藍澄灣業主社群

標題: 玫瑰花丸子 [打印本頁]

作者: sunday    時間: 2006-4-19 22:32:58     標題: 玫瑰花丸子

自家製
作者: sunday    時間: 2006-4-19 22:33:29

ops:
作者: sunday    時間: 2006-4-19 22:35:14

:em04:
作者: dracula    時間: 2006-4-19 22:36:13

而家件o野收埋o係邊???? 快 d講! :zdevil:
作者: leemoksau    時間: 2006-4-20 03:15:19

睇怕都去到條腸度了. 咁你想點呀?
作者: Sure Win    時間: 2006-4-20 17:18:49

好吸引呀! :em04:
作者: milk    時間: 2006-4-20 17:35:49

請問係咪 jelly o黎o架? h:
作者: sunday    時間: 2006-4-20 17:40:40

是小湯圓來的,用糯米粉做的。

本來即興想做酒釀丸子,但在RC根本買不到那些材料,所以就地取材吧。
作者: leemoksau    時間: 2006-4-20 20:52:40

[quote:d23367401b="sunday"]是小湯圓來的,用糯米粉做的。

本來即興想做酒釀丸子,但在RC根本買不到那些材料,所以就地取材吧。[/quote]

你係話酒曲? 我有喎.
作者: sunday    時間: 2006-4-20 22:34:24

除了酒釀外,還要有桂花糖...聽講酒釀可以自己用糯米釀製的 8) ...

你說的酒曲,是酒釀嗎?通常是在上海舖或南貨舖買的 8) ...
作者: leemoksau    時間: 2006-4-20 23:31:49

[quote:41f86a5aea="sunday"]除了酒釀外,還要有桂花糖...聽講酒釀可以自己用糯米釀製的 8) ...

你說的酒曲,是酒釀嗎?通常是在上海舖或南貨舖買的 8) ...[/quote]

酒釀係糯米蒸熟後再加酒曲 發醇後制成. 酒曲係白色丸狀 nin成粉末.
你講的桂花糖係唔係即係糖桂花呀? 我都有喎.
作者: milk    時間: 2006-4-20 23:35:40

[quote:612e4d0949="sunday"]是小湯圓來的,用糯米粉做的。

本來即興想做酒釀丸子,但在RC根本買不到那些材料,所以就地取材吧。[/quote] ops: 唔好意思,我表達得唔係咁好,所以令妳誤會o左!

其實...我係想知道杯裡面透明o既物體係咪 jelly?因為呢種杯唔似載熱o既甜品,所以我便多口問句!

八卦師奶上 h:
作者: milk    時間: 2006-4-20 23:39:58

[quote:c4d5573201="leemoksau"]酒釀係糯米蒸熟後再加酒曲 發醇後制成. 酒曲係白色丸狀 nin成粉末.
你講的桂花糖係唔係即係糖桂花呀? 我都有喎.[/quote]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

有得食 :mrgreen:
作者: leemoksau    時間: 2006-4-21 00:33:32

[quote:a321fbab1f="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

有得食 :mrgreen:[/quote]

:shock: 要釀2-3日先至發醇成酒釀呀. 就算聽晚有時間整 都要等到禮拜一先至有得食
:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?
作者: dracula    時間: 2006-4-21 03:50:02

[quote:8fa3ef1d66="leemoksau"][quote:8fa3ef1d66="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:shock: 要釀2-3日先至發醇成酒釀呀. 就算聽晚有時間整 都要等到禮拜一先至有得食
:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?[/quote]

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話!
作者: dracula    時間: 2006-4-21 03:50:59

[quote:4b35e147f2="leemoksau"][quote:4b35e147f2="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:?: 上次係patrick屋企食你冇份咩?[/quote]

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話!
作者: Sure Win    時間: 2006-4-21 09:25:33

[quote:28b83d95f5="dracula"][quote:28b83d95f5="leemoksau"][quote:28b83d95f5="milk"]喇~材料妳都有齊咯,就今個星期六整番兩煲酒釀丸子o黎俾我地咁多個鄰居試o下啦~
就咁決定啦o下~

:em18: 上次我冇份 下星期一 上妳度食 一於咁話![/quote]

上次我同我老公都冇份呀 :em06:  我一於星期一等你0的酒讓丸子食啦! :face13:
作者: sunday    時間: 2006-4-21 10:49:31

