藍澄灣業主社群

標題: 廚房窗勁滲水 [打印本頁]

作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 02:08:05     標題: 廚房窗勁滲水

點算 :poor:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-5-3 09:02:32

係咪抽氣扇入水呀? 我屋企冇事 唔知係咪座向問題?
作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 09:26:19

[quote:4428d84436="Eddy Lam"]係咪抽氣扇入水呀? 我屋企冇事 唔知係咪座向問題?[/quote]

係呀. 今次落咁大雨先至反映到出嚟. :em18:
作者: grassman    時間: 2006-5-3 09:59:12     標題: Re: 廚房窗勁滲水

[quote:08e56f2281="leemoksau"]點算 :poor:[/quote]

吊個晴天娃娃! :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2006-5-3 10:22:10     標題: Re: 廚房窗勁滲水

[quote:8e65bc7332="grassman"][quote:8e65bc7332="leemoksau"]點算 :poor:[/quote]

吊個晴天娃娃! :mrgreen:[/quote]

但佢又一邊跳求雨舞喎! :mrgreen:
作者: Robert    時間: 2006-5-3 10:48:25

妳有冇搵過管理處幫妳加按個擋雨兜在抽氣扇o度?
作者: frankiesuen    時間: 2006-5-3 10:51:38

我廚房都有滲水呀但就係在上面窗邊入下面窗邊流走.
作者: Tomato    時間: 2006-5-3 11:22:30

你留意0下窗0個d接合位 可能條"lar"大 所以滲水......
我之前都係咁 仲好嚴重 後尾我發現係條"lar"太大 跟住搵d縐皮膠紙痴住 (雖然核突左d : ) 就無再滲水喇 (尋晚咁大雨都無事 )
作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 13:14:55

[quote:000a05aada="R & M"]妳有冇搵過管理處幫妳加按個擋雨兜在抽氣扇o度?[/quote]

有加到呀.
作者: Robert    時間: 2006-5-3 15:50:28

[quote:400cdab38f="leemoksau"][quote:400cdab38f="Eddy Lam"]係咪抽氣扇入水呀? 我屋企冇事 唔知係咪座向問題?[/quote]

係呀. 今次落咁大雨先至反映到出. :em18:[/quote]

咁究竟係抽氣扇入水,定係其他地方滲水呀?
作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 22:38:49

[quote:a9fafa144e="R & M"]

咁究竟係抽氣扇入水,定係其他地方滲水呀?[/quote]

應該係抽氣扇入水 係假天花度滴落嚟. :dead:
作者: vivian    時間: 2006-5-3 23:20:10

莫愁,我家都是
一早洗鑊金,都唔知點解,以為無刪好窗咋  :?:
作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 23:31:30

[quote:21dd566b67="vivian"]莫愁,我家都是
一早洗鑊金,都唔知點解,以為無刪好窗咋  :?:[/quote]

唔通真係座向問題?

今日滾你處搵師傅上嚟睇過 話窗同抽氣扇都冇問題 會聯絡發展商上嚟睇.
不過唔知要等到幾時 :dead:
作者: vivian    時間: 2006-5-4 01:08:18

我都唔知問題係邊,我個"亞邊個"就話我昨晚"無刪好窗",所以攪成咁~   :hit:   
我沒有叫管理處來睇,最近亦好忙(唔知忙乜?)
如您有進一步消息就告訴我啦! Thanks !    :wink:
作者: Mo仔媽媽    時間: 2006-5-4 19:46:17

小妹自上年起已面對呢個問題.....最慘一次係水一直落到煮食爐下櫃....裏面放了吸塵機...除咗要抺餐勁,最慘係想吸塵攞機出來先發現裏面入了很多水...要買過部機....所以提提各位,唔好放電器或唔濕得的物品在煮食爐下的櫃

我一早就有通知管理處...我仲特登請哂假等佢的人來...點知一時又話要改時間,一時又話要等乜等乜,我話唔得,佢地就惟有搵了o的阿Mou阿壽來睇睇,叫做打發吓我,如是者幾次都係睇睇,睇咗幾次都未動工....枉我咁多次都要特登請假...把幾火....到動工後,以為可安樂吓,點知...無好過....我放棄了....現在唯有唔關埋個窗,等滲入來的水可以從窗下邊流走....
作者: 公公婆婆    時間: 2006-5-4 21:56:56

:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理!
作者: Eddy Lam    時間: 2006-5-4 22:15:31

[quote:00424ae290="公公婆婆"]:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理![/quote]

咁都得...搵人check check佢好喎...
作者: saga    時間: 2006-5-10 11:30:57

設計 座向同樓層問題...

我屋企都係抽氣扇個位入水
加左蓋都係咁 (情況無未加蓋前咁嚴重)

有空隙就自然會入水

其他屋苑抽氣扇同廁所抽氣扇向住內巷 d 風雨唔會正面猛裂吹打 加上假天花唔會有洞俾水流落黎 問題不大

RC 無晾衫同排氣既巷 抽氣扇對正風吹雨打位 所以d 雨水好易由d 隙入水 加上近窗口位個假天花設計俾d 水流落黎 以免假天花積水流去其他地方而無人察覺 所以一落雨廚房近窗位會成為災區

如果你屋企平日開窗好好風 就更大鑊 ...  :em06:
作者: saga    時間: 2006-5-10 11:32:34

[quote:9f267b7fe7="公公婆婆"]:shock: 我地就係廚房地下滲出黎(窗對落的櫃下面),好彩只係地下滲水,櫃同窗台都冇,較易清理![/quote]

地下滲先至大問題喎
因為廚房無去水位 又無隔水層...
作者: leemoksau    時間: 2006-5-10 23:02:19

[quote:08521d3d12="saga"]設計 座向同樓層問題...

有空隙就自然會入水

其他屋苑抽氣扇同廁所抽氣扇向住內巷 d 風雨唔會正面猛裂吹打 加上假天花唔會有洞俾水流落黎 問題不大

RC 無晾衫同排氣既巷 抽氣扇對正風吹雨打位 所以d 雨水好易由d 隙入水 加上近窗口位個假天花設計俾d 水流落黎 以免假天花積水流去其他地方而無人察覺 所以一落雨廚房近窗位會成為災區

如果你屋企平日開窗好好風 就更大鑊 ...  :em06:[/quote]

我睇過 冇隙喎. 抽氣扇o既葉向下 加埋個應該唔冚 應該唔會入水o架. 除非雨水向上飛姐 :?:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-5-23 09:26:21

[quote:433494a5a6="Tomato"]你留意0下窗0個d接合位 可能條"lar"大 所以滲水......
我之前都係咁 仲好嚴重 後尾我發現係條"lar"太大 跟住搵d縐皮膠紙痴住 (雖然核突左d : ) 就無再滲水喇 (尋晚咁大雨都無事 )[/quote]

我都有滲水呀 :em01:  :em01:
Tomato 什麼是縐皮膠紙??點痴??
THANKS........
作者: Tomato    時間: 2006-5-25 21:13:02

我放左張圖上來0架 你睇唔睇到呀??
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-5-26 09:03:47

[quote:0fa736d374="Tomato"]我放左張圖上來0架 你睇唔睇到呀??[/quote]

睇到啦.........THANKS.......... h:  h:  h:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2