藍澄灣業主社群

標題: 2座A 你地屋企有冇咁既情況? [打印本頁]

作者: babi    時間: 2006-6-6 14:02:40     標題: 2座A 你地屋企有冇咁既情況?

每日返屋企都好熱好焗
仲發覺細room既竹籃佈滿左發"毛"衣櫃既吸濕要2week換一次 係太熱有水蒸氣定係因為咩原因? 我好驚我d化妝品呀!
我係廳既魚缸水係綠色 換3日水就綠番 你地屋企會唔會咁?
作者: saga    時間: 2006-6-6 14:27:24     標題: Re: 2座A 你地屋企有冇咁既情況?

[quote:55c7b5fed4="babi"]每日返屋企都好熱好焗
仲發覺細room既竹籃佈滿左發"毛"衣櫃既吸濕要2week換一次 係太熱有水蒸氣定係因為咩原因? 我好驚我d化妝品呀!
我係廳既魚缸水係綠色 換3日水就綠番 你地屋企會唔會咁?[/quote]

RC 係好潮濕下
呢幾日由其是
我放係廚房既木筷子都發左霉..
作者: 一家四口    時間: 2006-6-6 16:41:27

我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎!
作者: Jess and Burns    時間: 2006-6-6 17:03:43

[quote:d33507636f="一家四口"]我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎![/quote]

開幾多度冷氣? 咁勁?
作者: Tomato    時間: 2006-6-6 17:21:55

我貼0向雪櫃上面d史路比磁貼都發晒mo :poor:
書房 (向酒店0個邊)書櫃表面無乜野 但係拎開d書 會見到入面長晒綠mo...
好核突 :dead:
而家唯有開多d抽濕機 :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-6-6 23:23:52

[quote:77880372dd="一家四口"]我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎![/quote]

Me too ar...
作者: 一家四口    時間: 2006-6-7 12:40:01

[quote:20b057b546="Jess&Burns"][quote:20b057b546="一家四口"]我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎![/quote]

開幾多度冷氣? 咁勁?[/quote]

呢輪都係24-5度咁啦 8)
作者: hales    時間: 2006-6-7 12:46:51

[quote:d53324ba59="一家四口"][quote:d53324ba59="Jess&Burns"][quote:d53324ba59="一家四口"]我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎![/quote]

呢輪都係24-5度咁啦 8)[/quote]

你係咪一關冷氣就打開哂o的窗?
作者: grassman    時間: 2006-6-7 12:49:57

[quote:794b54d0be="hales"][quote:794b54d0be="一家四口"][quote:794b54d0be="Jess&Burns"][quote:794b54d0be="一家四口"]我屋企淨係朝早熄冷氣之後會成個地濕晒 出完一輪水晏D就冇晒野 又唔見有邊度發mo喎![/quote]

呢輪都係24-5度咁啦 8)[/quote]

你係咪一關冷氣就打開哂o的窗?[/quote]

呢個係至命傷!
作者: 一家四口    時間: 2006-6-7 13:34:43

係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)
作者: grassman    時間: 2006-6-7 14:09:17

[quote:9bec0b0c14="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱,空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。但如果氣溫是慢慢升高,水氣可以保留在空氣中,然後隨空氣流動帶走!
作者: hales    時間: 2006-6-7 14:15:15

[quote:b9b15cdb4b="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

唔係咖~會相差好遠咖~
你開左冷氣果時 因為關哂所有窗門 加上冷氣會有抽濕既效果
所以室內溫度同埋濕度低過室外 當你關冷氣後立刻開窗
室外既高溫高濕度空氣會急速進入室內 亦因為濕度差及溫度差
室內就會有露水

但係如果你唔同立刻開窗 等室內溫度慢慢同室外取得平衡之後
才打開窗門 咁就唔有溫度差出現 亦唔會出現露水

如果係真純係因為太潮濕而出現露水既話 就算你關左冷氣之後
結成既露水你唔自行抹走 佢係唔會乾的.....
作者: hales    時間: 2006-6-7 14:18:12

[quote:2106c6dbdd="grassman"][quote:2106c6dbdd="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱,空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。但如果氣溫是慢慢升高,水氣可以保留在空氣中,然後隨空氣流動帶走![/quote]