係呀係呀,全對啦,你真的甚麼材料都有喔!厲害! :em03:  :em04:
作者: sunday    時間: 2006-4-21 10:53:35

杯裡的是糖水吧 :  :
是我的杯讓你誤會吧... :  :
作者: leemoksau    時間: 2006-4-21 13:16:46

今晚未必得閒整喎. 總之下禮拜是但一日得嗎?
作者: leemoksau    時間: 2006-4-21 13:17:49

[quote:7ff4580201="sunday"]係呀係呀,全對啦,你真的甚麼材料都有喔!厲害! :em03:  :em04:[/quote]

咁啱姐.
作者: Billy    時間: 2006-4-21 21:02:18

[quote:23a49c3ed1="leemoksau"]今晚未必得閒整喎. 總之下禮拜是但一日得嗎?[/quote]

星期六/日好d喎..... :face13:
作者: milk    時間: 2006-4-22 00:22:21

[quote:e9f93dbb22="Billy"][quote:e9f93dbb22="leemoksau"]今晚未必得閒整喎. 總之下禮拜是但一日得嗎?[/quote]星期六&日好d喎..... :face13:[/quote]食足兩日~ :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2006-4-22 03:38:05

莫愁星期一幾點呀??
作者: Billy    時間: 2006-4-22 07:49:43

[quote:404032e9c1="dracula"]莫愁星期一幾點呀??[/quote]

:em20:  :x
作者: leemoksau    時間: 2006-4-22 22:18:09

未整呀. :nowords:
欠可以蒸飯o既煲 邊個可以借我?
作者: leemoksau    時間: 2006-4-22 22:23:42

[quote:032205d5e8="Billy"]

星期六/日好d喎..... :face13:[/quote]

放心 整好實留俾你.
酒釀擺得越耐酒味越重. 你係酒鬼 仲啱啦.
如果覺得酒味已經夠 放入雪柜就唔會繼續發醇. 食之前攞出嚟加D水同小丸子一齊煮 加入糖桂花就係 "桂花酒釀丸子" 啦.
作者: John and Esther    時間: 2006-4-22 23:23:52

我地都好想食 h:  我好鐘意食架! 以前係荃灣 ( 北京拉麵) 店吃過,好好味架!

莫愁 這是北方甜點嗎? 上海? 定北京??
作者: milk    時間: 2006-4-23 01:38:22

[quote:e10c819497="leemoksau"]欠可以蒸飯o既煲 邊個可以借我?[/quote]用獲咪得o羅!

:?: 咁妳上次點整得到?
作者: leemoksau    時間: 2006-4-23 02:17:34

[quote:ebc827a328="milk"]用獲咪得o羅!

:?: 咁妳上次點整得到?[/quote]

要下面有窿隔到水果D蒸飯煲先至得.
個蒸飯煲係亞媽屋企. 上次都係亞媽整咗攞嚟o既.
作者: leemoksau    時間: 2006-4-23 02:23:53

[quote:5f57089a0a="John & Esther"]我地都好想食 h:  我好鐘意食架! 以前係荃灣 ( 北京拉麵) 店吃過,好好味架!

莫愁 這是北方甜點嗎? 上海? 定北京??[/quote]

好呀 有得食預埋你.
其實係北方甜點 上海/湖北都有 反而北京少D見.
女人食好補o既. 南方女人生完會煲蘁醋 北方女人生完會食酒釀補身.
所以可能會有D燥熱.
作者: milk    時間: 2006-4-23 02:34:23

[quote:c9b5c2d5db="leemoksau"]要下面有窿隔到水果D蒸飯煲先至得.
個蒸飯煲係亞媽屋企. 上次都係亞媽整咗攞嚟o既.[/quote]哦~原來係咁!

我個飯煲都有蒸架o既,不過我都未用過,而且好細,唔知得唔得?
作者: milk    時間: 2006-4-25 23:45:53

點???

今個星期六,仲有冇得食??????
作者: dracula    時間: 2006-4-26 02:09:15

[quote:e0dde29ede="leemoksau"][quote:e0dde29ede="milk"]用獲咪得o羅!

:?: 咁妳上次點整得到?[/quote]

要下面有窿隔到水果D蒸飯煲先至得.
個蒸飯煲係亞媽屋企. 上次都係亞媽整咗攞嚟o既.[/quote]

事情去到呢個地步..... 為o左大家有得食 買個新o既都要o架喇~
作者: leemoksau    時間: 2006-4-26 02:31:13

[quote:3a0af561aa="dracula"]

事情去到呢個地步..... 為o左大家有得食 買個新o既都要o架喇~[/quote]

點係呀... 多謝哂
作者: leemoksau    時間: 2006-4-26 02:32:38

[quote:7936542b99="milk"]

我個飯煲都有蒸架o既,不過我都未用過,而且好細,唔知得唔得?[/quote]

好細唔夠食喎.
等我攞返個大煲先啦.
作者: leemoksau    時間: 2006-5-1 17:10:23

請問邊度可以買到小丸子呀?

