    時間: 2006-7-23 14:26:04

[quote:83b42db926="Tomato"]我有睇呀!! 有時都係求個安心0者....不過我好buy佢ge水種植物理論 咁我就大條道理種多d花花草草....

不過我同我隻佬都唔明 點解用銀仔一定要搵女皇頭呢?係咪西洋野真係勁d?[/quote]

仲有一定要用五豪子女皇頭 係因為可以等於以前的銅錢.
我老公對呢方面好有興趣 我買 RC 都係用風水搵到岩先買而家個單位.
作者: bikbark    時間: 2006-7-24 12:01:54

咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?
作者: 一家四口    時間: 2006-7-24 12:35:18

[quote:711b2e4e84="Robert"]我唔係好信佢;因為據聞以前佢曾經出賣過好多同門師兄弟,而且佢有時宜家講既野,同以前講既野係自相矛盾 o既!佢又會將一 o的傳統既理論,化造自己既口訣,當係自己既理論,但同時又歪曲左傳統理論既精髓;以上所講既係黎自行內某一位資深過佢既師傅所轉述。 ops:[/quote]

我上年去搵佢批命 佢講D野都OK丫,例如 :
(1) 佢話我好好學,好多野都有興趣學,但係冇耐性,學唔長....好準

(2)上年佢叫我要小心腸胃有問題,10月去睇佢,我12月就入左醫院吊鹽水,因為急性腸胃炎,攪到發高燒、血壓高、又屙又嘔要入急証室....好準

(3)佢話我父緣冇咁好,當時我都覺得佢唔準,因我同老豆不知幾好感情,好到不得了,但係佢講完冇耐,即上年12月,我父親突然腦中風過左身,當時可能我誤會左佢既意思,冇父緣可能係另外一個意思....都幾準

上年真係黑到死既時候,諗住去搵佢指點吓既,佢仲話我要過埋個舊曆7月至好D,衰野咁準,望都好野都準啦 :face13:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-7-24 12:49:05

久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔
好 但RC D間格全部都係咁 你地會點化解呀?
作者: Robert    時間: 2006-7-24 12:54:00

[quote:17fdf4c9e2="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運
2004(甲申) - 2023 (癸卯)
作者: mandy    時間: 2006-7-24 13:13:10

[quote:aab32fd8a6="Robert"][quote:aab32fd8a6="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運
2004(甲申) - 2023 (癸卯)[/quote]

唔係呀 是計層樓蓋頂計 即2003年 RC 是 7運樓.
作者: mandy    時間: 2006-7-24 13:26:03

[quote:e233dbf5d9="Eddy Lam"]久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔
好 但RC D間格全部都係咁 你地會點化解呀?[/quote]

:dead: 廚房對正洗手間會有好大問題 對身體健康有影響 RC 唔係所有單
位都對正架 我屋企都冇對正.

另大門對窗我就用左水晶洞擋住 等D財唔好漏左去.
作者: Robert    時間: 2006-7-24 13:27:34

[quote:1c02fbbb55="Eddy Lam"]久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔
好 但RC D間格全部都係咁 你地會點化解呀?[/quote]

廚房是烹調食物的地方,而廁所容易滋養細菌、污物,如果兩者相對的話,就會影響衛生,損害你家人的健康。則廁所的門應牢記時常關閉,免得受污濁之氣滌蕩,而我就更加將兩把抽氣扇長開。

大門直對窗,係會損害家人的財運,使人財進財出,或理財投資出錯。因此,最好用屏風或珠簾隔開,以便轉運而迎祥納福;但係我都未加珠簾,只係長期唔開 o個隻窗再加窗紗。 :em12:
作者: Robert    時間: 2006-7-24 13:40:38

[quote:a08cb7ff6a="mandy"][quote:a08cb7ff6a="Robert"][quote:a08cb7ff6a="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係呀 是計層樓蓋頂計 即2003年 RC 是 7運樓.[/quote]

各有各說法啦!冇所謂既...
但係 RC 層樓蓋頂既時候,好多內部既牆壁、窗口及門口係未完成咖!所以我認為個理氣係唔同,唔可以當佢係七運樓
作者: diedsee    時間: 2006-7-24 13:40:54