你錯左 :
係室外進入來的空氣氣溫急速由熱轉冷 唔係室內氣溫急速由冷轉熱 :
因為空氣既水份 只會因為溫度下降而出現Condensation
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :
作者: Jess and Burns    時間: 2006-6-7 15:22:08

[quote:5b88f0a7e0="hales"][quote:5b88f0a7e0="一家四口"]係架 因為我好怕空氣唔流通既感覺 但係呢排咁濕 如果熄左冷氣唔即刻開窗都會濕架喎 (我諗!)[/quote]

唔係咖~會相差好遠咖~
你開左冷氣果時 因為關哂所有窗門 加上冷氣會有抽濕既效果
所以室內溫度同埋濕度低過室外 當你關冷氣後立刻開窗
室外既高溫高濕度空氣會急速進入室內 亦因為濕度差及溫度差
室內就會有露水

但係如果你唔同立刻開窗 等室內溫度慢慢同室外取得平衡之後
才打開窗門 咁就唔有溫度差出現 亦唔會出現露水

如果係真純係因為太潮濕而出現露水既話 就算你關左冷氣之後
結成既露水你唔自行抹走 佢係唔會乾的.....[/quote]

從你的文章 我諗到. 周星馳做果套: 西遊記 - 月光宝盒 果個由羅家英做 果個唐憎
作者: grassman    時間: 2006-6-7 15:31:08

[quote:3779274cc3="hales"]你錯左 :
係室外進入來的空氣氣溫急速由熱轉冷 唔係室內氣溫急速由冷轉熱 :
因為空氣既水份 只會因為溫度下降而出現Condensation
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :[/quote]

呀道理王!
一;"室內"呢兩個字係你加上去的,我兜一兜,我係想寫"水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱就會化成水氣混於空氣中,空氣中的水氣遇到..."ops:
二;"空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。"咪講得好清楚0羅!Condensation呀麻!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:
作者: Robert    時間: 2006-6-7 15:47:18

[quote:d754aa5e4d="grassman"][quote:d754aa5e4d="hales"]你錯左 :
由冷轉熱 係出現evapouration. 由冷轉熱水份只會蒸發 唔會凝結 :[/quote]

呀道理王!
一;"室內"呢兩個字係你加上去的,我兜一兜,我係想寫"水點係因為溫度氣溫急速由冷轉熱就會化成水氣混於空氣中,空氣中的水氣遇到..."ops:
二;"空氣中的水氣遇到冰冷的地板、牆壁會凝結成水點,依附在物件上。"咪講得好清楚0羅!Condensation呀麻!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:[/quote]

兩位都好博學多聞,對於爾等才疏學淺者獲益良多,佩服,佩服 :mrgreen:
作者: 一家四口    時間: 2006-6-7 15:48:12

我只係一個無知既小女人 睇完之後只係覺得 :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:

BUT 我聽朝就試下熄完冷氣唔即刻開窗既分別 8)
作者: hales    時間: 2006-6-7 16:43:25

[quote:9d6f4654f1="grassman"][quote:9d6f4654f1="hales"]你錯左 :

呀道理王!
三;你都錯,evapouration不單是出現在水點溫度由冷轉熱!水點的溫度只是所有水點中份子的平均值,其實水點中的份子有高亦有低,準管冷轉熱or熱轉冷,evapouration仍然會進行,只是快慢之別! :em18:[/quote]

OKOK~ :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:  :em18:
作者: babi    時間: 2006-6-7 21:36:29

原來咁大學問...
咁你地返工係咪都關晒d門窗?
每日返屋企全屋都好似蒸完咁有冇咩方法解決?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-6-8 00:51:52

其實吾關事,而家咁熱何來潮濕吖!我覺得係同通風有關,空氣吾流通就細菌吹吾走。 :dead:
我屋企成日發霉,發到癲!我兩個星期前先清潔過,今個星期又發現同一地方又一堆。可能要成間屋消毒先可以解決。 :em18:
今次真係...未解決。 :em01:
作者: hales    時間: 2006-6-8 11:41:44

[quote:a4657b438f="Jeffrey & Shirley"]其實吾關事,而家咁熱何來潮濕吖!我覺得係同通風有關,空氣吾流通就細菌吹吾走。 :dead:
我屋企成日發霉,發到癲!我兩個星期前先清潔過,今個星期又發現同一地方又一堆。可能要成間屋消毒先可以解決。 :em18:
今次真係...未解決。 :em01:[/quote]