(葵芳百佳冇)
作者: sunday    時間: 2006-5-1 21:39:00

我做的時候,是自己用糯米粉搓成小丸子的
作者: leemoksau    時間: 2006-5-3 22:48:56

酒釀就ready了 但係買唔到小丸子呀.
(青衣城百佳都冇)
作者: Billy    時間: 2006-5-4 12:13:38

[quote:eb1ab00c31="leemoksau"]酒釀就ready了 但係買唔到小丸子呀.
(青衣城百佳都冇)[/quote]

咁即係幾時至有得食呀.... :face13:
作者: Sure Win    時間: 2006-5-4 17:22:42

[quote:6f2afc25f7="Billy"][quote:6f2afc25f7="leemoksau"]酒釀就ready了 但係買唔到小丸子呀.
(青衣城百佳都冇)[/quote]

咁即係幾時至有得食呀.... :face13:[/quote]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦!
作者: leemoksau    時間: 2006-5-5 00:09:02

[quote:e2226b32db="Sure Win"]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦! [/quote]

咁不如就今個星期六晚好唔好?
作者: leemoksau    時間: 2006-5-5 00:10:22

[quote:aea155e3aa="sunday"]我做的時候,是自己用糯米粉搓成小丸子的 [/quote]

請教如何自掣小丸子 :face13:
作者: Sure Win    時間: 2006-5-5 10:55:32

[quote:4fa952242e="leemoksau"][quote:4fa952242e="Sure Win"]

你不如問可以星期五六或日食好唔好仲好啦! [/quote]

咁不如就今個星期六晚好唔好?[/quote]

我唔可以飲酒了 :cry:  所以對我黎講酒讓丸子已經離棄我.
我諗佢地見到星期六晚有得食 一定會流緊口水姐. :
作者: sunday    時間: 2006-5-5 12:14:34

就是用糯米粉加上暖水 :em11: 拌混,搓成粉團,然後切成小粒,放進熱開水,浮面即熟,

這樣就會非常煙韌的 ops: ,是謝寧有一次在電視教的,我覺得非常湊效的 :em17: 。

sure win,為何不何飲酒呀,身體怎麼樣?
作者: leemoksau    時間: 2006-5-5 12:34:44

[quote:998031147d="sunday"]就是用糯米粉加上暖水 :em11: 拌混,搓成粉團,然後切成小粒,放進熱開水,浮面即熟,

這樣就會非常煙韌的 ops: ,是謝寧有一次在電視教的,我覺得非常湊效的 :em17: 。

[/quote]

tks. 咁糯米粉同暖水o既份量分別係幾多呢?
作者: leemoksau    時間: 2006-5-5 12:37:29

[quote:5c8d52847b="Sure Win"]

我唔可以飲酒了 :cry: [/quote]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.
作者: Sure Win    時間: 2006-5-5 14:37:19

[quote:3d85cfdb97="sunday"]sure win,為何不何飲酒呀,身體怎麼樣? [/quote]

其實有的野暫時唔飲得姐.

[quote:3d85cfdb97="leemoksau"][quote:3d85cfdb97="Sure Win"]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.[/quote]

真係 太好啦! :face13:
作者: sunday    時間: 2006-5-5 21:42:56

莫愁...份量很難說...總之搓到不粘手就可以 8) 了...

sure win...補身...大約明白了 ops: ...以後有甚麼可以一起分享下 ..我或者應該有經驗的 :face13: ...
作者: grassman    時間: 2006-5-6 00:37:51

[quote:cca7c9242b="leemoksau"][quote:cca7c9242b="Sure Win"]

我問過亞媽 佢話食得 仲好補添.[/quote]

你唔係........恭喜哂!
作者: leemoksau    時間: 2006-5-6 18:41:26

大小唔同o既小丸子已經差好了. ops:
由於酒釀發醇後縮咗水 大概只可以整到8-10人份量. 今晚白老鼠名單如下:
- Billy & Sure Win
- Jeffrey & Shirley
- Robert & Milk
- John & Ester

安排唔到o既白老鼠朋友 唔介意o既話等多幾日好嗎 :em14:  包括:
- Andy & Connie
- 伯爵 (請确認是否携眷)
- Sunday (你願意嗎?)