[quote:61087f7a3b="mandy"][quote:61087f7a3b="Robert"][quote:61087f7a3b="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係呀 是計層樓蓋頂計 即2003年 RC 是 7運樓.[/quote]
唔係計入伙日咩 :?:
作者: Robert    時間: 2006-7-24 13:52:53

[quote:1536d5f1b5="diedsee"][quote:1536d5f1b5="mandy"][quote:1536d5f1b5="Robert"][quote:1536d5f1b5="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係計入伙日咩 :?:[/quote]
各有學說:因地運會跟時間而改變,所以有人會根據入伙日計算,例如好舊既二手樓,又或者因要計算埋屋主既時辰八字當係一個新既組合,因每個人住同一間屋既運數都會唔同;而另一學說,樓運係層樓本身既,所以不會計算地運在內。
而我本人比較相信前者之學說。 :mrgreen:
作者: mandy    時間: 2006-7-24 13:57:57

[quote:8dc04cbe70="Robert"][quote:8dc04cbe70="mandy"][quote:8dc04cbe70="Robert"][quote:8dc04cbe70="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

各有各說法啦!冇所謂既...
但係 RC 層樓蓋頂既時候,好多內部既牆壁、窗口及門口係未完成咖!所以我認為個理氣係唔同,唔可以當佢係七運樓 [/quote]

林國雄個派係用蓋頂計即層樓起好唔計內部完成同埋幾時入伙架.
(佢用飛星 古時飛星只是皇帝身邊國師用 民間就係用而家蘇師傅電視教個種掛)

而蘇師傅個派計幾時入伙 佢成日做節目都叫人換過個煮食爐就當重新
入伙計 如果照計 間間屋風水唔好 重新換過爐都可以好好風水啦.
純粹大家討論下.
作者: Robert    時間: 2006-7-24 14:03:05

[quote:4737d7e6a2="mandy"]
林國雄個派係用蓋頂計即層樓起好唔計內部完成同埋幾時入伙架.
(佢用飛星 古時飛星只是皇帝身邊國師用 民間就係用而家蘇師傅電視教個種掛)

而蘇師傅個派計幾時入伙 佢成日做節目都叫人換過個煮食爐就當重新
入伙計
如果照計 間間屋風水唔好 重新換過爐都可以好好風水啦.
純粹大家討論下.[/quote]

冇所謂播!大家 o係度吹水之嘛,妳認為妳鍾意信邊套,咪信邊套 o羅,係咪! :em19:

我都唔信亞長毛蘇! :em16:
作者: mandy    時間: 2006-7-24 14:12:03

我都唔信亞長毛蘇! :em16:[/quote]

我都係 佢成日叫人放音樂盒 古時邊有音樂盒? :em17:
作者: Tomato    時間: 2006-7-24 17:35:05

你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?
作者: Robert    時間: 2006-7-24 17:40:05

[quote:aab4242320="Tomato"]你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?[/quote]

緊係算! :poor:
作者: Tomato    時間: 2006-7-24 19:48:30

[quote:24eed5bf7d="Robert"][quote:24eed5bf7d="Tomato"]你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?[/quote]

緊係算! :poor:[/quote]

咁默大鑊....
作者: Billy    時間: 2006-7-24 20:34:08

[quote:caddfa1a2a="Tomato"][quote:caddfa1a2a="Robert"][quote:caddfa1a2a="Tomato"]你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?[/quote]

緊係算! :poor:[/quote]

咁默大鑊....[/quote]

起公園有沙塵就梗係有d影響架啦.
條8號幹線起左咁耐咪重大影響.
咪咁迷信啦...
作者: Robert    時間: 2006-7-24 22:01:15

[quote:3c6ba3f5c3="Billy"]
咪咁迷信啦...[/quote]

冇錯勒!香港週圍都有掘路啦,唔使咁緊張既! :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-7-24 22:19:05

[quote:6c0ed1d865="Robert"][quote:6c0ed1d865="Billy"]
咪咁迷信啦...[/quote]

冇錯勒!香港週圍都有掘路啦,唔使咁緊張既! :mrgreen:[/quote]

最緊要自己覺得住得舒服咪得囉 成日顧住呢度擺水晶 o個度又放女皇頭幣咪
搞到個人仲煩...  :em18:
作者: H and H    時間: 2006-7-25 13:45:47

最鍾意佢成日叫人擺水種植物~ 又話摧財,又話擋煞,信唔信都好,擺多d實冇死~ 見多d綠色既野,人都開心d啦~ 
作者: milk    時間: 2006-7-25 13:58:43

[quote:d74cd7a422="Tomato"]咁默大鑊....[/quote] :idea: ...有化解方法!