夏天熱又唔濕 冬天天冷又乾 咁香港幾時先潮濕? :dead:
我記得都講過......冬天既80%濕度 同夏天既80%濕度 空氣中既水份子
數量係唔一樣的..... :dead:

屋企發霉 當然空氣唔流通同埋潮濕係主要因素 但係發霉都要有霉菌
先發得到既.......無霉菌係點濕點唔流通都唔會發霉的 霉菌主要來源
係RC果個鮮風系統 因為我之前都係勁發霉 自從我完完全全封哂所有
鮮風口 就已經再無發霉既事情發生了 :dead:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-6-8 12:17:36

[quote:ddc20375e4="hales"]夏天熱又唔濕 冬天天冷又乾 咁香港幾時先潮濕? :dead:
我記得都講過......冬天既80%濕度 同夏天既80%濕度 空氣中既水份子
數量係唔一樣的..... :dead:

屋企發霉 當然空氣唔流通同埋潮濕係主要因素 但係發霉都要有霉菌
先發得到既.......無霉菌係點濕點唔流通都唔會發霉的 霉菌主要來源
係RC果個鮮風系統 因為我之前都係勁發霉 自從我完完全全封哂所有
鮮風口 就已經再無發霉既事情發生了 :dead:[/quote]
但係我話比你知,我全部發霉o既野都係晒窗口位,D 菌係由窗口入,而又停留左係到。而我無開過窗o既細房係無事架!廚房之前有開窗,都仲有發霉,而家長期關窗就已經無事。你o個理論可能只 ARM 係屋企,吾係個個人都一樣。 :
因為有人屋企封左個鮮風都係一樣照發囉! :
作者: babi    時間: 2006-6-11 03:51:09

你地用咩封個鮮風口?
係唔伙有2個位 一個係細room 一個係走廊位?
作者: milk    時間: 2006-6-11 21:21:10

[quote:b474db6e95="babi"]你地用咩封個鮮風口?[/quote]皺紋膠紙

[quote:b474db6e95="babi"]係唔伙有2個位 一個係細room 一個係走廊位?[/quote]細單位~係
作者: gp    時間: 2006-6-13 00:18:26

[quote:3d5d828bc1="Jeffrey & Shirley"]其實吾關事,而家咁熱何來潮濕吖!我覺得係同通風有關,空氣吾流通就細菌吹吾走。 :dead:

我同你一樣 :em01:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-6-13 12:45:21

[quote:3d0937bb5e="gp"][quote:3d0937bb5e="Jeffrey & Shirley"]其實吾關事,而家咁熱何來潮濕吖!我覺得係同通風有關,空氣吾流通就細菌吹吾走。 :dead:

我同你一樣 :em01:[/quote]
早幾日開始續步清潔,將曾經發霉既木器傢俬,用1:49清潔左然後風旱,旱左之後第二日用光漆於表面油上一層,然後等佢旱左就應該可以放回原位喇!
另外洗手間 D 防水膠邊都發霉,不過好似係用料問題,因為我係發霉地方附近用過一隻防水防霉喞膠就無發霉喎,可能諗住一次過摌走晒 D 舊邊重新再喞過。
祝大家好運!
作者: diedsee    時間: 2006-6-13 13:36:30

[quote:b683e4251b="Jeffrey & Shirley"]
另外洗手間 D 防水膠邊都發霉,不過好似係用料問題,因為我係發霉地方附近用過一隻防水防霉喞膠就無發霉喎,可能諗住一次過摌走晒 D 舊邊重新再喞過。
祝大家好運![/quote]
白色果條 ar??
我都想換 教下我好麻?
作者: L and S    時間: 2006-7-16 05:05:50

膠边问題可索干水 再用廁纸加漂白水 up过一晚后 冲水 黑漬便nut
屋內發mold 係因為屋內RH及空氣温度與流通量的问題 當然空氣中细菌量都係成因。 Condensation & evaporation 只係部份原因。 :em11:
RH 係冇分summer or winter的 同一RH 任何季節都一样。 :
Water molecule大小是要看當時DB 和WB而定。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2