藍澄灣業主社群

標題: 長時間開抽氣扇 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2006-7-18 22:58:41     標題: 長時間開抽氣扇

有無鄰居會長開抽氣扇唔閂0架??如果不停開會唔會過熱有危險呢?? h:
作者: dracula    時間: 2006-7-18 23:03:52     標題: Re: 長時間開抽氣扇

[quote:dcc1d11de3="Tomato"]有無鄰居會長開抽氣扇唔閂0架??如果不停開會唔會過熱有危險呢?? h:[/quote]

點解要成日開呢??
或者妳可以掉轉~ 去廁所就唔開(比佢休息o下) 唔用廁所o既時候先開 :mrgreen: ~
作者: Robert    時間: 2006-7-18 23:15:12     標題: Re: 長時間開抽氣扇

[quote:49b7fac5db="Tomato"]有無鄰居會長開抽氣扇唔閂0架??如果不停開會唔會過熱有危險呢?? h:[/quote]

因為封 o左鮮風出氣口,我屋企兩把抽氣扇長開唔閂差唔多年半有多,暫時都未有事 o番! :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2006-7-18 23:25:41

真係.......真係一d時間都無閂過...咁我就放心喇!!!
作者: kyu    時間: 2006-7-19 12:15:24

Tomato

由入伙至今 我都係長開抽氣扇!
作者: vivian    時間: 2006-7-19 13:52:02

我都覺得開左好d (尤其廁所),但就唔敢長開,只係一返到屋企先開
但我老公就一吼我行轉背就熄左佢    :evil:  
話"慳電!"    :evil:
作者: 一家四口    時間: 2006-7-19 14:45:22

我就覺得廁所既抽氣扇,好似唔多夠勁,開左都只係"感覺"好過冇開,所以都係有人用廁所至會開。
作者: Tomato    時間: 2006-7-19 16:17:54

[quote:fd33342399="vivian"]我都覺得開左好d (尤其廁所),但就唔敢長開,只係一返到屋企先開
話"慳電!"  
  :evil:[/quote]

原來好多男人都係咁... :nowords:不過我隻佬就鍾意熄冷氣同風扇... :em18:
作者: bikbark    時間: 2006-7-19 17:15:26

[quote:ddc24b35d9="Tomato"][quote:ddc24b35d9="vivian"]我都覺得開左好d (尤其廁所),但就唔敢長開,只係一返到屋企先開
話"慳電!"  

原來好多男人都係咁... :nowords:不過我隻佬就鍾意熄冷氣同風扇... :em18:[/quote]
點解要成日開住抽氣扇呀 我覺得好嘈呀
成日"fi fi"聲

仲有 我鍾意熄冷氣呀
因為成日開住冷氣我會病o架
你o地唔明o架啦
有嚴重鼻敏感o既人(如我)成日吹住d強風or冷氣會好辛苦o架
會流鼻水同勁打乞嚏
作者: vivian    時間: 2006-7-19 17:32:12

我屋企好熱。我一入屋鞋都未除,隻手自自然就去囉冷氣遙控  
我都有鼻敏感,要食Zyrtec
但我皮膚敏感,如果悶悶熱就好唔舒服  :dead:
我間屋的座向開窗都無風架!! (兼且好焗好糟)
所以要透氣,就要涼冷氣。

我老公一樣最叻最快熄燈熄冷氣   :em08:
我唯有下道"通告" -
"家中電器不准莽動 除非我出左門口..... "   
作者: siukwai    時間: 2006-7-20 09:16:34

[quote:485a9ecdca="vivian"]我屋企好熱。我一入屋鞋都未除,隻手自自然就去囉冷氣遙控  
我都有鼻敏感,要食Zyrtec
但我皮膚敏感,如果悶悶熱就好唔舒服  :dead:
我間屋的座向開窗都無風架!! (兼且好焗好糟)
所以要透氣,就要涼冷氣。