先將閣下o既証件相放大至4尺x6尺,之後整埋防UV、防霉、防水、防火、防蚊叮蟲咬...等等!
然後將幅相o既正面對住有煞氣o既方位 :evil: ,咁就可以逢凶化吉、四季平安、開枝散葉喇! :mrgreen:
作者: hales    時間: 2006-7-25 14:53:40

[quote:e7e3a29986="milk"][quote:e7e3a29986="Tomato"]咁默大鑊....[/quote] :idea: ...有化解方法!

先將閣下o既証件相放大至4尺x6尺,之後整埋防UV、防霉、防水、防火、防蚊叮蟲咬...等等!
然後將幅相o既正面對住有煞氣o既方位 :evil: ,咁就可以逢凶化吉、四季平安、開枝散葉喇! :mrgreen:[/quote]

要唔要係上面寫住 "飛標練習專用" ? :mrgreen:
作者: milk    時間: 2006-7-25 23:51:39

[quote:4d3504f86d="hales"]要唔要係上面寫住 "飛標練習專用" ? :mrgreen:[/quote]好彩唔係話"減肥瘦身專用"~ :
作者: diedsee    時間: 2006-7-26 13:14:13

我有用佢d方法
so far又唔覺佢唔 work wor
作者: bikbark    時間: 2006-7-26 14:48:45

[quote:36cf0f7dde="diedsee"]我有用佢d方法
so far又唔覺佢唔 work wor[/quote]
可唔可以講d例子聽o下?
作者: taftkwan    時間: 2006-7-28 17:28:26

[quote:0446b63a29="mandy"][quote:0446b63a29="Robert"][quote:0446b63a29="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係計層樓蓋頂 係計拜四角入伙日 如你係 2003前入伙 只要係 2004 後換左個爐都計 8運 ar.
作者: grassman    時間: 2006-9-17 18:43:16

[quote:fb9bb1b5b5="mandy"][quote:fb9bb1b5b5="Eddy Lam"]久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔

:dead: 廚房對正洗手間會有好大問題 對身體健康有影響 RC 唔係所有單
位都對正架 我屋企都冇對正.

另大門對窗我就用左水晶洞擋住 等D財唔好漏左去.[/quote]

最近整左D咁野!
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-17 19:03:05

幾好咁喎 可以參考參考.
作者: diedsee    時間: 2006-9-18 23:31:53

草人 我都想整
邊丁買到ar??
我搵極都冇
作者: milk    時間: 2006-9-18 23:40:58

[quote:1fb160efd4="grassman"]最近整左D咁野![/quote]幾盞鬼喎~
係太太o既 Idea? :roll:
作者: Tomato    時間: 2006-9-19 00:05:27

雖然整得真係好靚...
但係d植物無陽光會唔會有大礙呢?草大師.......
本人都係關心d植物多過風水
作者: grassman    時間: 2006-9-19 09:30:17

[quote:10abf72020="diedsee"]草人 我都想整
邊丁買到ar??
我搵極都冇[/quote]
係DIY的,材料係Jusco十蚊店買,全工程$80-。

[quote:10abf72020="milk"][quote:10abf72020="grassman"]最近整左D咁野![/quote]幾盞鬼喎~
係太太o既 Idea? :roll:[/quote]
係集體製作!

[quote:10abf72020="Tomato"]雖然整得真係好靚...
但係d植物無陽光會唔會有大礙呢?草大師.......
本人都係關心d植物多過風水 [/quote]
我地有服侍佢照太陽燈(玄關燈),健康過郭富城!
作者: 一家四口    時間: 2006-9-19 10:00:24

如果聽呀蘇文峰所講 我地除左廁所對廚房唔好外 仲有其他野 好似 :

(1) 廚房個洗手盆對住個爐頭啦
(2) 廚房有鏡對鏡啦
(3) 窗外個山太多大石頭唔夠青綠啦
(4) 大門對窗啦

可能仲有其他我唔知既野 太多啦 都唔知攪得邊度 尤其係個廚房 除非真係炸左佢再整 唔係點攪 因此...