以上是曾經表示過有興趣擔當白老鼠的朋友 如有漏网之鼠 請不要介意 加入名單下 以便預份量.

多謝俾面. :face13:
作者: grassman    時間: 2006-5-6 21:07:32

食清光未呀? ops:
作者: leemoksau    時間: 2006-5-6 21:33:37

[quote:8e7fe7ab66="grassman"]食清光未呀? ops:[/quote]

都未開始.
個個都係夜鬼 冇十一點都唔蒲頭 :
作者: dracula    時間: 2006-5-6 23:24:44

[quote:b0c0a373da="leemoksau"][quote:b0c0a373da="grassman"]食清光未呀? ops:[/quote]

都未開始.
個個都係夜鬼 冇十一點都唔蒲頭 :[/quote]

我都想補o下~
作者: leemoksau    時間: 2006-5-7 03:38:44

[quote:7c14f94f80="dracula"]

我都想補o下~[/quote]

禮拜三或四好嗎? 使唔使預埋你條女呀?
作者: dracula    時間: 2006-5-7 08:50:32

[quote:9cae284f9b="leemoksau"][quote:9cae284f9b="dracula"]

禮拜三或四好嗎? 使唔使預埋你條女呀?[/quote]

係咪每個星期三或四呀?  :em04:
我一個人食 2份得喇~ 唔該~ :mrgreen:
作者: leemoksau    時間: 2006-5-8 00:48:30

[quote:ae078eebbd="dracula"]

我一個人食 2份得喇~ 唔該~ :mrgreen:[/quote]

:sweat:
作者: Sure Win    時間: 2006-5-9 09:16:24

[quote:f4394a5f3a="dracula"][quote:f4394a5f3a="leemoksau"][quote:f4394a5f3a="grassman"]食清光未呀? ops:[/quote]

都未開始.
個個都係夜鬼 冇十一點都唔蒲頭 :[/quote]

你... :nowords: 做咩都想補0下 你唔係吸血就夠咩!
作者: Sure Win    時間: 2006-5-9 09:17:17

[quote:1f1459d3a1="leemoksau"][quote:1f1459d3a1="dracula"]

我一個人食 2份得喇~ 唔該~ :mrgreen:[/quote]

:sweat:[/quote]

:sweat:   :sweat:  :sweat:
作者: dracula    時間: 2006-5-10 23:07:24

仲有一日 到時仲唔交出酒釀 唔好怪我.... 8)
作者: leemoksau    時間: 2006-5-10 23:15:23

你想依家食都得o架. 酒釀已ok 過嚟幫手差小丸子 快則半個鐘頭后有得食.
作者: dracula    時間: 2006-5-11 00:29:49

[quote:f966f33855="leemoksau"]你想依家食都得o架. 酒釀已ok 過嚟幫手差小丸子 快則半個鐘頭后有得食.[/quote]

外賣兩碗唔該! :em18:
作者: leemoksau    時間: 2006-5-11 01:26:15

[quote:e7f81eb7ab="dracula"]

外賣兩碗唔該! :em18:[/quote]

外賣兩個碗? 冇問題.
請自取.
作者: leemoksau    時間: 2006-5-11 01:33:25

今晚十點 以下白老鼠請确認:
- Andy & Connie
- 伯爵
- R & M (唔好意思上次食唔夠 今晩補返?)

誠邀以下朋友加入白老鼠的行列:
- grassman x 3
- Patrick & Cherry
- May & Elton
- Cora
- Ranger X + 携眷 (有興趣嗎?)
- Sunday
請确認.

歡迎其他漏网之鼠加入.

多謝俾面. :face13:
作者: grassman    時間: 2006-5-11 09:16:14

今次你用浴缸整o架?咁多0既?
我一人份OK喇!(唔似有D人,人仔細細但要起雙飛!)
作者: Billy    時間: 2006-5-11 10:01:01

星期四???
:em06:  :em06:  :em06:
作者: sunday    時間: 2006-5-11 13:04:07

今晚...我趕緊project ar   :em06: ......下次預埋我ar...thank u ar
作者: leemoksau    時間: 2006-5-12 04:14:26

[quote:ba2b04397a="Billy"]星期四???
:em06:  :em06:  :em06:[/quote]

如果唔怕夜o既話 今晚繼續.
作者: Billy    時間: 2006-5-12 07:59:21

[quote:11b70432ac="leemoksau"][quote:11b70432ac="Billy"]星期四???
:em06:  :em06:  :em06:[/quote]

如果唔怕夜o既話 今晚繼續.[/quote]

明日唔使番工冇問題喎.... :face13:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2