我老公一樣最叻最快熄燈熄冷氣   :em08:
我唯有下道"通告" -
"家中電器不准莽動 除非我出左門口..... "   [/quote]

題外話  我細個都有鼻敏感 後來去大陸旅行參觀養蜂場 俾人介紹買左支蜂巢素 一支有大好立克樽咁大 $150 o個時覺得好貴 每日飲一teaspoon 飲左半樽就好返 而家耐不耐會復發 但一起我就飲一個星期 又冇事~ 我覺得ok喎 講真$150 當藥食唔貴 又唔難飲 蜜糖味 就算真係冇效咪當飲蜜糖lor 又冇害o既~
我介紹左同事飲佢都話好 我仲買左支俾bf 但佢太懶 買左成年飲得兩次 白費心機 :em13:  :em13:
作者: Tomato    時間: 2006-7-20 10:41:33

[quote:de298589a3="bikbark"][quote:de298589a3="Tomato"][quote:de298589a3="vivian"]我都覺得開左好d (尤其廁所),但就唔敢長開,只係一返到屋企先開
話"慳電!"  

原來好多男人都係咁... :nowords:不過我隻佬就鍾意熄冷氣同風扇... :em18:[/quote]
點解要成日開住抽氣扇呀 我覺得好嘈呀
成日"fi fi"聲

仲有 我鍾意熄冷氣呀
因為成日開住冷氣我會病o架
你o地唔明o架啦
有嚴重鼻敏感o既人(如我)成日吹住d強風or冷氣會好辛苦o架
會流鼻水同勁打乞嚏[/quote]

你係special case....因為你夏天都要cum羽裓被 :nowords:
有時怕熱ge人 真係好難忍受間屋好似人間煉獄咁熱...
作者: bikbark    時間: 2006-7-20 10:57:59

hey 依家無kum羽裓被啦 四五月o個陣就有...... h:
係呢 你o地返o左工 會唔會開晒屋企d窗o架?
我發覺間屋會涼爽d咁
作者: wychan    時間: 2006-7-20 14:06:04

[quote:b02a4cbf50="bikbark"]hey 依家無kum羽裓被啦 四五月o個陣就有...... h:
我發覺間屋會涼爽d咁[/quote]

開窗的話 落雨好大鑊....
作者: bikbark    時間: 2006-7-20 14:14:05

咁我會睇o個日天氣o既 好猛太陽先開窗
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-7-20 14:23:27

[quote:5b4292f735="bikbark"]咁我會睇o個日天氣o既 好猛太陽先開窗[/quote]
今日天氣
大致天晴
天氣炎熱
局部地區有驟雨
吹輕微至和緩偏南風

驟雨如難預。 :dead:
作者: vivian    時間: 2006-7-20 14:59:17

我發覺刪左道廚房門,間屋會涼d
落埋窗簾又會涼d
但我都唔會開窗
隻窗好鬆,有時突然有風吹到隻窗90度開左
又試過落大雨,我窗台d公仔濕晒!!   :dead:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-7-20 15:03:15

RC o的窗好睇吾好洗,而且仲真係好難洗(清洗)。 :em18:
作者: bikbark    時間: 2006-7-20 15:42:20

我唔理咁多o架 只要起身o個陣曬到入屋我就會開窗

作者: Robert    時間: 2006-7-20 17:32:29

[quote:8961e34962="siukwai"]

題外話  我細個都有鼻敏感 後來去大陸旅行參觀養蜂場 俾人介紹買左支蜂巢素 一支有大好立克樽咁大 $150 o個時覺得好貴 每日飲一teaspoon 飲左半樽就好返 而家耐不耐會復發 但一起我就飲一個星期 又冇事~ 我覺得ok喎 講真$150 當藥食唔貴 又唔難飲 蜜糖味 就算真係冇效咪當飲蜜糖lor 又冇害o既~
我介紹左同事飲佢都話好 我仲買左支俾bf 但佢太懶 買左成年飲得兩次 白費心機 :em13:  :em13:[/quote]