我依然仲係以不變應萬變 :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2006-9-19 10:42:31

[quote:1ae893ffb7="一家四口"]如果聽呀蘇文峰所講 我地除左廁所對廚房唔好外 仲有其他野 好似 :

(1) 廚房個洗手盆對住個爐頭啦
(2) 廚房有鏡對鏡啦
(3) 窗外個山太多大石頭唔夠青綠啦
(4) 大門對窗啦

可能仲有其他我唔知既野 太多啦 都唔知攪得邊度 尤其係個廚房 除非真係炸左佢再整 唔係點攪 因此...

我依然仲係以不變應萬變 :mrgreen:[/quote]

1) 都唔係對正呀!
2) 幾好呀,背住都睇到火!
3) 唔算啦!
4) 裝修時已經consider左!
作者: bikbark    時間: 2006-9-19 15:38:32

請問廚/廁門口種植物有咩用?
作者: cliff    時間: 2006-9-19 15:48:35

廁 -> 水
廚 -> 火

本來水火相沖 宜家加左"植物" =

廁 -> 水
植物 -> 木
廚 -> 火

水生木 木生火 咁就化解了
作者: bikbark    時間: 2006-9-19 15:50:30

唔該cliff師傅

作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-19 16:23:05

[quote:522038882e="bikbark"]請問廚/廁門口種植物有咩用?[/quote]

我記得蘇民鋒話廁所對廚房對女性o既健康有影響...
作者: bikbark    時間: 2006-9-19 16:36:54

咁除o左種植物 成日閂埋廚/廁門有無用?
作者: grassman    時間: 2006-9-19 16:37:16

[quote:14db210e3d="Eddy Lam"][quote:14db210e3d="bikbark"]請問廚/廁門口種植物有咩用?[/quote]

我記得蘇民鋒話所對廚房對女性o既健康有影響...[/quote]

因為佢諗女性會在廚房工作!
作者: diedsee    時間: 2006-9-20 19:19:46

[quote:2467c997dc="bikbark"]咁除o左種植物 成日閂埋廚/廁門有無用?[/quote]

作者: Billy    時間: 2006-9-21 08:10:25

[quote:ba99172d2e="bikbark"]咁除o左種植物 成日閂埋廚/廁門有無用?[/quote]

廁 -> 水
門 -> 木
廚 -> 火

水生木 木生火 咁又就化解了  :
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-9-21 13:33:33

[quote:d44076d0a0="Billy"][quote:d44076d0a0="bikbark"]咁除o左種植物 成日閂埋廚/廁門有無用?[/quote]

廁 -> 水
門 -> 木
廚 -> 火

水生木 木生火 咁又就化解了  :[/quote]
應該係
廁 > 水
廁門 > 木
大門 > 木
廚門 > 木
廚 > 火

咁就好鬼煩。 :
作者: cliff    時間: 2006-9-21 18:56:40

[quote:a5788ddb32="bikbark"]唔該cliff師傅
[/quote]

我唔係cliff師傅 Haha 只係唔記得 Quote 返 "蘇師傅" 之麻. Haha
作者: milk    時間: 2006-9-22 00:17:04

[quote:b4ca075ab9="Jeffrey & Shirley"][quote:b4ca075ab9="Billy"][quote:b4ca075ab9="bikbark"]咁除o左種植物 成日閂埋廚/廁門有無用?[/quote]廁 -> 水
門 -> 木
廚 -> 火

水生木 木生火 咁又就化解了  :[/quote]應該係
廁 > 水
廁門 > 木
大門 > 木
廚門 > 木
廚 > 火

咁就好鬼煩。 :[/quote]咁索性拆左兩度門,之後將藤種植物圍住兩度門框!
既能切合風水,又能美觀家居。

廁 -> 水
藤蔓=植物 -> 木
廚 -> 火

一樣掂 :

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2