據我所知,因植物性、季節性及地區性既關係,蜜蜂所採集的蜂蜜會有唔同既效果,尤其對敏感症狀既反應,好似荔枝蜜同桉樹蜜已經差天共地,荔枝蜜比較燥熱而桉樹蜜最適合鼻敏感症狀,據聞澳洲既桉樹蜜係最好,香港既本地蜂蜜就要買採自五月份既;仲有唔係每個小朋友都可以飲用蜂蜜既,可能會有副作用或者起紅斑等;以上所講既係 o黎自飼養蜜蜂既人士。 ops:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-7-20 18:01:08

[quote:eb9fe0bc67="R & M"][quote:eb9fe0bc67="siukwai"]

我介紹左同事飲佢都話好 我仲買左支俾bf 但佢太懶 買左成年飲得兩次 白費心機 :em13:  :em13:[/quote]

據我所知,因植物性、季節性及地區性既關係,蜜蜂所採集的蜂蜜會有唔同既效果,尤其對敏感症狀既反應,好似荔枝蜜同桉樹蜜已經差天共地,荔枝蜜比較燥熱而桉樹蜜最適合鼻敏感症狀,據聞澳洲既桉樹蜜係最好,香港既本地蜂蜜就要買採自五月份既;仲有唔係每個小朋友都可以飲用蜂蜜既,可能會有副作用或者起紅斑等;以上所講既係 o黎自飼養蜜蜂既人士。 ops:[/quote]
Milk,
妳有個咁有學識既老公,真令人....  :em14:
作者: Kiliyan    時間: 2006-7-21 00:19:50

[quote:0dddf1e005="bikbark"]hey 依家無kum羽裓被啦 四五月o個陣就有...... h:
我發覺間屋會涼爽d咁[/quote]

我唔敢開窗架..怕落雨之余,又怕有人掉煙頭落黎或者有賊仔(嘩!原來都幾多野驚),所以一番屋企就好焗.. :poor:
作者: milk    時間: 2006-7-21 01:13:26

[quote:12df9207c8="Jeffrey & Shirley"][quote:12df9207c8="R & M"][quote:12df9207c8="siukwai"]

我介紹左同事飲佢都話好 我仲買左支俾bf 但佢太懶 買左成年飲得兩次 白費心機 :em13:  :em13:[/quote]據我所知,因植物性、季節性及地區性既關係,蜜蜂所採集的蜂蜜會有唔同既效果,尤其對敏感症狀既反應,好似荔枝蜜同桉樹蜜已經差天共地,荔枝蜜比較燥熱而桉樹蜜最適合鼻敏感症狀,據聞澳洲既桉樹蜜係最好,香港既本地蜂蜜就要買採自五月份既;仲有唔係每個小朋友都可以飲用蜂蜜既,可能會有副作用或者起紅斑等;以上所講既係 o黎自飼養蜜蜂既人士。 ops:[/quote]Milk,
妳有個咁有學識既老公,真令人....  :em14:[/quote]肥仔, :em14: <---你跌親呀? :em09:
作者: milk    時間: 2006-7-21 01:20:42

多數朝朝都聽收音機,如果佢話勁好天就開窗!

試過有次天氣報告淨係話"多雲",所以我開埋窗先出門口,點知落起雨.....玩死~ :em05:
作者: leemoksau    時間: 2006-7-21 09:26:04

[quote:1bb696f8fa="Kiliyan"]

我唔敢開窗架..怕落雨之余,又怕有人掉煙頭落黎或者有賊仔(嘩!原來都幾多野驚),所以一番屋企就好焗.. :poor: [/quote]

補充: 仲驚小強入屋 :poor:
作者: leemoksau    時間: 2006-7-21 09:31:10

[quote:d96efb36c5="siukwai"]

請問香港有得賣嗎?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2